Yarım asırlık serüven

Aksu’nun en eski ayakkabı tamircisi olan Emin Demir, 55 yıldır bu mesleği yaptığını ve bir nesile ayakkabı giydirdiğini söyledi

13 Mayıs 2019 Pazartesi 11:50
Yarım asırlık serüven

Çalkaya Mahallesi’ndeki küçük dükkanında 55 yıldır ayakkabı imalatı ve tamiri yapan 76 yaşındaki Emin Demir, mesleğini yaparken kendini çok iyi hissettiğini ve keyifli zaman geçirdiğini ifade etti. Gücü yettiği sürece mesleğini yapmayı sürdüreceğini belirten Demir, kendi neslinden sonra ayakkabıcılık mesleğinin yok olacağını belirtti.

HALKA YARDIMCI OLDUM

Mesleğe 13 yaşında başladığını belirten Demir, “Eniştem ayakkabıcıydı. İlkokulu bitirdiğim zaman bana bu işi öğretmek istediğini söyledi. Askere gidene kadar çırak olarak onun yanında çalışıp mesleği öğrendim. 21 yaşında askerden döndüm ve burada kendi dükkanımı açtım. Şöyle düşündüm; bana halkın işlerini görmek düşüyordu, ben de onlara yardımcı oldum” dedi.

BIRAKMAK KOLAY DEĞİL

Emin Demir, daha önce ayakkabı imalatı yaptığını da ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllarca ayakkabı imalatı yaptım. Gücüm yetmez olunca imalatı bıraktım. Çocuklarım mesleğimi tamamen bırakmamı istedi ama bırakamadım. Dile kolay, yarım asırdan fazla süredir bu işi yapıyorum. Bir nesile ayakkabı giydirdim. Bırakmak kolay olmuyor. Gücüm yettiği sürece işimi yapmaya devam edeceğim”.

MESLEK YOK OLACAK

Ayakkabıcılık mesleğinin yok olacağını ifade eden Demir, “Bizim nesil de bu işi bıraktıktan sonra ayakkabıcılık yapacak kişiler yok. Ben 12 tane çırak yetiştirdim, hepsi kısa süre bu işi yaptı. Bu mesleğin devamı yok. Artık ayakkabıcılığı merak eden yok. Ayakkabıcılık mesleği yavaş yavaş yok olacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.