Üç Kadın Bir Hikaye

Perge Şehrinin ilk kadın başkanı Plancia Magna. Kadının siyasetteki adı, ataerkil dünya yapısının ilk ezber bozanı. Türklerin tarihine baktığımız vakit yine Hakan ve Hatun’lar yan yana karşılıklı bilgi alış verişi içerisinde aynı eşit haklara sahip bir şekilde ülke yönetimini sağlıyorlardı.

Günümüze kadar yönetim şekli çok el değiştirmiş, farklı kültürlerin etkisi altında kalan ülkemiz de siyaset sadece erkeğe has bir durum olarak kabul görmüş ve kadın siyasete çok fazla müdahil olmamış. Ülkemizde artık kadınlarımız son zamanlarda siyasetteki yerlerini sağlam adımlarla almaya başladılar.

Ülkemizin Cumhuriyet yönetimi ile tanışmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Dünyada ilk defa kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyarak kadının sesini duyurmuştur. Ülkemizin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller kadının ülke yönetiminde ne kadar başarılı olabileceğini canlı olarak gözler önüne sermiştir.

Bu ve buna benzer onlarca kadın siyasi modeli burada yazabilirim. Bugün siyasete atılan ve başarılı olan kadınlarımız bulundukları konumun sorumluluğunu diyebilirim ki en fazla taşıyanlardır.

Antalya ve Aksu’da da kadınlarımız siyasi hareketlerin öncüleri arasında yerlerini almaya başladılar. Ak Parti Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Gaye Doğanoğlu, Muratpaşa Belediye Başkan Adayı Gökçen Özdoğan Enç.

Aksu’da İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Adayı Emine Sarıtekeli ve Güzelyurt Mahallesinin tek kadın Muhtar adayı, Çalkaya beldesi eski belediye başkanı Süleyman Yılmaz’ın kızı Teslime Yılmaz.

Cumartesi Günü Antalya merkezde Ak Parti Muratpaşa Belediye Başkan Adayı Gökçen Enç hanımefendi basın kuruluşlarının, partililerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve vatandaşların katılımıyla Muratpaşa için hedeflediği 55 projenin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Uzun yıllardır siyasetin ve iş dünyasının içerisinde yer alan ve canla başla görev yapan kadınlarımız, şimdi belediye başkan adayı olarak erkek adaylarla aynı kulvarda mücadele verecek.

Güzelyurt Mahallesinin ilk kadın muhtar adayı

Mahallenin evveliyatını bilmiyorum ama bu seçimlerin ilk kadın muhtar adayı Teslime Yılmaz Uyar. Çalkaya eski, belediye başkanı Süleyman Yılmaz’ın kızı Teslime Yılmaz Uyar, bu seçimlerde kadınların ve mahallenin sesi olmak için muhtar adaylığını ilan etti.

Siyasette kimilerinin deyimine göre topuk seslerini Aksu’da bu dönem çok daha fazla duyacağız. Uzun yıllar Güzelyurt mahallesinde ulaşım sektöründe görev yapan, kadın, erkek, genç, çocuk hizmet eden Teslime hanımefendi şimdi siyasette bu birikimini kullanmak için yola çıktığını ifade ediyor. Kendilerine ait bir işletme de kadınlarla birlikte, güç birliği yaparak muhtarlığını ilan eden Teslime Yılmaz, bakın siyasete ve muhtarlığa dair neler söyledi. ‘ evde en güzel işi yapan kadındır. Yuvayı idare eden, çocukları, işi, aşı, temizliği en güzel idare eden kadındır. Okulda yine kadın öğretmenlerimiz, anne şefkati ile yaklaşır. Her yerde kadının elinin değdiği yerler çok güzel sonuçlar verdiği için, neden bir mahallenin temsilcisi bir idarecisi kadın olmasın, kadınların sesi olmasın diye düşündüm. Dolayısıyla uzun zamandır, kadın arkadaşlarımız ve dostlarımızın teşvikiyle bu yola baş koydum. Günlerdir değerlendirme içerisindeydim. Onların desteklerini alarak bu yola çıktım. Allah izin verirse, gönlüm istiyor ki ekibimin büyük bir çoğunluğu kadın olsun. Kadınlarla hep beraber yönetelim.  Kadınlarımız artık sadece evde olmaktan çıksınlar. Siyasi bir aileden geliyorum. Babam, kardeşlerim ve eşim en büyük desteğim. Kadınlarla yola çıkacağım derken, erkeklerden de çok destek aldım. Babam, kardeşlerim, amcalarım onlarında desteklerini aldım. Çocukluğumdan beri siyasetin içerisindeyim. Onun hamuru ile yoğrulduk. Bu yoğrulan hamurda çok bereketli bir hamur olacaktır, diye düşünüyorum.

