Güney Haberci Aksu Gazetesi olarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i konuk ediyoruz. Başkan Türel, Antalya merkezin yanı sıra ilçelerdeki yatırımları, projeleri ve hedeflerini A’dan Z’ye gazetemizle paylaştı. Türel, Büyükşehir Belediyesi olarak, modern şehirciliğin tüm ihtiyaçlarını çözmüş bir Aksu fotoğrafını hedeflediklerini ve Aksu’ya her zaman destek vereceklerini söyledi. İşte Başkan Türel ve işte vizyon projeleri…


-30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti’nin Aksu’da seçmene verdiği mesaj: “Aksu Belediyesi-Büyükşehir Belediyesi-Hükümet” üçlüsü ile ilçenin sorunlarını çözmek olmuştu. Sizce, aradan geçen zamanda bunu başarabildiniz mi?

Cumhurbaşkanımızın Antalya’ya olan özel ilgisi, hükümetimizin desteği ve Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimizle el ele vererek yürüttüğümüz çalışmalarla Antalya’nın yıllardır çözüm bekleyen sorunlarını çözmek bize nasip oldu. Aksu ilçemizde de durum bu şekilde. Yıllardır adeta bir kangren haline gelen mülkiyet ve imar problemini inşallah en kısa sürede çözüyoruz. Bunun yanı sıra Aksu ilçemize kazandırdığımı yollarla, köprülü kavşaklarla, çevre düzenlemeleriyle, Antalya’yı bir uçtan bir uca saran olan raylı sistem hatlarıyla Aksu’ya hak ettiği değeri kazandırıyoruz, kazandırmaya da devam edeceğiz. Ülkemizde ve Antalya’da istikrar olduğu sürece hem Antalya hem de Aksu kazanacak. Hükümetimiz sadece EXPO’ya 2 milyarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bunların dışında Küçük Aksu Barajı’ndan tutun raylı sistemle birlikte diğer taşkın önleme çalışmaları ile 4 katrilyonluk bir bütçeyi EXPO çerçevesinde Aksu’ya taşıdı. Bunlar Aksu için hayal olan yatırım bütçeleriydi. Aksu her şeyin en iyisi hak ediyor.

-Son 3 yıl içinde Büyükşehir Belediyesi’nin Aksu’ya yönelik ne gibi hizmetleri ve yatırımları gerçekleşti. Aksu’nun geleceği açısından bunların ne gibi yararı dokundu?

Aksu’da 30 yıldır Macun Deresi sorunu konuşulurdu. Gelen kötü kokudan mahallemiz yıllardır şikâyetçiydi. Göreve gelir gelmez hemen bu sorunun üzerine gittik. 3 milyon TL’lik bir yatırımla oradaki sorunu ortadan kaldırdık.

Bildiğiniz gibi ilk dönemimizde yaptığımız 11 km’lik raylı sistem projemize EXPO kapsamında 18 km daha ekledik ve dünya rekoru kırdık. 11 km’yi  1.5 senede tamamlamıştık. Şimdi kendi rekorumuzu yine kendimiz kırdık ve 18 km’lik Meydan’dan Aksu EXPO’ya uzanan hattı 5.5 ayda tamamladık. Aksu’yu raylı sistemle Antalya’ya bağladık. Artık Aksulu vatandaşlarımız en çağdaş ve modern toplu ulaşım sistemi olan raylı sistemi kullanabiliyor. Şimdi ise raylı sistem 3. Etabına başlıyoruz. Varsak-Meltem-Işıklar hattında toplamda 28 km’lik raylı sistem hattını daha Antalya’ya kazandıracağız. Bu da tamamlandığında Aksu’dan tramvaya binen hemşerim, ister devlet hastanesine, ister tıp fakültesine, ister otogara, isterse Varsak’a kadar istediği yere gidebilecek.

