Dikkate alınması gereken açıklama

Antalya Eczacılar Odası Aksu İlçe Temsilcisi Mustafa Çelebi,  Sağlık Güvenlik Kurumu tarafından eczacılar üzerinde yapılan muayene ücretlerinin tahsilatlarında kendi ceplerine giren herhangi bir paranın olmadığının altını çizerek, vatandaşların bilgilenmesi için açıklamalarda bulundu.

06 Kasım 2017 Pazartesi 13:16
Dikkate alınması gereken açıklama

Hepimiz gün gelir doktor kontrolünden geçer, yazılan reçete sonrası soluğu eczanelerde alırız. İşte o an karşımıza ödeyeceğimiz ilaç parasıyla beraber muayene ücreti çıkar. Hemen sorgulamaya başlarız, “Neyin nesidir” diye. Yani anlayacağınız istemeden de olsa vatandaş olarak eczacımızla karşı karşıya gelmiş oluruz.  Birçoğumuzun yaşadığı bu sorunu bizde Antalya Eczacılar Odası Aksu Temsilcisi Eczacı Mustafa Çelebi’ye sorduk. Her gün buna benzer onlarca olayla karşılaştıklarını ifade eden Çelebi,  “Muayene ücreti ile ilgili tam anlamıyla bilgi sahibi olmayan vatandaşların ödedikleri muayene ücretlerini, eczacının cebine giren bir paraymış gibi görüyorlar. Oysaki öyle bir şey yok” dedi.   

 Zor duruma düştükleri zamanlar olduğuna değinen Çelebi, , "Muayene ücreti biriken hastalar, bunu bilmediği için eczacının cebine giden ek bir ücret ödediğini zannediyor ve eczanelerde tartışmalar yaşanabiliyor. "Sağlık merkezlerinde tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu tahsilatlar, eczaneler üzerinden yapılıyor. Bu uygulama 1 Ekim 2008’den bu yana devam ediyor. Ama tüm buna rağmen vatandaşlarla karşı karşıya kaldığımız oluyor. Muayene ücretini açıklamak zorunda kaldığımız gibi,  anlatmakta da güçlük yaşadığımız anlar oluyor” diye konuştu.  

Türk Eczacılar Birliği’nin SGK ile yaptığı son protokolde, muayene ücretinin tahsili konusunda alternatif tahsilat yöntemleri konusunda, çalışma yapılacağının da yer aldığını belirten Çelebi, muayene ücretlerinin, eczaneler üzerinden tahsil edilmesi ile daha önce bu tahsilatı yapan hastaneler, üzerindeki yükün azaltıldığını söyledi. Çelebi, “Bizler kamu adına bu paraları tahsil ediyoruz, şu ana kadar bundan daha kolay bir yöntem bulunamadı. Önceden sağlık merkezleri ve hastanelerde tahsilat yapılıyordu, muayene olmadan önce muayene ücretini ödemek için bir de hastane önlerinde kurulan veznelerde kuyruğa girmek zorunda kalınıyordu. Ciddi zaman ve emek kaybı oluyordu. Bu yüzden muayene ücreti tahsilatı eczanelere devredildi. Her ne kadar vatandaşlarımız bu konuda eskiye nazaran daha bilgili olsa da, vatandaşlarımız ile meslektaşlarımız arasında tartışmalar yaşanabiliyor. Bu sistem hastalar ve eczacılar arasındaki iletişimi de olumsuz etkiliyor " şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.