Kanser ağrılarından Perkütan Kordotomi yöntemiyle kurtuldu

ANTALYA'da, yüksek doz ilaçlar kullanmasına karşın şiddetli kemik ağrıları geçmeyen kanser hastası Y.Ç. (62), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 'Perkütan Kordotomi' yöntemiyle ağrılarından kurtuldu.

16 Temmuz 2019 Salı 15:10
Kanser ağrılarından Perkütan Kordotomi yöntemiyle kurtuldu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Mert Akbaş, akciğer kanseri nedeniyle takip ve tedavisi yapılan Y.Ç.'nin sağ kalçasında metastaz nedeniyle yaklaşık bir yıldır şiddetli kemik ağrıları olduğunu, yüksek doz ilaç kullanılmasına rağmen geçmeyen ağrı nedeniyle hastanın kendilerine başvurduğunu aktardı. Doç. Dr. Akbaş, yapılan kontroller sonucu hastaya 'Perkütan Kordotomi' yönteminin uygulanmasına karar verildiğini belirterek, "Kordotomi yöntemi, dirençli ağrılarda uygulanmalıdır. Başarı oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğu bilimsel yayınlarda da gösterilmiştir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk defa 'Perkütan Kordotomi' yönteminin bilgisayarlı tomografi eşliğinde hastaya uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Mert Akbaş, "İşlemin hemen sonrasında rahatlayan ve ağrılarının geçtiğini ifade eden Y.Ç., birkaç saat dinlendirilerek taburcu edilmiştir" dedi.

YÖNTEM UMUT OLDU

Perkütan Kordotomi yönteminin özellikle kanser ağrısı olan hastalarda oldukça etkili olduğunu aktaran Doç. Dr. Akbaş, "İşlem bilgisayarlı tomografi görüntüsü eşliğinde bu konuda tecrübeli bir hekim tarafından güvenle yapılabilmektedir. Perkütan Kordotomi yöntemi bir ameliyat değildir. Lokal anestezi ile iğne elektrot kullanılarak yapılan bir yöntemdir. Teknik olarak sırt üstü yatan hastanın servikal C1-2 aralığından bir iğne elektrot omuriliğin içine yerleştirilip, ağrı yol ağına radyo frekans cihazı ile duyusal uyarılar verilmesiyle ağrının tam lokalizasyonu belirlenir. Sonrasında yaklaşık bir dakika süren mikroskobik sinir yakma işlemi gerçekleştirilir" diye konuştu.

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.