Gelişen teknolojinin getirdiği olumsuzluklar, yaşanan kötü olaylar, maddi manevi zorluklar, birçok psikolojik hastalığa davetiye çıkarmakta. Toplumun birçoğunu kapsayan hastalıklar, yaşamı olumsuz etkilemekte. Bunlardan bir tanesi de agresif davranışların sergilendiği kişilik bozukluğudur.

Arabada arkadaşınızla gidiyorsunuz, herşey yolunda hiçbir sorun yok. Aniden telefonu çalıyor ve babası kız kardeşini eve gelirken almasını istiyor.Bir anda bağırmaya başlıyor ve babasıyla kavga ediyor. Telefonu kapattıktan sonra az önce bağıran kişi o değilmiş gibi farklı bir konu açıyor ve yola devam ediyorsunuz. Biraz sonra yanda size yaklaşmakta olan arabaya camı açıp ‘nereye geliyorsun nereyeee’ diye bağırıyor ve direksiyona vurmaya başlıyor.İki uç noktadaki duygunun bir anda ve birbirinden bağımsız olarak yaşanması durumu hastalık türü olabilir. Oluşma nedenin temelinde çocukluk çağında yaşanan olaylardan kaynaklanabilmektedir. Küçük yaşlarda kendini savunamayan ve tepkisini dile getiremeyen bireylerin yaşadığı bir vaka türüdür. Ailesinin ilgisiz davranışları ile karşılaşan ve kararsız olan çocukların yaşadıklarının, dışa vurumu olarak da düşünülmektedir. Kendi içinde bu tür davranışlara kızgınlık duyar ve bunu sadece içine atar ve dile getiremez bu da çocuğun ilerleyen yaşlarda psikolojik sorunlar yaşamasına zemin oluşturur.

Bu kişiler temelde yoğun öfke duygularıyla doludurlar. Zaman zaman bu öfkelerini direk karşıya savururken bazen de bu öfkelerini doğrudan ifade etmek yerine dolaylı pasif yolları seçerler. Sonuçta pasif ve boyun eğici olarak ilişkilerini sürdürürken, bağımsızlıklarının kaybolduğunu hissettikleri an agresif olurlar.

Peki bu kişiler nasıl ilişkiler kurarlar ?
Bu insanlarla anlaşabilmek hem çok kolaydır hem çok zordur. Onlar sinirli değilken herşey yolundadır ve dünyanın en mutlu insanı sizsinizdir fakat ani ve sebepsiz öfkelenmeler yüzünden sizi tıptaki adı aleksitimi olarak bilinen bir sürece sürükleyebilirler. Duygu küntlüğü dediğimiz aleksitimi , bu tarz insanlarla yaşayıp duyguları ve istekleri ifade etmede donukluğu getirir. Girdiğiniz her ortamda bir tane donuk biri vardır. Bu insanların böyle olmalarının temeli çocuklukta yaşadığı şeylerden geldiği gibi öfkeli insanlarla yaşamaları da onların böyle olmasını tetikler.

Öfkeli insanlar, kendilerinin sözünü dinletebilecekleri biri ile ilişki kurarlar. Kendileri hatalı olsa dahi bunun ona söylenmesini kaldıramazlar. Pozitif düşünme ve mutlu olma hakkında çok şey bilirler hatta bunlar bununla ilgili size saatlerce öğüt verirler fakat arka planda eleştiriye dayanaksızlardır, genelde negatif düşünürler, en yakınlarının kalplerini kontrolsüz öfkeleriyle kırarlar ve yaşadığı ilişkide yaşanan kötü şeylere daha çok takılı kalırlar.

Bu kişiler çok inatçı olurlar ve iş sektöründe en iyi performansı sergilemek için ölümcül bir şekilde çalışırlar. Agresyonunu işe aktarırlar.
Aşırı çalışmak,
Aşırı yemek yeme ,
Aşırı madde tüketimi,
Aşırı seks,
Aşırı uyku …
Aşırı adına ne yapılıyorsa hepsi içinizdeki boşluk hissinin sonucudur ve yıkıcı şeylerdir. Agresyonu uyandırır.Bunun tedavisi altta yatan sebebin tespit edilmesine ve bunun giderilmesine bağlıdır. Buna neden olan kaygı bozukluğu ya da depresyon ise tedavinin başarı oranı daha yüksek olur. Bu hastalarda sinirlilik sonradan başlar ve bazı dönemlerde artış gösterir. Sinirli olduklarını kendileri kabul eder ve insanlara yaptıklarından dolayı pişmanlık duyarlar. Kullanılan bazı ilaçlarla bu sinirlilik halleri kontrol altına alınır. Aşırı sinirlilik hali kişilik özelliklerine bağlıysa, bunu tedavi etmek daha zor olacaktır. Bu kişiler sinirli olduklarını kabul etmez ya da her zaman sinirli olduklarını söylerler. Kendi sinirlilik halini kabul etmiş olsalar da, çevresindekilerin bunu hak ettiğini düşünürler. Sinirlenmekte haklı bile olsalar, yaptıklarının aşırı olduğunu fark edemezler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Can 2017-10-07 19:42:41

Yazınız çok iyi. İlk kez okudum. Dikkatle sizi takip edeceğim.