Sevgili okurlarım;

 Bu haftaki konumuz herkesin ilgisini çekecek ve önemsenmesi gereken hayati bir konu.

Kalp damarındaki plakların aniden yırtılması ve üzerine pıhtı oturması ile kalp damarı aniden tıkanabilir, sonuçta kalp kası oksijensiz kalır. Oksijensiz kalan kalp kası hücreleri bir süre sonra ölmeye başlar. Bu sürece kalp krizi adı verilir.

*Kimler riskli durumda ? Kalp krizi geçirme potansiyeli olan grupta kimler var?

 Kalp krizinin tedavisi olay başladıktan sonraki ilk saatler içinde en etkilidir. Bu nedenle kalp krizinden şüphelendiğimiz anda en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hızlı tanı ve tedavi ile krizi hasarsız atlatmanız mümkündür. Bu açıdan kalp krizi belirtilerini tanımak önemlidir.

Kalp krizi riskini artıran 2 önemli risk faktörü var: Bunlardan birincisi “değiştirilemeyen riskler” olarak isimlendiriliyor. Genetik faktörler, yaş, erkek olmak, bu ilk gruba giriyor. Ailesinde erken yaşta kalp krizi öyküsü olanlar ve erkekler, kalp krizi için daha büyük bir risk altında. Riskleri yaşla birlikte artıyor.

 İkinci risk faktörlerine ise "değiştirilebilen riskler" adı veriliyor. Bu risk faktörlerini azaltmak kişinin çabalarına bağlı.

Değiştirilebilen Riskler Şunlar

Sigara kullanımı,

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon),

Diyabet hastalığı,

Kan yağlarının yüksek olması

Yüksek vücut ağırlığı yani obezite.

  Ancak bu risk faktörlerinin tamamına sahip biri, en üst düzeyde kalp krizi riskini de beraberinde taşıyor. Bu nedenlerle kalp krizi geçirme riskini önceden öğrenmek oldukça önemli.

 Kalp krizi riski toplumdaki bazı bireylerde daha yüksek oranda görülüyor. Bu nedenle, tüm bireylerin risk analizine tabi tutularak yüksek riskli olanların belirlenmesi ve risk azaltıcı önlemlerin uygulanması hayat kurtarıcı olabiliyor.

*Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?

Başlıca en belirgin belirtiler şunlardır:

            Göğüs Ağrısı: Çoğu kalp krizi göğüs kafesinin ortasında hissedilen bir ağrıya neden olur. Şikayet genelde birkaç dakika sürmektedir, gelip geçici karakterde olabilir. Baskı, sıkışma, ağırlık, ağrı olarak hissedilebilir. Hazımsızlık, göğüste yanma gibi mide rahatsızlığı şikayetleri ile de karışacak şekilde oluşabilir.

            Gövdenin üst kısmında ağrı: Bir veya her iki kolda, sırtta, omuzlarda, boyunda, çenede ve midenin üst kısmında ağrı ile de kalp krizi ortaya çıkabilir.

            Nefes Darlığı: Nefes darlığı kalp krizinin tek belirtisi olabilir veya ağrıdan önce yada sonra gelişebilir. Dinlenmede ya da minimal hareketleri ile gelişebilir.

*Kalp krizi anında vücudumuzda en belirgin hissettiğimiz haberciler nelerdir?

Ani soğuk ter basması, Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda),Bulantı ve kusma, Ani baş dönmesi,Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması.

 Kalp krizleri yaygın bilinenin aksine her zaman ani ve şiddetli göğüs ağrısı şeklinde oluşmaz. Bazı insanlar (şeker hastaları gibi)belirgin bir şikayet hissetmeden de sessiz olarak kalp krizi geçirebilirler.Kalp krizinin belirtilerini bilmek, böyle bir durumla karşılaşan bireyin zaman kaybetmeden tıbbi bakıma ulaşabilmesini sağlıyor. Çünkü kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Erken müdahale hem hayati riskin azaltılmasını hem de kalp kasının zarar görmeden kurtulabilmesini sağlayabiliyor.

*Her göğsümüz ağrıdığında yada terlediğimizde kalp krizi mi geçiriyoruz demek lazım?

 Kesinlikle öyle bir durum var denemez. Bazen üşütmeden kaynaklı yada farklı durumlardan dolayı, kalp krizi belirtisi halleri görülebilir fakat tedbir amaçlı olarak önemsememiz gerekmektedir. Belirtiler uzun süre devam ediyorsa ve geçmiyorsa hemen bir sağlık  kuruluşuna başvurunuz.

 Son olarak şunlar söylenebilir.

Eğer uzun süren belirti  varsa hemen sağlık kuruluşuna gideceğiz.

Eğer şeker yada tansiyon hastasıysanız, en az 6 ayda bir kardiyolojik muayene yaptırınız.

Eğer kilolu iseniz zayıflamaya çalışın.

Yaşam tarzınızı değiştirin.

Eğer sigara içiyorsanız derhal bırakın.

Arada bir kan tahlili yaptırıp kan değerlerinizi kontrol ettirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.