Asli görevi gazeteci olan bireyler, kamuoyu menfaati olan her türlü bilgi ve doneyi haber yapma özgürlüğüne sahiptir. Yapılan haberin muhatapları da açıklama yapma özgürlüğüne sahip, cevap şeklinde ki açıklamayı da, gazeteci aynı şekilde yayınlamak zorundadır.

Bu kısa detaydan sonra gelelim esas konumuza.

Geçen hafta, “Okul yolunda köprü çilesi” haberiyle ilgili Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin duyarlılık göstererek, basın açıklaması yaptı. Öncelikle Sayın Başkan’ın, bu duyarlılığından dolayı kendisini kutladığımı ifade etmek isterim.  Olması gereken bu.

Bu kural ve özgürlükler, karşılıklı olarak bireylerin birbirine gösterdikleri saygının göstergesidir. Yeter ki; çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalar olmasın.

Bugüne kadar halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, kaynağını bilmediğimiz bilgi ve haberleri yayınlamadık. 

Temel bilgileri görmemezlikten gelmedik. Yanlış yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durduk.

Bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses ve belge elde etmek için, yanıltıcı yöntemler kullanmadık.

Kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal etmedik.

Bir bilginin, haberin yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantanın peşinde olmadık. Ve benzeri şeylerden uzak kalmayı hep ilke edindik.

Hep haktan ve etiklikten yana olduk.

İşte bundan dolayıdır ki; yaptığımız her hareketin arkasında durduk. Habere konu olan kişilerden açıklamalar bekledik. Yazılarımız da bunun en doğal hak olduğunu ifade ettik.

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ve belediye yönetimiyle ilgili gördüğümüz aksaklıkları;  yani, kamuoyu menfaati olmayan ve bireysel menfaatlerin ön plana çıktığı hareketlere parmak bastık. Çeşitli yerlerden görüşler alarak, haberler yapık.

Kundu - Kemerağzı Pazar yeri ve Asfalt ihaleleriyle ilgili yargı sürecinden tutunda, bu süreçle ilgili siyasilerin ortaya koyduğu çok ciddi iddialarla ilgili yapılan haberler ve kulis yazılarıyla ilgili muhataplardan hep açıklamalar bekledik.

Bu beklentimizi defalarca deklare ettik. Yapılacak olan açıklamaların noktasına ve virgülüne dokunmadan yayınlayacağımız anlamında açık senet verdik. Bu haykırışlara kulak tıkandı.

Dolaylı yollarla ve dedikodu kültürüyle, odalarda iftira niteliğinde kulisler yapıldı. Haliyle bizler de gülüp geçtik. Çünkü biliyorduk ki, söyleyecek doğruları olmayanlar, kendi pencerelerinde doğrulara, sözde gölge düşürmek için iftira atar ve dedikodu yaparlar.  Biz abdestimizden her zaman emin olduk ve dik durduk.

Bundan dolayıdır ki, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in geçen hafta yayınladığımız, “Okul yolunda köprü çilesi” haberiyle ilgili yaptığı basın açıklamasını önemsedik. Ve açıklamayı haber olarak verdik. Gönül isterdi ki bugüne kadar yaptığımız tüm haberlerle ilgili bu tür açıklamalar yapılmış olsaydı. Ama olsun, bu bile bir adım. Umarım bundan sonra da, ön yargıdan uzak bir şekilde, doğal hak olan bu tür açıklamaların yapılması…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.