İYİ Parti’den Doğu Türkistan çağrısı

İYİ Parti İl Başkanlığı tarafından, Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmune tepki göstermek için “Zulme Sessiz Kalma Kardeşine Sahip Çık” konulu bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklama, İYİ Parti İl Başkanlığı ve 19 ilçe başkanlığında eş zamanlı olarak okundu

27 Aralık 2019 Cuma 10:11
İYİ Parti’den Doğu Türkistan çağrısı

İYİ Parti Antalya İl ve ilçe başkanlıkları tarafından eş zamanlı olarak yapılan açıklamayı Aksu’da İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Bal yaptı. Bal, Doğu Türkistan Türklerine Çin tarafından katliam uygulandığı ifade etti. Türkiye’nin katliama sessiz kalmasını eleştiren açıklamada, “Doğu Türkistan çığlık atıyor, duymuyor musun?” ifadelerine yer verildi. 
BİR ASİMİLASYON PROJESİ
Çin’in 2014 yılından beri Doğu Türkistan’da katliam yaptığını belirten Recep Bal, “Çin devleti 2014 Mayısında Doğu Türkistan'da "Terörist Şiddete Darbe Vur" kampanyası başlatarak Doğu Türkistan Türklerine katliama girişmiştir. O tarihten bugüne kadar, şiddet artarak devam etmektedir. Bu bir asimilasyon projesidir. Şu anda 3 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı Uygur, Kazak Türkü Çin'de "eğitim kampları" adı verilen zulüm kamplarında inim inim inlemektedir. Bu kamplara Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin, İnsan Hakları Örgütü temsilcilerinin ve medya mensuplarının girmesi yasaktır. Doğu Türkistan'ın Hotan ve Kaşgar illerinde yaşayan halkın yarıdan fazlası maalesef ya tutuklu ya da bu eğitim kamplarında gözetim altındalar” dedi.


RAPORLAR ORTAYA KOYMUŞ
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda katliamın ortaya konulduğunu belirten Bal, şöyle konuştu: “Eylül 2018 yılında Doğu Türkistan'daki ölüm kamplarıyla ilgili raporunda Çin'in insanlık dışı zulmünü bütün çıplaklığıyla ortaya koymuş, başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Türklerin yakınlarının yaşadığı 26 ülkeye bazı önerilerde bulunmuştur: Türkiye'deki Uygur sığınmacıları geri göndermeyin, kısa süreli oturma izinlerini uzun süreli hâle getirin. Çocuk sığınmacılar varsa onlara eğitim imkânı sağlayın. Kesinlikle bu Çin'den göçen Uygurları geri göndermeyin çünkü Çin'e dönenler doğruca zulüm kamplarına gönderilmektedir”.


TÜRK HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ
Türk Hükümeti’nin katliama sessiz kalmasını eleştiren Bal, “Kanada'nın başını çektiği Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinin Çin'de bulunan toplam 15 büyükelçisi Çin Hükûmetine bir mektup yazar. Bu mektupta Uygur Türklerine bu kamplarda yapılan zulümlerin kaldırılmasını, bu kampların dağıtılmasını talep ederler ama Çin Hükûmeti bu açık talebe de maalesef karşılık vermez. 15 batılı ülke ve Kanada Çin'de zulüm gören Doğu Türkistan Türkleri için mektup yazıp zulmün hesabını sorarken Türk Hükümeti nerede? Buradan bir kez daha haykırıyoruz; Doğu Türkistan çığlık atıyor, duyuyor musun? Doğu Türkistan çığlık atıyor, uyuyor musun? Ne mutlu Türk’üm diyene!” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.