Sağlıklı ailenin temeli karı-koca ilişkisidir. Bu ilişkiye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var.. Partneriniz aşırı kıskanç olabilir, uyuşturucu kullanıyor olabilir, sizi beğenmiyor olabilir. Evlenince düzelir, çocuğumuz olunca düzelir diyerek evliliğe girmemek lazım. Her zaman biraz daha kötüyü düşünerek evliliğe adım atmalısınız. Evlenince düzelirse tolere edebilirim dediğiniz şey biraz daha kötüleşirse tahammül edebilir miyim diyerek evliliği düşünmek lazım.

 Biraz daha kötü olursa tahammül edebilir miyim ?

Ortak özelliklerinizin, ortak keyif aldığınız şeyler olmalı. Aynı tarz şeylerden keyif almak her zaman önemli .Farklılıklar evliliği zenginleştirir fakat eğer partneriniz farklı şeylere çok da açık değilse sıkıntı yaşayabilirsiniz. En basitinden sadece savaş filmleri seven bir erkekle bu tarz filmlerden hiç hoşlanmayan bir kadının evliliği bir süre sonra sıkıcı olmaya başlayabilir. Aşk, sevdirir, kusurları ön plana çıkarmaz. Fakat kabul edelim ki bu durum geçicidir ve bir süre sonra aşk kendini dönüştürerek  yüksek yoğunlukta sevgiye bırakınca kusurlar biraz daha ön plana çıkar. Erkek akşamları film seyreder ve kadın kendi halinde öylece bekler. Kadın, sevildikçe varolabilen bir canlıdır. Her akşam televizyonun karşısına geçip film seyreden ve başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen eşlere sahip kadınların ruh sağlığı bozuktur. Adam sık aralıklarla tv arasında dönüp kadınla ilgileniyorsa, onunla muhabbet ediyorsa bu durum tolere edilebilir. İşte evlenince hiç ilgilenmeden sadece televizyonda kalma ihtimalini de düşünerek evliliğe başlamalısınız.

Bunlar küçük fakat önemli detaylar. İnananın bunlar yüzünden birçok kişinin evliliği bitiyor. Birçok çift bunlar yüzünden boşanma kararı alıp son çırpınışlar için terapiye başlıyor. Aynı ruhu, aynı hisleri bulun… İşte o ruhta yeniden can bulacaksınız. O ruh sizi, ömrünüzün sonuna kadar yaşatacak.

Bireylerin Geçmişte Travmatik Olaylar Yaşaması Evliliği Etkiler mi ?

Bu çok önemli bir risktir. Çiftlerden biri veya ikisi geçmişinde travmatik şeyler yaşamışsa ( ihmal, istismar, sevgisizlik, anne-baba kaybı vs)  ve bu travma çözülmemişse, evlilik kalitesinin düşmesi olası. Mesela kişi şiddete maruz kalmışsa, ailesinde şiddet gözlemişse ya da cinsel taciz, ihmal edilme gibi sorunlarla karşılaşmışsa bu durum evliliği olumsuz etkileyebilir.

Bir başka gözlemlediğimiz şey de şu: Eğer evli çiftler geçmişlerinden söz ederken iyi ve güzel şeyleri anlatıyorlarsa sorunları çözmek daha kolay. Buna karşılık evlilikleri çıkmaza girenler hep kötü anları hatırlıyor. Ya zamanında hatırlanacak yoğunlukta ve sıklıkta güzel bir an yaşamamışlar, ya da kötü anılar yüzünden iyiler de artık hatırlanmayacak hale gelmiş. Bir de bozuk aile ilişkileri evliliği riske sokar.

Aşk, Bir Evlilik için Yeterli mi ?

Kesinlikle hayır. Aşık olduğunuz kişinin kusurlarını henüz görmediğiniz için evlilikten bir süre sonra bu kusurlar gün yüzüne çıkacaktır. Hatta bu durumda görücü usulü evlilikler, mantık evlilikleri biraz daha garanti olabiliyor. Çünkü bütün risk faktörlerini apaçık görüyorsun . Eğitim farkı var mı, dürüst mü, ahlaklı mı, kötü alışkanlığı var mı? Bu risk faktörlerini eledikten sonra geriye bir tek iki insanın birbirine yakınlık duyması kalıyor. O da oluyorsa evleniyorlar.

Neden Evlilik ? Nasıl Evlilik ?

Bize terapiye gelen çiftlere soruyoruz, “Neden evlenmek istiyorsun?” diye. Yanıt, “Beni çok seviyor” oluyor. “Başka?” diyorsunuz. Cevabı, “Ben de onu seviyorum...” oluyor. Oysa bu yetmiyor. Başka şeyler de söyleyebilmelisiniz.
Evlilik, evlenmek için yapılan bir şey değil. En basitinden kanunlarla bağlısınız. İşin içine belediye, medeni hukuk, borçlar kanunu, anayasa, hatta Birleşmiş Milletlere kadar uzanan bağlantılar giriyor. Bunun kararı kolay değil. Bu, araba almaya karar verip sadece rengiyle ilgilenmek gibi bir şey. Arabanın kaç çeker olduğu, benzinli mi dizel mi olduğu gibi pek çok ayrıntıya bakmamak gibi bir şey. Araba kullanmak da dünyanın en güzel ama en riskli şeylerinden biri neticede.. Doğru seçmek lazım…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.