Mahkemede yazılı metne tepki

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı 624 müştekili Halkkart davasında avukatı Rumi Mercan, müştekilerin çelişkili ifade verdiğini savundu ve salonda elden ele dağıtılan matbu ifade metnini göstererek “Siyasi bir yönlendirme var" iddiasında bulundu.

02 Eylül 2013 Pazartesi 15:50
Mahkemede yazılı metne tepki
Başkan Akaydın'la birlikte, Büyükşehir bürokratları ve CHP'li belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 24 sanıklı 'Halkkart' yargılaması, Antalya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Antalya'da toplu ulaşım araçlarında kullanılan elektronik ücret toplama sisteminin kuruluşu ve sonrasında ihaleye fesat karıştırma, irtikap ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlamalarıyla 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklardan 11'i duruşmaya katıldı. Duruşmada Başkan Mustafa Akaydın, Genel Sekreter Mehmet Aktekin, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özkayacan, Hukuk Müşaviri İlker Gedik hazır bulundu.

İki gün devam edecek duruşmanın ilk gününde Savcı Osman Şanal tarafından hazırlanan iddianamede yer alan 624 minibüs ve otobüs esnafı müştekiden 100'ü ifade vermek üzere mahkemeye çağrıldı. Faris Özsoy başkanlığındaki mahkeme heyeti esnafın ifadesini aldı. Davaya müdahil olmak isteyen esnaf, Büyükşehir Belediyesi ve sistemi kuran A-Kent firması yetkilileri Adnan Coşkun ve Yusuf İzzet Balıkçı ile birebir görüşmelerine rağmen dönemin Minibüsçüler Odası yönetiminin baskısı altında olduklarını iddia etti. Esnaf, Büyükşehir Belediyesi ve firmayla sözleşme imzalamaktan başka çareleri olmadığını, buna mecbur bırakıldıklarını anlattı.

İfade sırasında Antalya'da toplu ulaşımda yaşanan sorunlar da anlatılmaya başlanınca Mahkeme Başkanı Özsoy duruma müdahale etmek zorunda kaldı. Hakim Özsoy, zarar ettiğini beyan eden esnafa, “Kar zarar ayrı bir hikaye. Burada sanıklar size baskı yaptı mı yapmadı mı, zimmetlerine para geçirdi mi geçirmedi bu sorulara cevap arıyoruz. Niye kar etti niye zarar etti bunlar başka konu. O yoruma girersek bunun altından kalkamayız" diye seslendi. Mahkeme Başkanı Özsoy'un bu açıklaması da yeterli olmadı. Uygulanan sistem nedeniyle zarar ettiklerini anlatan esnaf, daha az para kazanmalarına neden olan herkesten davacı olduklarını açıkladı.

Mahkeme heyeti müştekilerin ifadelerini sözlü olarak alırken, bu sırada imzasız bir ifade metni salonda dağıtılmaya başlandı. Metin elden ele dağılırken Başkan Akaydın'ın avukatı Rumi Mercan, söz alarak esnafa dağıtılan yazılı ifadeyi mahkeme heyetine sundu. Avukat Mercan, ifadeler alınırken kafa karışıklığı yaşandığını belirterek, “İşte bu kafa karışıklığının nedeni bu metindir. Siyasi bir yönlendirme var" dedi.

Heyete sunulan o ifade metninde Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri İlker Gedik başta olmak üzere Belediye Başkanı Akaydın ve Genel Sekreter Mehmet Aktekin'in, A-Kent firmasıyla sözleşme imzalanması için oda yönetimine baskı yaptığı iddiası yer aldı. Yaklaşık 1 sayfalık metinde ayrıca şirketin esnafa eksik para yatırdığı da iddia edildi.

Avukat Mercan'ın söz konusu matbu ifade metnini mahkeme heyetine sunmasının ardından bazı esnafın elinde olmasına rağmen yazılı ifade vermekten imtina edip sözlü ifade vermesi dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, davanın uzaması nedeniyle verilen öğle arasında duruşmadan ayrıldı. Antalya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'nci duruşması yapılan Halk Kart davası, yarın (Salı) müştekilerin dinlenmesiyle devam edecek. 

Son Güncelleme: 02.09.2013 16:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.