Bunun yanı sıra önce Aksu’yu yeni yollarla turizm cennetleri Belek ve Kundu ile buluşturduk. İlk olarak Antalya’nın iki turizm cenneti Kundu ve Belek’i 46 milyon TL’ye ihale ettiğimiz 6.5 kilometrelik yeni bir yolla birbirine bağladık. Bu yatırımın hemen ardından Kundu- EXPO arasında yeni bir yol daha açtık. 11 kilometre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde ilçemize kazandırdığımız bu yeni yol da Aksu’yu Kundu ve Belek’e bağlıyor. Daha önce yarım saat, 45 dakika süren yolculuklar yeni yollarla çok daha kısa sürelere indi.

Yine yaptığımız köprülü kavşaklarla da şehrimizin ve ilçemizin ulaşım problemini de çözmüş olduk. Aksu’ya ulaşım son derece kolay, hızlı ve modern bir şekilde sağlanıyor. Aksu’dan çıkan bir vatandaşımız hiç trafiğe takılmadan İller Bankası Kavşağı’na, hatta Batı Çevreyolu’na kadar girebiliyor.

10 milyon TL yatırım bedeli ile Aksu ilçemizde gerçekleştirdiğimiz bir başka proje de Kurşunlu Kent Mezarlığı düzenlemesi. Uncalı’da yer kalmaması nedeniyle definlerin yoğunlaştığı Aksu Kurşunlu Kent Mezarlığı’nda vatandaşlarımızın son görevlerini kolay bir şekilde yerine getirebilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her detayını büyük bir hassasiyetle düşündüğümüz bu projeyi de kısa süre içerisinde bitirip hizmete açacağız. 1395 dönüm alan üzerinde toplam 25 bin metrekare proje alanımız var. Tesis içerisinde bin kişilik cami, şadırvan, morg, gasilhane, atölyeler ve yönetim binası, ibadet alanları, dinlenme alanları, 122 araçlık otopark ve cenaze nakil aracı ve iş makinaları için ise 16 araçlık otopark yer alıyor.

-Aksu’nun en büyük sorunu, yatırımların önünü tıkayan mülkiyet sorunları olmuştur. Bunların aşılması yolunda şu ana kadar ne tür çabalar sarf edildi, gelinen aşama nedir?

Çalkaya sorunu diye bilinen sorunun çözümü için ben neredeyse 12-13 senedir çalışıyorum, yani ilk dönem Belediye Başkanlığından bu yana. Sorunun tabii ki ta 1995’li yıllara kadar uzanıyor. Ama ne mutlu ki artık bugün çözüm noktasına yaklaştık ve çözüm noktasında neler yapabileceğimiz hususunu vatandaşımızla istişare ettik. Senelerdir Antalya’da çözülemeyen sadece bu bölgenin sorunu değil Kırcami’den, Ünsal Mahallesinden, Yukarıkaraman’dan, Çakırlar’dan  tutun, birçok mahallesinin çözülemeyen sorunlar ne mutlu ki çözülebilir hale geldi. Biz bu sorunları nasıl çözüyoruz? Elbette çalışarak. Kararlı olmak, azimli olmak, elbette başarının en önemli faktörlerinden bir tanesi. İşte bu çözülemeyen sorunların çözülmesi hususunda tılsımlı kelime ise istikrar. İstikrar bir ülkede varsa her sorun çözülür. Ama istikrar bozulursa geçmişte olduğu gibi sorunlarımız sürüncemede kalır ve kangren haline dönüşür. Biz bu mahallenin, bu bölgenin sorunlarını 2004 senesinde ben belediye başkanı olduktan sonra defalarca üst düzey bürokratlarla çözmek üzere bir araya geldik. Ancak o zaman gördük ki, buradaki bu mülkiyet karmaşası adeta bir sorun yumağına dönüşmüş bu durum, bir kere öncelikli olarak Türkiye’de 2B sorununun çözülmesi gibi bir mecburiyeti getiriyor. 2B sorunu çözülmeden bu bölgede sorunun çözülebilmesi inanınız mümkün gözükmüyordu. O zaman biz Tapu Kadastro Genel Müdürü, Vakıflar Genel Müdürü, Milli Emlak Genel Müdürü, Orman Genel Müdürü, yani bu işin tarafı olan neredeyse bütün kişilerle iki gün boyunca Antalya’da bir otelde sabahtan akşama kadar kafa patlattık. Nasıl çözebiliriz diye uğraştık. Ama bu sorunda mesafe alabilmemizin birinci şartının 2B meselesi olduğunu gördük. Artık bugün benim de Meclis’te milletvekili olduğum bir dönemde 2B meselesi şükürler olsun sürüncemede kalmayan ve çözülmüş bir mesele olarak bizim bu bölgenin sorunlarını aşmamızda en büyük katkı sağladı. 2B konusunu da yine istikrar sayesinde çözdük. Bugüne geldiğimizde burada tapular var, öncelikle yapmamız gerek tapuların üstündeki şerhleri kaldırmak. Vatandaşlarımızın rızasıyla Milli Emlak’la bir protokol imzalamamız konusunda genel bir kanaat oluşursa bu protokolü imzalayarak yola çıkacağız. Bu protokolü imzaladığımızda herkes tapusunun üstündeki şerhin kalktığını görecek ve herkes yerinde bugünkü değerinin kat be kat üstünde bir mülk değerine kavuşmuş olacak ve imar hakkını da elde etmiş olacak. Dolayısıyla sağladığımız sistem budur.

