AK PARTİ Genel Merkezi referandum konusunda işi sıkı tutuyor. Tüm teşkilatlarına 7 Şubat’tan itibaren sahaya inmeleri için talimat gönderen Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, son olarak “Belediye Başkalarının başarı grafiği”ni ölçmek için düğmeye bastı. Buna göre, doğrudan Genel Merkez tarafından görevlendirilen kamuoyu araştırma şirketleri, Ak Parti’li belediye başkanlarının performansını değerlendirmek için anketler yapacak. Anket sonuçları doğrudan Başbakan Yıldırım’ın masasına gidecek.

Peki, Ak Parti bu anketi neden yaptıracak? Önemli soru işte bu… Çünkü, Nisan ayındaki Anayasa referandumunda vatandaşın ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ tercihlerini etkileyecek önemli faktörlerden birinin de yerel yönetimlerin hizmetlerinden duyulan ‘memnuniyet’ veya ‘memnuniyetsizlik’ olduğu düşünülüyor. Özet olarak şunu rahatlıkla ifade edebiliriz: Önümüzdeki referandumdan çıkacak sonuçlar, Ak Parti’li Belediye Başkanlarının da siyasi kaderini belirleyecek.

Ak Parti Genel Merkezi’nde ayrıca, referandumun teşkilatlar açısından da ‘dönüm noktası’ olacağı şeklinde yorumlar yapılıyor. Referandum sonrasında beklenen erken seçime, referandumda düşük sonuçlar alınmış il ve ilçelerin yönetimlerine revizyon yapılarak gidilecek. Uzun lâfın kısası, bu referandum sadece Anayasa oylaması şeklinde geçmeyecek, Ak Parti’de bir ‘yenilenme’ döneminin de kapısını aralayacak.

Bu kadar genel değerlendirmenin yeterli olduğunu düşünerek, gelelim Aksu’ya… Siyasi partilerin referandum için kullanacakları oyların renkleri zaten belli: Ak Parti ve MHP ‘Evet’ diyecek, CHP ve HDP ise ‘Hayır’ kampanyası sürdürecek. Bu durum Aksu’ya nasıl yansıyacak? Asıl mesele, bunun yanıtını bulmakta…

Duruma bakılırsa, Ak Parti İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin, 7 Şubat’ı beklemeden sahaya inmiş görünüyor. Teşkilat binasındaki ‘Halk Günleri’nin sayısında kısıtlamaya giderek, tümüyle mahalle ve esnaf ziyaretlerine yoğunlaşan Başkan Şahin, İlçe Kadın Kolları Başkanı Saide Karataş ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Avcı’yı da bütün ekipleriyle birlikte sahaya gönderdi.

Şahin’in ilçe teşkilatına, “Referandum gününe kadar kapısını çalmadığınız ev, ziyaret etmediğinin esnaf bırakmayacaksınız. Bu referandumun siyasi değil, memleket meselesi olduğunu halka anlatacaksınız” talimatını verdiği, kulağımıza ulaşan bilgiler arasında. MHP’nin de desteğine bakılırsa, Ak Parti Aksu’da en az yüzde 60’ın üzerinde bir sonuç bekliyor.

MHP’nin desteğinden söz ettik ama “Bu partinin teşkilatı nasıl bir tavır sergileyecek?” sorusu da büyük önem taşıyor. Tam ortasından ikiye bölünmüş görünümü sergileyen Ülkücü camia, Aksu’da sandığa nasıl yansıyacak? Geçen hafta Kumluca’da düzenlenen İlçe Başkanları toplantısında konuşan MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, “Başında bulunduğunuz ilçe teşkilatlarına sahip çıkın ve fire vermeden ‘Evet’ oyu atılmasını sağlayın” dedi.

Fakat bu talimatın “dilek ve temenni”den öteye geçmesi için, ilçe başkanlarının teşkilatlara sözünü geçirmesi gerekiyor. MHP Aksu İlçe Başkanı Kemal Kara bunu başaracak mı? Bunu zaman gösterecek. Bütün siyaset analizcileri, MHP’nin son seçimlerde ilçeler bazında aldığı oyları bir kenara yazdı. Referandumda bir ilçeden gelen ‘Evet’ oylarından, Ak Parti’nin son seçimlerdeki oyları çıkarılacak ve kalan kalan oyların MHP’den geldiği düşünülerek, hesaplama yapılacak.

1 Kasım 2015 seçimlerinde Aksu’da; Ak Parti 18 bin 852 (Yüzde 47.48), MHP ise 8 bin 451 (Yüzde 21.29) oy aldılar. Bu duruma bakılırsa, Ak Parti artı MHP matematiğinin referandum sandığına 27 binin üzerinde ve yüzde 68 oranında bir oy şeklinde yansıması gerekiyor. Peki bu başarılacak mı? Siyasette son sözü sandık söyler… Ama şurası da bir gerçek ki, böyle bir sonuç çıkmazsa, MHP İlçe Başkanı Kemal Kara’nın da, İl Yönetimi’ni ikna etmesi zor görünüyor. Yani, referandum sonuçları, sadece Ak Parti İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin’in değil, MHP İlçe Başkanı Kemal Kara’nın da ‘siyasi karne’sini belirleyecek…

Şimdi de ‘Hayır’ cephesine bakalım. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Aksu’da 1 Kasım’da yüzde 23.11, yani 9 bin 173 oy alarak, “MHP’yi solladı” ve ikinci parti konumuna yükseldi. CHP İlçe Başkanı Kenan Yıldız, yaptığımız son sohbette, ‘Hayır’ kampanyasını Aksu’nun genelinde çok ciddi bir şekilde yürüteceklerini belirterek, “MHP’nin küskünleri”ne de göz kırptı… Bunun siyasi bir kavga olmadığını, memleket meselesi olduğunu dile getiren Başkan Yıldız, “Ülkücü camiadaki arkadaşların büyük oranda ‘Hayır’ diyeceklerine inanıyorum” dedi. MHP’nin Aksu’daki teşkilat yapısını göz önüne getiren herkesin, buna göre kendi yorumunu yapmasını istiyoruz. Elbette bizim de bir düşüncemiz var, fakat dostları küstürmeyelim… Fakat şunu herkes bir kenara yazsın; Aksu’da ‘Hayır’ oylarında yaşanacak bir patlama, CHP İlçe Başkanı Kenan Yıldız’ı siyasi grafiğine çok olumlu puanlar ekleyecek. Ve bu puanlar, ilk yerel seçimde, belediye tecrübesi olan Kenan Yıldız’ın ismini başka makamlar için de gündeme getirecek…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.