Türkiye’nin en büyük karpuzu

Antalya'nın Manavgat ilçesi Aşağı Işıklar Köyü'nde çiftçilik yapan Lütfi Ay, Nisan ayında Antalya Haziran Fide'den aldığı karpuz fidanlarını evinin önündeki bahçesine ekti.

17 Temmuz 2014 Perşembe 15:24
Türkiye’nin en büyük karpuzu
Lütfi Ay, Ziraat Mühendisi Osman Aydın'ın gözetiminde 3 aylık süreçte en küçüğü 48 en büyüğü 58 kilogram olan dev karpuzlar yetiştirdi. Yapılan araştırmalar sonucunda Lütfi Ay’ın yetiştirdiği karpuzlarının Türkiye’nin en büyük karpuzları olduğu belirlenirken Manavgat Ziraat Odası tarafından dev karpuzlar için "Manavgat Timsahı" adıyla patent alma çalışmaları başlatıldı.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Ziraat Odası Meclis başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Manavgat Koordinatörü Ziraat Mühendisi Ömer Şahin, Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, Türkiye’nin en büyük karpuzlarını yetiştiren Lütfi Ay’ı bahçesinde ziyaret ederek plaket ve çeşitli hediyeler verdiler.

İlk kez denediği karpuz fidelerinin Manavgat’a çok kolay adapte olduğunu, önümüzdeki yıl daha fazla arazide karpuz ekimi yapmayı planladığını belirten üretici Lütfi Ay, "Türkiye’nin en büyük karpuzlarını üretmek gerçekten gurur verici. Ben bu karpuzları üretirken hayvan gübresi dışında hiçbir şey kullanmadım. 3 ay içerisinde gördüğünüz karpuzları ürettik. Başta Ziraat Mühendisimiz Osman aydın olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

EN KALİTELİ KARPUZ
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ise Türkiye’nin en verimli topraklarından en çalışkan çiftçisinin bu karpuzları ürettiğini belirterek "Ziraat Odası Başkanımızın bu karpuza koymuş olduğu isim gerçekten çok güzel. 'Manavgat Timsahı', Türkiye’nin en büyük ve en kaliteli karpuzu. Sadece büyüklüğü değil kan kırmızı tadı ve tadı da Türkiye’de bir numara. Lütfi Ay ve ailesini kutluyorum. İnanıyorum ki Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğünün destekleriyle önümüzdeki yıl daha fazla alanda ekim yapılacak ve Manavgat Timsahı adını Türkiye’ye duyuracaktır" dedi.

Fide temininden mahsul alımına kadar her aşamada Lütfi Ay’ın yanında olan Ziraat Mühendisi Osman Aydın ise, karpuzun Manavgat toprağını sevdiğini, önümüzdeki yıl daha büyük arazilerde ekim yapılabileceğini belirtti. Aydın, "Lütfi Ay’ın üretmiş olduğu karpuz büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük karpuzu olmasının yanısıra kan kırmızı rengi ve tadıyla da Türkiye’nin en iyisi olma özelliğine sahiptir" şeklinde konuştu.

Manavgatlı üreticilerin istenildiğinde neleri başarabileceğinin en güzel örneğinin Lütfi Ay ve ürettiği karpuz olduğunu belirten Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de şunları kaydetti:
"Lütfi Ay’ın üretmiş olduğu karpuzların en küçüğü 48, en büyüğü ise 58 kilo ağırlığında. Bizim yaptığımız araştırmalara göre bugüne kadar Türkiye’de en büyük karpuz Diyarbakır’da üretilmekte olup ağırlığı 40 kilo dolaylarındadır. Lütfi Ay’ın üretmiş olduğu karpuzun en küçüğü 48 kilodur. Yani Manavgat’ta üretilen bu karpuz Türkiye’nin en büyük karpuzudur. Manavgat Ziraat Odası olarak bu karpuza Manavgat Timsahı adı altında patent almak için çalışmalara başladık. Önümüzdeki yıl çok sayıda çiftçimize fide temin ederek daha geniş alanlarda Manavgat timsahının üretimini yapmayı planlıyoruz. Hatta üretim yapan çiftçilerimiz arasında büyük ödüllü yarışmalar bile düzenleyeceğiz."  

Son Güncelleme: 17.07.2014 15:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.