Sevgili okurlarım maalesef 1 haftadır ciğerlerimiz yanıyor. Bu haftaki yazımda da yangın bölgesine gidersek ve oralarda yardıma ihtiyacı olan birileri karşımıza çıkarsa ne yapmamız gerektiği hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.

*Yangın bölgesinde ilk müdahale  nasıl olmalıdır ? Elimizden neler gelebilir?

 Öncelikle hasta bir battaniye ile örtülür. Yanık bölgelere hemen bandaj yapılmaz. Eğer su toplamışsa patlatılmaz. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanır. Eğer sağlık kuruluşu uzakta ve özellikle hastanın kusması yoksa ve bilinç yerindeyse , hastanın sıvı kaybını önlemek için ; içecek suyun içine bir miktar tuz ve eğer ulaşabiliyorsa biraz karbonat ekleyerek hastaya içirmeliyiz. Bu karışım hastanın sıvı dengesini sağlayacaktır.

 *Biraz daha genişletirsek maddeler halinde aşama aşama yapılacakları sıralayalım.

Kişi hala yanıyorsa paniğe engel olunur, koşması engellenir,

Hastanın üzeri battaniye ya da bir örtü ile kapatılır ve yuvarlanması sağlanır,

Yaşam belirtileri değerlendirilir . Gözlemleyerek anlayabildiğimiz kadar,

Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir,

Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır,

Yanık bölge en az 20 dakika çeşme suyu altında tutulur (yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez),

Şişme oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır,

Takılan yerler varsa kesilir,

Hijyen ve temizliğe dikkat edilir,

Su toplamış yerler patlatılmaz,

Yanık üzerine ilaç ya da yanık merhemi gibi maddeler de sürülmemelidir,

Yanık üzeri temiz bir bezle örtülür,

Hasta battaniye ile örtülür,

Yanık bölgeler birlikte bandaj yapılmamalıdır,

Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hastanın kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı (1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı) verilerek sıvı kaybı önlenir,

112 den Tıbbi yardım istenir .

Yangın söndürme esnasında sadece elimizde de oluşan bir yanık olabilir . Böyle durumlarda en yakın çeşme altında bir 10 – 15 dakika elimizi suyun altında bekletmek, hem  yaşanan acıyı dindirir, hem de yanığın derinleşmesini engeller. EN ETKİLİ YÖNTEM.

 Eğer yangın bölgesine gittiğiniz zaman , yardıma muhtaç birilerini görürseniz karınca kararınca bildiklerimizle yardımcı olmamız belki hayat kurtarır. Birilerine yardım etmenin mutluluğu da tarif edilemez.

Mevlam yangın bölgesindeki vatandaşlarımızın yardımcısı olsun. bölge dışındaki vatandaşlarımıza düşen ve bize yakışan ise bu yaraları el birliğiyle, hep birlikte sarmaktır.

              

            

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.