Bu hafta yazımın rotasını Tarıma çeviriyorum. Malum bildiğiniz gibi Aksu eşittir tarım. Aksu’da tarımın yanı sıra turizm ve ticarette var, ama Aksu’nun can damarı Tarım. Çünkü burada tarım bizzat Aksulu vatandaşlar tarafından yapılmakta. Tarım bu yörenin insanı tarafından yapılmakta ve yönetilmekte. Tarım ticareti yine bu toprakların insanına ait.

Türkiye’nin büyük bir bölümünün gıda ihtiyacını karşılayan Aksu, aynı zamanda Dünya’da hatırı sayılır bir yere sahip, tabi bütün bu kariyer tarımcıların çabaları sonucu ortaya çıkmaktadır.
Tarımın merkezi Aksu’da, Tarım İlçe Müdürlüğü’nün bu kadar pasif kalması da içler acısı.

Belki bu konuda bana çok kızacaklar, biliyorum ama doğruları dile getirmeden geçemeyeceğim. Tarım konusunda aktif ve başarılı çalışmalar gerçekleştiren kooperatifleri, özel sektörleri ve çiftçilerimizi kutluyoruz. Bu kurumların işleri Tarım İlçe Müdürlüğüne kalsaydı işleri biraz zorlaşabilirdi.

Tarım konusunda profesyonel yardım bekleyen çiftçilerin ne kadarına cevap verebiliyor, Tarım İlçe Müdürlüğü, bilinmez ama Aksu’yu her gün karış karış gezen ve bizzat çiftçiyle oturup kalkan biri olarak bu konuda çok mustarip olduklarını söyleyebilirim. Tarım İlçe Müdürlüğü’nün daha aktif çalışması ve yirmi dört saat çiftçi ile mesai yapması bu ilçeyi tarım kralı yapar ve profesyonel çalışmalar ortaya çıkarır. Böylece çiftçi kaliteli üretimle gücüne güç katar, dünyadaki yerini ilk sıralara taşıyarak en çok tercih edilen tarım ilçesi haline gelebilir.

Tarım ambarı Aksu, Dünya’yı beslerken bu sektör sayesinde Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen binlerce ailenin de iş ve aş kapısı oluyor. Tarım sektöründe çalışan işçisinin her türlü ihtiyacını karşılayan sektör, böylece devletin üzerindeki yükü de bir nebze hafifletiyor.

Dört mevsim tarımın yapılabildiği Aksu, tüm zorluklara rağmen bulunduğu ve sahip olduğu toprakları betonlaştırmadan yoluna devam etmektedir.

Yapılacak Expo 2016 projesine paralel olarak Aksu’da tarım enine boyuna ele alınmalı ve çiftçinin ortak dertlerine köklü çözümler üretilmelidir. Çiftçinin her sene kış, yaz yaşadığı türlü sıkıntılar doğru yöntemlerle bir an evvel çözülebilmeli ki, tarım da işler düzgün ilerleyebilsin. Çiftçi kendisine sahip çıkıldığını hissettiği an daha verimli çalışmalar yapabilecek ve daha kaliteli üretim yapabilecektir. Aksu’da nereye giderseniz gidin, çiftçi her şekilde mutsuz. Ya ürünü para etmiyor, ya yeteri kadar destek göremiyor, dış piyasa pazarını başka ülkeler elinden alıyor, bu ve buna benzer sorunlar.

Dünya’da ve Ülkemizde beton yuvası haline gelen kent ve köylerimizden tarım kenti özelliğini koruyabilen sayılı miktarda ki yerlerden biri Aksu’ya bu konuda daha fazla sahip çıkılmasını arzu ediyoruz. Türkiye’nin “toprak ana” sıfatını taşıyan Aksu ve yüzü gülen çiftçilerinin ülkeye hem gıda hem de ekonomik anlamda çok getirisi olacağı, gelecek nesillere tükenmeyen kaynak ve iş kapısı olacağını düşünüyoruz.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.