Bu gece GÖKTAŞI yakacak

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalar oluşturduğu göktaşı yağmurlarının en yoğun olanlarından Perseid, bu gece en yoğun dönemine ulaşarak gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak.

12 Ağustos 2013 Pazartesi 12:39
Bu gece GÖKTAŞI yakacak
TÜBİTAK'ın Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2013 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid (Perse) Göktaşı Yağmuru 12-13 Ağustos gece saatlerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Halk arasında yıldız kayması olarak adlandırılan bu olayda bir saatte 90 göktaşı görülebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak olan gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmalarıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı ve yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) uzmanları, meteor yağmurlarının en etkileyici olanlarının Perseid ve Leonid meteor yağmurları olduğuna dikkati çekti. TUG uzmanları, Perseid meteor yağmurunun Ağustos, Leonid meteor yağmurunun ise Kasım ayında görüldüğünü söyledi. Ağustos ayında gözlenen Perseid meteor yağmurunun, 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının artıklarının Dünya atmosferine sürtünerek yanmasıyla oluştuğuna işaret edildi. 

Son Güncelleme: 12.08.2013 12:45
Anahtar Kelimeler:
GöktaşıTÜBİTAKMeteor
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.