Ak Parti Antalya'da ilk çatlak

ANTALYA'da Ak Parti'nin milletvekili listenin açıklanmasının ardından ilk kez, parti içinden bir isim, twitter'dan bir milletvekili adayını yüksek sesle eleştirdi. Liste dışı kalan Cihan Bulut akşam saatlerinde 13'üncü sıra adayı Murtaza Tamyürek'i iftiracılıkla suçladı, Tamyürek'in sahte faturadan ceza aldığını açıkladı.

08 Nisan 2015 Çarşamba 11:18
Ak Parti Antalya'da ilk çatlak
Ak Parti, Antalya'da sürprizlere pek yer vermeyen, adaylarını teşkilat içinden çıkaran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağlılıklarıyla bilinen listeyle 7 Haziran seçimlerine girme kararı aldı. Listede ilk sıraya dışarıdan bir isim getirme geleneği bu dönem de bozulmadı. 2007 seçimlerinde Mehmet Ali Şahin, 2011'de Vecdi Gönül'e verilen 1'inci sıra için bu kez eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan tercih edildi. Uzun süre Antalya kulislerinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır adı geçse de Elvan ismi Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in iki hafta önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı Elmalı ve Korkuteli ilçe gezilerinde, basın otobüsünde, Ak Parti'nin kurmayları tarafından gündeme getirilmişti.

TEŞKİLATAN İSİMLER

Ak Parti, 2011 seçimlerinde tercih ettiği teşkilata dayanma stratejisini 2015 listelerinde de uyguladı. 2007 yılında Sadık Badak ve Abdurrahman Arıcı gibi teşkilat içinden gelmeyen isimleri milletvekili listelerinin üst sıralarında yer veren Ak Parti, 2011'de Mevlüt Çavuşoğlu, Menderes Türel, eski İl Başkanı Hüseyin Samani ve eski İl Kadın Kolları Başkanı Gökçen Özdoğan Enç'le 6 milletvekili çıkarıp birinci parti olunca aynı stratejiyle devam etti. Fakat listenin ilk 5'inde temayüle sunulan aday adaylarının yer almaması listenin dikkat çeken başka bir özelliği oldu.

LİSTE İLK DEFA ELEŞTİRİLDİ

Ak Parti'de ister milletvekili olsun ister belediye meclis üyesi Genel Merkezce belirlenen aday listelerine ilişkin yüksek sesle değerlendirme yapmamak neredeyse artık bir gelenek haline gelmişti. Parti içinde 2007 milletvekili listesinde parti dışı isimlerin ağırlığı, 2011'de birinci sıra adayı eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e ilişkin endişeler, 2009 yerel seçimlerinin iki mağlubu Menderes Türel ve Hüseyin Samani'nin kendisine yer bulması partide huzursuzluğa neden olsa da eleştiriler yüksek sesle hiç dile getirilmedi. Fakat büyü, 7 Haziran seçimleri için listelerin açıklanmasıyla liste dışı kalan bir isim tarafından bozuldu. Cihan Bulut, listenin 13'üncü sırasından aday gösterilen Murtaza Tamyürek'i hedef alan twitter mesajlarıyla liste tartışmaların da önüne geçti.

İKİSİNİN DE ÖNÜ AÇIKTI

Aslında her iki ismin de arkasında kendilerine milletvekilliği yolunu açacak güçlü isimler vardı. Cihan Bulut, bir dönem Antalya Milletvekilliği de yapan, eski Adalet Bakanı, TBMM Başkanı ve hali hazırda Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Mehmet Ali Şahin tarafından destekleniyordu. Tamyürek'in yanında Artvinli hemşerisi ve çocukluk arkadaşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik vardı.

CİHAN BULUT ANATOMİSİ

Bulut, siyasete 2003 yılında Ak Parti'yle başladı. İl Başkan Yardımcılığı görevini üstendiği partisinde 2004 seçimlerinde Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçildi. 2009 seçimlerinde Muratpaşa Belediye Başkan aday adayı oldu fakat partisi Orhan Tolunay'ı aday gösterdi. Bulut, belediye başkanlığına soyunduğu 2009 seçimlerinin sonunda Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak göreve devam etti. Bulut, Murtaza Tamyürek'in gurup sözcülüğünü üstlendiği CHP'li Mustafa Akaydın'ın başkanlığındaki Büyükşehir Meclisi'nde yer aldı. Bulut, 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti'nin Antalya'da açmakta en zorlandığı yer, Muratpaşa'dan, Belediye Başkan adayı ilan edildi fakat partisinin oyları artmasına rağmen beklenen başarıyı yakalayamadı. Ardından 7 Haziran seçimleri için kolları sıvayan Bulut, Ak Parti'de 2'nci sıradan listeye giden eski İl Başkanı Mustafa Köse'yle son gün partiye gelerek milletvekili aday adaylık başvurusunu yaptı.

