Kanyonda pankartlı HES isyanı

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde doğa harikası ve alternatif turizm merkezi Ahmet Kanyonu'nda 'ÇED Gerekli Değildir' raporuyla izin verilen hidroelektrik santrali (HES) projesine tepki gösteren köylüler, 'HES'tirin Gidin' yazılı pankart açtı.

29 Temmuz 2013 Pazartesi 12:30
Kanyonda pankartlı HES isyanı
Antalya'da Toros dağlarının Akseki- Manavgat ilçeleri arasında yer alan, yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki Türkiye'nin en derin üçüncü kanyonu Ahmetler Kanyonu'nda 'ÇED Gerekli Değildir' raporuyla yapımına izin verilen, Seçenek Enerji Elektrik Üretim A.Ş. firmasının 'Kanyon Regülatörü ve HES (9.966 MW)' projesi, köylülerin tepkisini çekti. Başta Ahmetler olmak üzere Güçlüköy ve Gençler köylüleri, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce yapımına izin verilen HES projesine tepki gösterdi.

'BURALARI HES'MEYİN'
Ahmetler Kanyonu'nda toplanan köylüler, 'Ahmetler'e HES istemiyoruz', 'Toprağımı, taşımı, suyumu ellemeyin HES'tirin gidin', 'Buraları HES'meyin suyumuzu kesmeyin' gibi pankartlar açtı.

GERİ DÖNÜLMEZ YIKIM OLUR

Eylemde konuşan köylülerden Mustafa Koç, Ahmetler Kanyonu'na verilen HES projesi lisansıyla Anayasa'nın ihlal edildiğini, bu konuda köylülerin hiç haberdar edilmediğini dile getirdi. HES'in burada hayata geçirilmesi durumunda doğanın geri dönülemez bir yıkıma uğrayacağını belirten Mustafa Koç, Antalya Valisi'ne kararın yeniden gözden geçirilmesi ve 2 yıldır süren köylülerin feryatlarına kulak verilmesi çağrısında bulundu.
HES kararında hiçbir fiili gözlem ve inceleme yapılmadığını iddia eden Koç, bölgedeki çok zor doğal şartlar nedeniyle hiçbir kurumun gerekli incelemeleri yapmadan 5 gün içinde firmaya 'ÇED Gerekli Değildir' raporu verilmesini ve halktan gizlenmesini eleştirdi.

DOĞAL HARİKA
Ahmetler Kanyonu'nun Türkiye'nin en derin üçüncü, Antalya'nın ise en derin kanyonu olduğuna dikkat çeken Avukat Ramazan Ecevitoğlu, Ahmetler Köyü tarafında yer yer 200 metreyi bulan derinlikte, çok kollu mağaraları da barındıran, hassas kayalık ve toprak yapısına sahip olduğunu söyledi. Ecevitoğlu, bölgenin topoğrafik ve jeolojik özelliklerine bakıldığında her bir metresinde 4.5 kilo dinamit kullanılarak kanyon hattının tamamına yapılacak tünelin, insan ölümlerini de içine alan büyük bir heyelan ve göçük tehlikesi oluşturacağı, kanyonun doğasını yok edeceğini iddia etti.

KÖYLERİN İÇMESUYU TEHLİKEDE
Avukat Ecevitoğlu, çevrede bulunan Taşkesiği, Hacıobası, Uzunkale, Hacı Ahmetler, Güçlüköy ve Gençler köylerinin içme ve sulama suyu ihtiyacının da kanyondan sağlandığını, suyun borulara hapsedilmesi durumunda bu köylerin hem içme hem de sulama suyu olmayacağını kaydetti.
Doğal yapısıyla büyük dikkat çeken kanyonda kurbağalardan dağ keçilerine onlarca yaban hayatı, endemik bitki türü ve ormanlık alana sahip olunduğuna da işaret edilen eylemde, çiftçiliğin de bitirileceği belirtildi.

YILDA 5 BİNİ AŞKIN TURİST
Bölgede yaklaşık 2 yıldır da alternatif turizm uygulanıyor. HES santralinin de kurulacağı kanyonun bitiş noktasında dünyanın en büyük turizm operatörlerinden TUI aracılığıyla canyoning, rafting, jeep safari, kiteboording, su kayağı, kaya tırmanışı, dalış gibi alternatif turizm etkinlikleri düzenleniyor. Bölgede alternatif turizm adına yeni tanınan kanyona, yılda 5 binin üzerinde yabancı turist bu etkinliklere katılıyor.
 

Son Güncelleme: 29.07.2013 13:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.