Pandemi nedeniyle iki yıldır ertelenen Growtech Tarım Fuarı bu yıl yeniden kapılarını açtı. Tarımın her kesimini ilgilendiren fuara 25 ülke ve 510 firma katıldı. Milyon dolar iş hacminin yaşandığı fuara yabancı ziyaretçiler daha fazla ilgi gösterdi.

Fuarda stant açan firmalar fuarın çok verimli geçtiğini ifade ederek, “Yerli misafire göre yabancı katılımcı daha fazla. Oran daha yüksek, fuar yurt dışı için verimli geçiyor” dediler.

Ortadoğu ülkelerinden katılım fazla

Argeto’dan dış ticaret temsilcisi Onur Başçı, “Bu sene çok katılım oldu. Yerliden çok yabancı misafirlerimiz oldu. Kovit-19’dan dolayı yerli ziyaretçilerimiz daha az. Ülkemiz hala atlatamadı. Yabancılar inanılmaz ilgi gösterdi. Büyük ülkelerden katılım sağlanamadı. Avusturalya bu sene gelemedi çünkü geri dönüşlerde üç haftalık karantina süreçleri var. Avrupa’nın bazı ülkeleri ve Amerika’dan katılımcılar gelirken zorlandılar. Normalde kafilelerle katılım sağlanırdı ancak bu sene bunlar gerçekleşmedi. Orta doğu ülkelerinden inanılmaz ilgi var. İki yıl boyunca growtech gerçekleşmedi. Growtech Akdeniz bölgesinde tam bir merkez olarak görünüyor. Tarımın kalbi burası olduğu için çok ses getirdi. İş bağlantılarımız çok iyi geçti. Eskiden gezmek için geliyorlardı. Ama bu sene öyle değil. Gelen herkesle ciddi anlamda işe hasret kalmış bir şekilde geldiler ve iş konuştuk. Beklediğimizin kat kat üstünde geçti” diye ifade etti.

“Üretici kaybederse, hepimiz kaybederiz”

Tarımın sera plastik boyutunda olan firmalar ise fiyatların yüzde 150 arttığını belirterek, şunları söylediler;  “Bu fiyatların artması bizim tonaj olarak düşüşümüzü sağladı, çiftçilerin alım gücünden kaynakladı bu durum. Dolar kurları bu şeklide devam ederse çok değil bir 5 yıl içerisinde çiftçi bulamayabiliriz. Üretim bandımız tamamen düşmüş olacak. Gübre ve ilaç fiyatları aldı başını gitti. Ben sera naylonunun geçen yıl 11-12TL’ye satıyorduk şu anda dolar kurundan dolayı 45 TL diyorum kilosuna. Çiftçi birkaç sene daha beni idare eder düşüncesiyle sera naylonunu yenilemeyi erteliyor. Naylon idare eder belki bir iki sene ama gübreyi, ilacı ve fideyi kullanmak zorunda. Çiftçinin üretimi durdurması hepimize yansıyacak. Biz sanayici olarak her türlü kazanırız kaybederiz ama üretici kaybederse hepimiz kaybederiz.”

Ayrıca fuarda karşılaştığımız Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin fuarla ilgili şu ifadelerde bulundu; “ Tarım olmazsa olmazımız. Hem Aksu için hem de ülkemiz için geçerli. Bölgemizde tarımla uğraşmayan vatandaşlarımız yok. Bir şeklide herkesin yolu tarıma uğruyor. Aksu’dan firmalarımız var. Aksu tarımda marka olmuş bir ilçe ve lokomotif görevini görüyor. Firmaların ürettiği ürünlere bakıldığında hep yerli ürünleri görebiliyoruz. Tarımda nereden nereye geldiğimizin göstergesidir bu. İnşallah daha iyi yerlerde olacağız. Dünyayla yarışan ve yön veren bir sektörümüz var. Bu kolay olmadı çok emek çekildi. İnsanımıza güveniyoruz. Fırsat verildiğinde en iyisini yapabileceğini tarım sektöründe de gösteriyor. Bu gün ki tarım gündeminde sıkıntılar var bunların gelip geçicidir inşallah. Sektörün sıkıntıları bir an önce geçecek o günleri de yakında göreceğiz diyorum.”  

Fuardan kısa kısa aldığımız detaylar bu yönde. Fuar sadece içerisinde yaşanan iş hacminin yanında Aksu bölgesinde bulunan yemek işletmelerine, marketlere ve esnafa oldukça da katkı sağladı. Bu fuarların kıymeti bilinir ve yerel yönetimler tarafından ulaşım, park ve bunun gibi sorunlara çözüm önerileri oluşturulduğu takdirde önümüzde ki yıllar daha başarılı işlere imza atılabilir diye düşünüyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.