TAMYÜREK ANATOMİSİ

Murtaza Tamyürek ise siyasete Refah Partisi ile başladı, Fazilet Partisi ve Ak Parti'de devam etti. Bulut, Muratpaşa'dan Büyükşehir Belediye Meclisi'ne girerken Tamyürek Kepez'den partisinin Büyükşehir Meclisi'ne gelen isim oldu. Tamyürek, Akaydın başkanlığındaki mecliste partinin sözünü söyleyen isim oldu, 5 yıl boyunca Ak Parti grup sözcülüğünü üstlendi. 30 Mart yerel seçimlerinde belediye meclis üyesi listelerinde kendisinin Büyükşehir'e taşıyacak belediye sıralara yazılmayacağı anlaşılınca kendi isteğiyle sürecin dışında kaldı. Seçimlerin ardından özgül ağırlığı Tamyürek'i Büyükşehir şirketi EKDAĞ'ın başına taşıdı. Parti içinde edindiği yer, inşaat sektöründeki bağlantıları, hemşeri bağları ve çocukluk arkadaşı Faruk Çelik'e güvenle o da aday adayı oldu.

NE BEKLENİYORDU NE OLDU?

Ak Parti'de aday adaylık sürecinin tamamlanmasından sonra Tamyürek 5'inci sırayı zorlayacak bir aday olarak değerlendirildi. CHP'nin eski Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak hamlesine Türkiye'nin ilk 500 firması içinde yer alan Yörükoğlu Süt A.Ş'nin CEO'su Cihan Bulut'la karşılık vermesi bekleniyordu. Fakat Bulut'un adaylığı mevcut milletvekili işadamı Sadık Badak'ın aday gösterip göstermemesine bağlıydı. Listeler dün açıklandığında Sadık Badak da Cihan Bulut da kendine yer bulamadı. Tamyürek ise listenin seçilemeyecek noktasından 13'üncü sıradan aday gösterildi.

PARTİDE BİR İLK YAŞANDI

"Neden?" sorusunun cevabı dün akşam saatlerinde Cihan Bulut'un twitter hesabından geldi. Cihan Bulut, Tamyürek'i direkt hedef göstererek, "CHP ile iyi görüşen, işbirliği yapan benim için mason diye dedikodu yapan utanmazlar gördüm ki listede, gel de üzülme. Ne masonu ne! Utanmazlar. Kaldı ki partimiz her kesimden oy almıştır" diye yazdı. Bulut son paylaşımında Tamyürek'n sahte fatura suçundan iki ayrı hapis cezası aldığını mahkeme ve dosya esas karar numarası vererek açıkladı, davaların Yargıtay aşamasında olduğunu da ifadelerine ekledi.

Ak Parti'de bu seçim döneminde aday adaylarının birbirini Genel Merkez'e jurnalleme faaliyetleri yoğun olarak yaşandı. 'Dedikodudan ibaret' sanılan bu girişimlerde en somut bilgi Bulut'un paylaşımlarıyla gündeme düştü. Bulut hakkındaki mason iddiası 2000'li yılların başından 2010 yılına kadar üyesi olduğu Kaleiçi Rotary Kulübü'nden kaynaklanırken Bulut'un rotary üyeliği Genel Merkez'e ulaşıncaya kadar masona dönüştü. Bulut, hakkındaki iddialar nedeniyle Tamyürek'i suçlarken Ak Parti'nin 13'üncü sıra adayı da halinden memnun olmadığını facebook hesabından paylaştığı "Değerli dostlar belki kaderimize küseriz ama davamıza asla küsmeyiz" mesajıyla ortaya çıktı. Onun da CHP'yle iyi ilişkileri ve hatta eski CHP'li Belediye Meclis üyesiyle yurtdışındaki iş ortaklığına ilişkin Genel Merkez'e taşınan bilgiler Tamyürek'i listenin sonlarına itti.

KÖSE PARALELLE SUÇLANDI

Antalya'dan Ankara'ya jurnaller içinde en sertiyle eski İl Başkanı Mustafa Köse karşılaştı. Köse için "Paraleldendir" iddiası ortaya atıldı, ispat için bir dönem aynı hukuk bürosunu paylaştığı iş ortağı gösterildi. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağlılığıyla bilinen ve onun Gülen Cemaati'ne karşı açtığı savaşla birlikte ortaklığını sonlandıran Köse, il başkanlığı döneminde birçok kez sınavdan geçtiği gibi paralel sınavını da başarıyla atlattı, listenin 2'nci sırasında yer aldı.