-Expo için değişik beklentiler olduğu söyleniyor. Bu konuda çeşitli öneriler de var. Aksu’ya sosyo-ekonomik bir fayda sağlaması açısından, Expo’dan ne şekilde yararlanılabilir?

Expo ile Antalya çok güzel, çevre dostu bir alan kazandı, çok sayıda etkinlikle farkındalık projeleri gerçekleştirildi ve 3 milyon ziyaretçimiz oldu 6 aylık bir organizasyon olarak kalmayacak. EXPO'nun botanik park olma özelliğini kaybetmemesi lazım. Bunu koruyacağız. Bahçeleri, sosyal alanları ile Antalya’nın turistik cazibe merkezlerinden birisi olarak kalacak. Expo alanının işletmesinin özel sektöre devredilmesi söz konusu. Belki içine başka fonksiyonlar eklenmesine de izin verilebilir. Örneğin, turistik tesis, otel, eğlence parkı gibi... Böylece, ziyaretçi cazibesi artırılabilir. Bunları değerlendiriyoruz

-Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki dönemde hayata geçireceği büyük projelerden Aksu nasıl yararlanacak? Aksu’da uygulamayı planladığınız bir proje var mı?

Yarım kalan uygulamalar ve sorunlarla yerinde sayan Aksu, bütüncül bir plana kavuşacak ve yeni projelerle Antalya’nın gözbebeği olacak. Hafif raylı sistem ve yeni yollarla güçlü ulaşım bağlantıları, modern yaşam koşullarına uygun konut alanları, iş ve alışveriş imkanlarının olduğu yeni ticaret merkezleri, içerisinde çocuk oyun alanları bakı terasları ve yürüyüş yollarının bulunduğu rekreasyon alanları, son teknoloji olanaklarına sahip üniversite alanı, turizm başkentine yakışır yeni oteller, turizm tesisleri, her yaştan Antalyalıya hitap edecek eğlence parkı ve kültür merkeziyle modern yaşamın tüm ihtiyaçlarına sahip olacak.

-Aksu, Antalya’nın 5 merkez ilçesinden biri… Bununla birlikte, merkez ilçe görünümünü tam anlamıyla taşıdığı söylenemez. Halkın size tanıdığı bu hizmet döneminin sonunda, Antalya merkezi ile bütünleşmesini sağlamış bir Aksu fotoğrafı görebilecek miyiz?

Aksu artık kabına sığmayan, gittikçe büyüyen ve gerçekleştirdiğimiz projelerle de kısa sürede çehresi değişen bir ilçemiz. Gerek ikinci etap raylı sistem hattı, gerek katkı kavşaklarla Aksu’nun diğer ilçelerimizle bütünleşmesini sağladık. EXPO ile Aksu, sadece Antalya ile değil dünya ile bütünleşti. EXPO alanının Aksu’ya katkısı artarak devam edecektir. Ayrıca mülkiyet ve imar sorunlarının da çözülmesiyle Aksu şahlanacak, Antalya’nın en güzide ilçelerinden biri haline gelecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.