Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyoruz konferansı

AVRUPA Birliği destekli Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyoruz projesinin kapanış konferansı Demre'de yapıldı.

02 Şubat 2017 Perşembe 11:05
Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyoruz konferansı
Demre Belediyesi, Eğirdir Belediyesi, İnegöl Belediyesi ve Kültür Rotaları Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği destekli 'Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyoruz' projesinin kapanış konferansı Demre'de yapıldı. Demre Belediyesi Kültür Salonu'ndaki konferansa, Demre Kaymakamı Murat Uz, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Melike Gül, Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nermin Karagöz, Myra-Andriake Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, AB Bakanlığı Temsilcisi Selman Çetin, Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, Ak Parti Demre İlçe Başkanı Bayram Arıcı, uzmanlar, projede yer alan belediyelerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizmciler katıldı.

'TÜRKİYE'DE HALA BİR YÜRÜYÜŞ HARİTASI YOK'
Kate Clow, 1999 yılında tanıtım ve yürüyüşe açılan Likya Yolu'nu 2015 yılında 30 bin kişinin yürüdüğünü söyledi. Bu yolda macera, manzara, tarih, doğa gibi alternatif turizm olanakları olduğunu ancak hala çöp sorunu ve yeni açılan yollar nedeniyle tahribat olduğunu aktaran Clow, "Almanya'da 200 bin kilometrelik yürüyüş yolu var. Bu yollar üzerinde 144 bin yeni işyeri açıldı. Ne yazık Türkiye'de hala bir yürüyüş haritası yok. Sadece 17 yürüyüş yolu var. Çocuklarımıza harita, kamp, ilkyardım ve spor eğitimi veremiyoruz. Kültür yollarını koruma kültürü yok. En kötüsü de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 hedeflerinde kültür rotaları turizmi hiç yer almıyor. Avrupa Birliği ülkeleri kültür rotaları yollarını genişletmek istiyor. Tüm ülkeler bir antlaşmayı imzaladı. Ama Türkiye bu antlaşmaya henüz imza atmadı" dedi.



'DEMOKRASİNİN KAYNAĞI ANADOLU'DUR'
Prof. Dr. Nevzat Çevik, 30 yıldır Likya Birliği şehirlerinde yapılan kazılarda tarihi kalıntılar ve kentler ortaya çıkarıldığını aktarırken, Anadolu'da doğan uygarlıkların Avrupa'ya yayıldığını vurguladı. Türkiye'deki bu zenginliklerin bu projeyle ekonomik değere dönüşeceğini, bölge insanına artı değer kazandıracağını belirten Çevik, "Likya Yolu'nun korunması, yerel yönetimlerin bakımını yapması gerekiyor. Bugün AB bize kapıları kapatsa da sınırlar koymaya çalışsa da bunun bir yanlış olduğunu görecekler. Demokrasinin kaynağı Anadolu'dur, Likya'dır. Bu projenin kapanış oturumunun Demre'de yapılması anlamlıdır. Demre tarihte Likya'nın, Roma'nın ticaret merkezidir. Bu nedenle Likya Yolu'nun en önemli, en güzel rotaları da Demre'dedir" diye konuştu.

'BU YOLUN ANA ROTALARI TÜRKİYE'DE'
Programa telekonferans yoluyla İtalya'dan bağlayan Silvia Lecci de projeyle ilgili bilgi verdi. Avrupa'dan Türkiye'ye uluslararası bir yürüyüş rotası oluşturmak istediklerini anlatan Lecci, şöyle dedi: "İngiltere'den başlayan Fransa, İsviçre'den geçen Roma'da sona eren Avrupa Yolu'nu, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan üzerinden Avrasya Yolu'nu oluşturmak istiyoruz. İtalya'dan 3 bin 500 yürüyüş kulübü, bu kulüplerin 230 bin üyesi var. Yılda 350 bin yürüyüş rehber kitabı satılıyor. İtalya nüfusunun yüzde 68'i bu yollarda yürüdü. Yalnız 274 kilometrelik Robert Louis Yolu'nda 2015 yılında 59 bin geceleme yapıldı. Bunun getirdiği ekonomik değeri düşünün. Güney Kore'deki Jeju Olle Yürüyüş Yolu'nda 2008 yılında 1 milyon 200 bin kişi yürüdü. 25 milyar dolar gelir sağlandı. Bu rakama bakın. Bu nedenle yeni oluşturacağımız Avrasya Yolu'nu ilerleyen süreçte Kudüs'e kadar uzatmamız gerekir. Bu yolun ana rotaları Türkiye'de. Bu yolun yaşama geçirilmesiyle Türkiye'nin turizmden sağlayacağı gelir kat kat artacaktır."

'LİKYA YOLU'NUN EN GÜZEL ROTALARI DEMRE'DE'
Demre Kaymakamı Murat Uz da "Demre, Noel Baba Anıt Müzesi, Myra Antik Kenti, Likya Uygarlıkları Müzesi, Andriake Antik Kenti, Kekova, Batık Kent, Simena Antik Kenti ve daha birçok kültürel ve doğal zenginlikleriyle deniz, kum, güneş dışında farklı, alternatif turizm arayanlar için birçok zenginliği ve olanağı barındırıyor. Likya Yolu'nun en güzel rotaları Demre'de. Bu projenin yaşama geçirilmesi, Evliya Çelebi Yolu'nun geçtiği İnegöl'ün, Aziz Paul Yolu'nun geçtiği Eğirdir'in, en önemlisi Likya Yolu'nun geçtiği Demre'nin turizmdeki önemini artıracaktır. Demre'yi cazibe merkezi yapacaktır" dedi. Konuşmaların ardından proje ortakları ilçelerinden geçen yollar hakkında bilgi verdi. Konferans, Avrasya Yolu'nda yapılan test yürüyüşleri, Kültür Rotaları ve Din, Yunanistan'da Sürdürülebilir Turizm, Demre Bölgesi'nde Alternatif Turizmin Geleceği konularında sunumlarla tamamlandı.

Son Güncelleme: 02.02.2017 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.