Rusya’dan örtülü ambargo 

Tarım ürünlerinde ülkemizin en büyük ihracat kapılarından biri olan Rusya’da adeta örtülü ambargo hamlesi geldi. Henüz resmi bir açıklama yok. Ama biber ve nar ürünleriyle ilgili analiz raporlarının Rus yetkilileri tarafından 20 ile 30 gün arasında verilmesi, ürünlerin bu süre zarfında sınır kapısında bekletilmesi, sektör temsileri tarafından örtülü ambargo olarak yorumlandı.   

08 Kasım 2021 Pazartesi 15:06
Rusya’dan örtülü ambargo 

Her yıl tarım ürünlerinin ihracatıyla ilgili Rusya’yla yaşanan soruna, bir yenisi eklenecek gibi. Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği nar ve biber çeşitlerine örtülü ambargo uyguladığı ifade ediliyor. Rusya’nın henüz bir resmi açıklamasının olmadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, ama gümrük kapılarında ürünün 20 ile 30 gün bekletildiğini, bunun da bir örtülü ambargo anlamına geldiğinin altını çiziyorlar.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Tüccar ve Esnaflar Derneği Başkanı Adalet Yandık ile Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, analiz raporları bahane edilerek, ürünün gümrük kapılarında 20 il 30 gün arasında bekletilmesi, o ürünün çöp olması anlamına geliyor. Resmi bir açıklama yok. Ama izlenen yolun adı ambargodur. Yetkililerden acil bir çözüm bekliyoruz”  dediler. 
İhracatın olmaması halinde zor günlerin kapıda olacağını ileri süren Antalya Tüccar ve Esnaflar Derneği Başkanı Adalet Yandık, “ Maliyet almış başını götürmüş. Bu ürünleri iç piyasa kurtarmaz. İhracat olmazsa sektör çöker, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalırız. Birçok arkadaşımız narı 4-5 TL’den aldı. Maliyet fiyatlarını üzerine bıraktığınız zaman 6-7 TL’yi bulur. İhracatın olmaması büyük bir sorunu ortaya çıkartır. Biber içinde aynı şey geçerli. Birçok üretici domateste para kazanmadığı için, biber çeşitlerine döndü. Hele ki Kaliforniya biberin iç piyasası yok denecek kadar az. Bu ürünün Pazar payı, dış piyasa. Aynı zamanda yaş sebzenin raf ömrü belli. Bu ürünlerin 1 ay bekletilme şansı yok. İhracat olmaması, ekonomik anlamda büyük çökmelere neden olur” açıklamasında bulundu. 


 Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz’da, “Buradan giden Nar ve Biber çeşitleri ürünleriyle ilgili gümrük kapılarında bir analiz yapılmakta. Bu analizlerin sonucu ihracatçımıza 20 ile 30 arasında dönmekte. Yani keyfi bir uygulama yapılmakta. Bir sebzenin dayanma ömrü belli. Tarlada çıkan ürün, paketlenip Rusya’ya gidiyor. Bu süreç bir zaman alıyor. Birde orada 20 ile 30 gün gün içerisinde cevabının gelip gelmeyeceği belli olmayan bir rapor bekliyorsunuz.  Böyle olunca da sebzenin raf ömrü belli. Böyle olunca hiçbir ihracatçımız buna güvenerek te biber çeşitlilerini ve narı gönderme şansı olmaz. Buda büyük bir sıkıntıya neden olur. Ekonomik anlamda hem de çiftçilerimizde, hem de ihracatçılarımızda ekonomik anlamda sıkıntılar ortaya çıkar. Ülke olarak büyük zararlarla karşı karşıya kalırız. Hükümetimizden bir an önce bu olaya çözüm bulmasını bekliyoruz.

Son Güncelleme: 08.11.2021 15:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.