Soru / Cevap - Emine Sarıtekeli

Aksu İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Emine Sarıtekeli hanımefendi ile Cumartesi günü Güzelyurt mahallesinde açılışını gerçekleştirdikleri seçim ofisinin ardından bir araya geldik. Kendisine siyasi yaşamı ile ilgili sorular yönelttim ve kendisi de bütün samimiyeti ile cevap verdi.

Hilal KARA: Emine hanım sizi uzun yıllardır tanıyorum. Sağlık sektöründe uzun yıllar Halkla ilişkiler yöneticilik görevlerinde bulundunuz. Hem Aksu’da hem de Antalya’da isminiz başarılı çalışmalarınızla epey bir konuşuldu. Şimdi kendi iş yeriniz var. Aksu’da yani kendi doğup büyüdüğünüz yerde İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Aday Adayısınız. Öncelikle şunu sormak istiyorum. Neden siyaset?

Emine SARITEKELİ: Evet,  Uzun yıllar sağlık sektöründe halkla ilişkiler yönetiminde görev yaptım. Aksu’dan Antalya’ya görev yaptığım hastaneye tedaviye gelen bütün hemşerilerimle tek tek ilgilendim her zaman. Yardımcı oldum. 16 yıl boyunca sağlık sektöründe çok isteyerek görev aldım. Bana hep Yörük Kızı Emine, Bizim Kız Emine olarak seslendiler. Siyasete girmemin sebebi kadınlarımız ve kızlarımız için çalışmak istiyorum. Ben Aksu’da doğdum büyüdüm. İmkân ve imkânsızlıklarını biliyorum bu bölgenin. Sosyal projelerle Aksu’da kadınlarımız ve genç kızlarımız için imkânlar oluşturmak istiyorum. Topluma faydalı olabileceğimi düşünüyorum. Çalışan kadınlarımızın zorluklarını biliyorum. Aksu’da yaşayan kızlarımızın çalışma hayatına atılması için buradayım.

Hilal KARA: Nedir kadınlarımıza ve genç kızlarımıza yönelik projeleriniz?

Emine SARITEKELİ: Bizim turizm olarak çok büyük bir potansiyelimiz var. Oteller bölgesi. Burada kadınlarımıza ve genç kızlarımıza bir takım kurslardan geçtikten sonra oteller bölgesindeki kurumlarımızda çalışmalarına imkân oluşturabiliriz.

Hilal KARA: hem iş kadınısınız hem annesiniz. Şimdi siyasi yaşamınızda işin içine eklendi, bu kadar görev arasında siyasette yer almak sizi yormuyor mu?

Emine SARITEKELİ: Benim en büyük destekçim eşim. O iyi bir baba ve iyi bir eş. Onun desteği yanımda olmasa tabi ki zorlanırdım. Üç erkek çocuk annesiyim. Onlarında bu konuda bana desteklerini alıyorum.

Hilal KARA: Aksu ataerkil bir yapıya sahip. Siyasette daha çok erkekler yer alıyor. Siz Aksu’da kadın hareketini nasıl görüyorsunuz. Bir kadın olarak size tutumları nasıl?

