Okula adım 2 bin 45 lira

Anasınıfları ile birinci sınıflar için ilk ders zili çaldı. Velilerin cebi bu yıl yüzde 30 oranında daha fazla yandı. Bir öğrencinin en düşük okul maliyeti 2 bin 45 lira olarak hesaplandı.

09 Eylül 2013 Pazartesi 10:02
Okula adım 2 bin 45 lira
2013-2014 eğitim ve öğretim yılı bugün (Pazartesi) ana sınıfı ve ilkokul 1'inci sınıf öğrencilerinin bir hafta önceden okula uyum süreciyle başladı. 16 Eylül Pazartesi günü ise diğer tüm öğrenciler için yeni bir okul dönemi başlayacak. Binlerce öğrenciyi heyecan sararken, veliler ise yine bağış adı altında okul kayıt parasından kırtasiye alışverişine, servisten dershane ücretlerine kadar girecekleri ağır yükün altından nasıl kalkacağını düşünüyor.

YÜZDE 30 ARTIŞ
Antalya'da bu yıl toplamda 440 bine yakın öğrencinin okula 'merhaba' diyeceği yeni dönem öncesinde Eğitim Sen Antalya Şubesi, bir öğrencinin okula başlama bedelini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre ortalama kırtasiye, giyim, servis gibi ürünlerde yüzde 30'u bulan bir artış olduğu belirlendi. Kentin varoş ve lüks semtlerindeki kırtasiye, konfeksiyon gibi okul ihtiyaçlarının satışının yapıldığı işyerlerinde fiyatlar alınarak, bir öğrenci için okula başlamanın en düşük maliyeti hesaplandı.

VELİLER İÇİN ZOR GÜNLER
Kıyafet, kırtasiye, kayıt parası, katkı payı, servis ücreti gibi kalemlere yer verilen araştırmanın sonucuna göre bir öğrenci için velisinin en az harcaması gereken ücret bu yıl 2 bin 45 liraya yükseldi. Türkiye şartlarında her ailenin birden fazla çocuğunun okula gittiğine dikkat çeken Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, çocuk sayısı arttıkça bu rakamın 2 hatta 3 katına kadar çıkacağını söyledi. Sönmez, yüzde 30'u bulan artışın velileri zora soktuğunu söyledi.

KIYAFETE 'SERBEST' DARBESİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın serbest kıyafet tartışmaları nedeniyle bu yıl kıyafette bir karışıklık yaşandığına dikkat çeken Nurettin Sönmez, “Ağustos ayı ortalarında velilerin kararıyla tek tip kıyafete geçildiğinden, çok önceden başlaması gereken öğrenci kıyafeti üretimi yapılamadı ve kıyafet üretimi yetişmediğinden kıyafet fiyatı da ciddi artış gösterdi" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 09.09.2013 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.