​Sevgili okurlarım bu haftaki yazımı hepimizin başına gelme ihtimali olan uykusuzluk hakkında olacaktır. 

*Uykusuzluk nedir?

​Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır.  Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk hastalığına sahip olan kişi, uyandığında kendini yorgun hissedebilir. Uykusuzluk sadece enerji seviyesini ve ruh halini değil kişinin sağlığını, iş performansını ve yaşam kalitesini de önemli derecede etkileyebilmektedir. 

*Yetişkin bir birey günde kaç saat uyumalıdır?

​Uykunun yeterliliği kişiden kişiye değişebilmektedir, fakat yetişkinler için uyku saatleri 6 ila 8 saat arasında öngörülmektedir. Yine yetişkinlerde strese veya travmaya bağlı olarak uykusuzluklar yaşanabilir ve bu durum geçici bir süre devam edebilir. Fakat bir ay veya daha uzun süre uyku sorunu ile karşı karşıya olan kişilerin en kısa sürede doktora başvurmaları önerilmektedir.

*Uykusuzluğa yol açabilecek hastalıklar nelerdir?

*İlaç kullanımı *Duygusal veya fiziksel rahatsızlık *Gürültü, ışık veya aşırı sıcak*Seyahat sonrası yaşanan uykusuzluk*Depresyon *Tiroid hastalıkları*Psikolojik nedenler *Kronik stres’tir.

*Uykusuzluk belirtileri nelerdir?

*Gün içinde uyuklama hali*Yorgunluk*Sinirlilik*Konsantrasyon eksikliği*Hafıza sorunları

*Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme*Gece uyanmak*Çok erken uyanmak

*Gece uykusundan sonra dinlenmiş hissetmemek*Psikiyatrik hastalık

Gün içinde sıklıkla hata yapma veya uykusuzluğa bağlı kazaların yaşanması gibi belirtiler vermektedir.

*Tedavi yöntemleri nelerdir?

​Uykusuzluk tedavisinde ise, öncelikle uykusuzluğa neden olan altta yatan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gereklidir. Eğer şüphelenilen hastalıklar tedavi edildikten sonra bile kişi uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalıyorsa psikolojik değerlendirilmesi istenilebilir. Ayrıca uykusuzluk, gevşeme egzersizleri, beslenme düzeni ve uyku kısıtlamaları ile tedavi edilebilir. Bu tarz teknikler için zaman ayırmak ve biraz çaba gereklidir. Fakat doktor tarafından önerilen basit değişiklikler ve egzersizler daha normal bir uyku düzenine geri dönülmesi ve uykusuzlukla başa çıkılmasını sağlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.