Onlar yolların bir bilenleri

Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı görev yapan bin 93 fahri trafik müfettişi, bu yılın ilk yedi ayında rekor sayıda 26 bin 980 ceza keserek, trafik polislerinin en büyük yardımcısı oldu.

16 Ağustos 2013 Cuma 10:00
Onlar yolların bir bilenleri
Karayolları Trafik Kanunu'nda Ekim 1997'de yapılan değişiklikle Türkiye genelinde çalışmaya başlayan fahri trafik müfettişleri, Antalya'da 2011 yılında 7 bin 491, 2012 yılında 19 bin 119 adet ceza kesti. Sayıları her geçen gün artan müfettişlerin, bu yılın ilk yedi ayında kestiği ceza miktarı ise 26 bin 980'e ulaştı.

Fahri trafik müfettişleri daha çok şu ihlallerde ceza kesiyor: Kırmızı ışıkta geçme, tehlikeli şerit değiştirme, kaldırıma park etme, yasak yere park etme, otobüs duraklarına park etme, araçta telefonla konuşma, yola çöp atma veya dökme, trafiği tehlikeye düşürecek ve vatandaşın huzurunu bozacak şekilde araç kullanma, kask takmama veya bulundurmama, motoru kurallara uygun olmayan şekilde ve fazla yolcu ile kullanma.

-----------------------------------------------------------------

NASIL FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLUNUR:
Bu göreve talip olacaklar; 40 yaşın üzerinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yüksekokul mezunu, en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmalı. Ayrıca bu kişinin asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş, müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesi geri alınmamış, kamu hizmetlerinden yasaklanmış olmaması şart.

Bunların dışında taksirli suçlar ve devamda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmaması gerekiyor. 

Son Güncelleme: 16.08.2013 10:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.