DOMATES DİBE VURDU

Aksulu domates üreticileri ihracatın olmaması ve ürünün iç piyasaya fazla gelmesi nedeniyle zor günler yaşıyor.

03 Haziran 2014 Salı 13:46
DOMATES DİBE VURDU
Seralarından topladıkları domatesin kilosuna 20 kuruşa alıcı bulmakta zorlandıklarını dile getiren üreticiler, “Ziraat Borcu, kredi borcu, naylon borcu, gübre borcu diye düşündükçe ömrümüzden ömür gidiyor. Geçen yıllara oranla fiyatlar çok düşük durumdadır. Maliyetimizi karşılasak şükredeceğiz” diyor.

Kış mevsiminde türüne göre 1,50 TL ile 3,50 TL arasında değişen domatesin fiyatı, şu günlerde kilosu 20 kuruşa kadar düştü. Özellikle iç piyasada arz fazlalığının etkisi ve dış piyasada da domates ihracatı yapılan Rusya Polonya, Bulgaristan, Ukrayna, Irak, Moldova ve Romanya gibi ülkelere ihracatın durması, çiftçinin ürettiği domatesleri salça fabrikalarına satmasına sebep oldu.

Gece gündüz demeden bin bir emekle yetiştirdikleri domatesin maliyetini karşılamak da zorlandıklarını ifade eden Aksulu üreticiler, tonlarca domatesin kaderinin salça olmak olacağını vurgulayarak, şunları söylediler:

“Girdi fiyatlarımızda özellikle yakıt ve gübre önemli bir yer tutuyor. Geceler boyu seralarımızda odun yaktık. Ürünümüz hastalanmasın diye üzerine titredik. Ama bu yıl gerçekten zor günler yaşıyoruz. Kendi emeğimizi bile hesaba katmadan sadece masrafımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Borcu olmayan tek bir tane bile üretici yok. Bu borçların altından nasıl kalkacağımızı bilemiyoruz. Geçen yıllara göre fiyatlar çok düşük. Domatesleri hep salçaya sarıyoruz. Çoğumuz salçalık domatesi neredeyse bedavaya veriyoruz ama yine de alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Üretici olarak domateslerimizi kendimiz pazarlamaya çalışıyoruz. Üretici olarak domateslerimizi kendimiz pazarlamaya çalışıyoruz. Bir dönüm serada maliyetimiz en az 8 bin lirayı buluyor. Bu rakama kendi emeğimizi dahil etmiyoruz. Özellikle gübrede bize destek sağlanmasını istiyoruz.”

Aksulu üreticiler bu zor günlerinde yetkililerin seslerini duymasını beklediklerini sözlerine eklediler.
 

Son Güncelleme: 03.06.2014 14:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.