Emine SARITEKELİ: Uzun süre sağlık alanında hizmet verdiğim için beni Aksu’nun hemen her kesimi beni tanıyor. Ben onların ‘Bizim Kız’ diye seslendikleri kişiyim. Bütün partilerden beni destekleyenler var. Aksu Belediyesinde meclis de görmek istediklerini dile getiriyorlar. Bu durum da beni mutlu ediyor tabi.

Hilal KARA: Aksulu vatandaşlara mesajlarınız nelerdir?

Emine SARITEKELİ: Aksu’da her ne kadar rakip gibi gözüksek de. Biz aynı dedelerin torunlarıyız. Aynı kardeşlerin çocuklarıyız. Biz hep beraber büyüdük. Biz arkadaşız. Biz Aksu’da okuduk. 31 Mart’ta her şey bitecek, biz yine düğünlerimizi, nişanlarımızı birlikte yapacağız. Cenazelerimizde birlikte olacağız. Sevinçli ve hüzünlü günlerimizi birlikte yaşayacağız.  

Hilal KARA: Çok teşekkür ediyorum.

Başkanlık o zamandı şimdiki koltuk sevdası

Aksu Eski Belediye Başkanı Süleyman Yılmaz’ın kızı Teslime Yılmaz, Güzelyurt mahalle muhtarlığı için aday adayı olduğunu Güzelyurt’ta ikamet eden, ülkenin değişik illerinden hanımların toplandığı kendilerine ait simit kafede ilan etti.

Karadenizli hanımefendinin biri dedi ki ‘ Yolun açık olsun Teslime Hanım. Biz seni babandan tanırız. Senin baban burada başkanken o yıllar biz Güzelyurt’a geldik ve bir katlı iki göz odamızı yaptık. Evimizin yapımı ve borcuyla uğraştığımız için o yıl kurban bayramı ilk defa kurban kesemedik. Aile olarak bu bizim zorumuza gitti. Kurban bayramının ilk günü, üzgün evde oturuyoruz, bahçeye çıktım bir ara. Birde ne göreyim. Yeni yüzülmüş bir kurban, çengele takılmış ağaca asılmış. O kadar duygulandım ki. Kendi kendime söylendim, bunu yapsa yapsa Süleyman Başkan yapmıştır dedim. Kendisi söylemedi ama etraftan öğrendim. Evet, Süleyman Başkan kurbanı olmayanları bir gece önceden tespit etmiş sabahına herkesin evine, bahçesine göndermiş.’

Teyzemiz bunu anlatırken çok duygulandı ve gözleri yaşardı. Ardından şunu söyledi ‘ Yavrum, işte başkan, işte insanlık. Ben şunu bilir şunu söylerim, başkanlıkta, başkan da o zamandı. Şimdi ki başkanlık koltuk sevdasından başka bir şey değil.’

Başka bir teyzemiz söz aldı ve şunları söyledi. ‘ Süleyman Başkan’ın zamanında bizde buraya başka bir memleketten yerleşenlerdeniz. Evimizi yaptırmak için Süleyman Başkan önümüze düştü, çimento, tuğla ve demirimizi aldı. Biz kendisine taksit taksit geri ödedik.’

Sohbet bu şekilde uzadı gitti. Geçmişle bu günü kıyas dahi edemeyen teyzelerim, geçmişe özlemi içten yaşadıkları her hallerinden belliydi. Onlarla tekrar tekrar bir araya geleceğim. Gönüllerin başkanı olmak neymiş, gel bizden dinle dediler. Gönüllerin başkanı derken, bilbordlara asılan süslü laflarla gönül başkanlığı değil. Aman karıştırılmasın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa 2019-02-11 17:33:40

Evinden çoluk çocuklarından feragat ederek hizmet için kollarını sıvamış bu bayanların seslerini duyurma adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Hilal hanım,herşey gönlünüzce olsun Yaradana emanet .