Soğuk hava depoları sorun dolu!

Elektriğe gelen zamlardan sonra soğuk hava depolarının giderlerinde 3 kat artış olduğunu belirten SOMTAD Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, “Elektriğe yılbaşında gelen zamlarda indirime gidilmezse, zamlar tüketiciye yansıyacak ve enflasyon artacaktır” dedi

17 Ocak 2022 Pazartesi 15:11
Soğuk hava depoları sorun dolu!

Yılbaşında elektriğe gelen zamlar, soğuk muhafaza tesislerinde halen depolanmakta olan meyve ve sebzelerin depolama ücretlerine önemli maliyetleri beraberinde getirdi. Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, sezon başı olarak kabul edilen Eylül ve Ekim aylarında 0.50 TL olan kilo başına enerji giderinin yılbaşında 1.50 TL’ye çıktığına dikkat çekti.

YENİDEN SÖZLEŞME VEYA DESTEK

Yılbaşında elektriğe gelen zamlar nedeniyle maliyetinin %80’i elektrik olan depo sahiplerinin aynı ücret ile depolama yapmalarını imkansız kıldığını söyleyen SOMTAD Başkanı Türk, 1 kilo ürün için 0.50 TL olan ücretin 1.50 TL’ye çıktığını belirterek, depocuların maliyetlerinin karşılanmaması halinde büyük zararların oluşacağını belirtti. Türk, “1 kilo sebze-meyve depolama ücretinin sezonluk 1.50 TL olması öngörülmekte olup, bu fiyatın üretici/tüccar ile yeniden bir sözleşme yapılmasını gerekecek veya depo sahipleri artan bu maliyetleri kabul edip sezonu büyük bir zarar ile kapatacaktır” dedi.

MUTFAĞA YANSIYACAK

Yaşanan elektrik zamlarından sonra depocunun da ürün sahibinin de bu zamlardan olumsuz etkileneceğini belirten Türk, şunları söyledi: “Depocu da ürünü koyan kişi ve kurumlar da bu durumdan olumsuz etkilenecekler, doğal olarak da bu durum tüketicinin mutfağına yansıyacaktır. Böylece önümüzdeki aylarda meyve-sebze fiyatlarında önemli bir artış yaşanacak, enflasyon da beklentilerin üzerinde olacaktır. Bu nedenle; maliyetin en büyük kısmını elektrik oluşturan soğuk muhafaza tesislerinde elektrik tüketim fiyatlarına acilen bir indirim yapılması, halkımızın ana tüketim kalemlerinden olan taze/kuru meyve ve sebzelerin daha ucuz fiyatlardan satılması acilen sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 17.01.2022 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.