Antalya'da listede olması beklenen bir diğer isim ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'ydı. 2007 yılında AK Parti'den milletvekili seçilen 2011 seçimlerinde 7'inci sıradan aday gösterilen Arıcı, parlamentoda olmadığı dönemde Kültür ve Turizm Bakan yardımcılığı görevini yürüttü, Ak Parti'den istifa eden Ertuğrul Günay'la da onun yerine getirilen Ömer Çelik'le de çalıştı. Bu kez seçilecek yerden listede olması bekleniyordu fakat değerlendirme dışı kaldı.

'BİTTİ' DENEN ENÇ SIRA YÜKSELTTİ

Listenin 4'üncü sırasında yer alan Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç için çalışkanlığıyla nam saldığı parti kulislerinde 8 ve sonrası bekleniyordu. Enç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı olarak katıldığı partinin son Afyonkarahisar kampına damgasını vuran isimdi. Enç, o toplantıda Erdoğan'a, cumhurbaşkanı adayı olmamasını, seçildiği takdirde Ak Parti'nin Anavatan Partisi'yle aynı sonu yaşayacağını söyledi. Erdoğan'ın sert tepkisiyle karşılanan Enç'in siyasi hayatının o gün bittiği değerlendirmeleri yapıldı ama 2011'de listenin 6'ıncı sırasında yer alan Enç, 2 sıra daha yükseldi.

BU İŞE ALANYALILAR KIZDI

Ak Parti listesinin en zayıf halkasını Antalya'nın 3'üncü büyük ilçesi Alanya oluşturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun memleketinden hiçbir isim listede yer almadı. Hal böyle olunca Alanya'da Ak Parti teşkilatı İstanbul'dan milletvekili aday adayı olan ama Antalya'da 5'inci sıra adayı gösterilen Sena Nur Çelik'e sarıldı. Antalya'da partinin önde gelen isimlerini dahi hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğu Çelik için Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, "Alanyalıdır hatta Alanya'da görev yapan 6'ncı sırada adayımız İbrahim Aydın da Alanya'nın adayıdır" diye açıklama yaptı. Fakat Alanyalı bir bakana sahip ilçede bu açıklamalar yeterli olmayınca eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Alanya - Antalya - Afyonkarahisar, Antalya - Mersin ve Alanya - Taşkent - Konya hızlı tren projelerinin mimarı olduğu belirtilerek sosyal medya üzerinden "Lütfü Elvan Alanya'ya hayırlı olsun" mesajları dolaşıma sokuldu.

SÜRPRİZ İSİM AVUKAT ÇELİK

Antalya listesinin en bilinmeyen ismi 5'inci sıra adayı 28 yaşındaki Çelik, İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat. Çelik, Türkiye'nin en büyük hukuk bürolarından 'Yüksel Karkın Küçük Avukatlık Ortaklığı'nda çalışıyor. Çelik'in Alanyalılığı ilçeye 36 kilometre uzaklıkta bulunan İspatlı doğumlu Kanal 7 Medya Grubu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Çelik'in kızı olmasından geliyor. Baba Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Almanya'daki 'Deniz Feneri e.V.' bağlantılı 2011 yılında gerçekleşen soruşturma kapsamında eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'la birlikte çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.



ELVAN'DAN ADAYLIK DEĞERLENDİRMESİ

AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, Antalya adaylığı konusunda sosyal medya hesaplarından şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bugün millete hizmet yolunda yeni bir görevimiz var. Milletvekili genel seçimlerinde Antalya'mıza ve ülkemize hizmet için yarışacağız. Antalya'dan adaylığa layık görülmek beni ziyadesiyle memnun etti. İnşallah genel seçimlerden halkımızın teveccühüyle yine galip çıkıp, hem Antalya'mızın hem de ülkemizin kalkınma hamlesine hız kesmeden devam etmesini sağlayacağız. Şu an itibariyle kolları sıvayıp çalışmalarımıza başlıyoruz. İnşallah Antalyalılarımızın desteği ile bu yarıştan en yüksek oy oranı ile galip çıkacağız. Desteklerini hiç esirgemeyen ve iki dönemdir büyük bir teveccühle bizi TBMM'ye taşıyan Karamanlı hemşehrilerime de teşekkürü bir borç bilir, Karaman'ın gönlümde her zaman ayrı bir yeri olduğunu vurgulamak isterim. Sözlerime son verirken tüm Antalyalılara saygı ve selamlarımı iletiyor, en kısa sürede ilimizde buluşmak dileğiyle hepinizi Allah'a emanet ediyorum."


DHA-Bölge - Türkiye-Antalya - ANTALYA 

Son Güncelleme: 08.04.2015 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan sen 2015-04-08 22:23:51

antalyada aday adaylarina hakaret hice saymak demek istanbuldan ithal adayi 5, siraya koy insallah 4 ten fazla cikaramazsiniz bu kadar aday adayina. ayip ettiniz