3 girişimcinin bir araya gelerek, Karaöz Mahallesinde sıfırdan başlayarak, şimdi 7 dönüm arazi üzerine kurdukları tesislerde istiridye mantarı yetiştiriyorlar. Bu ekibin hedefi büyük. Yurt dışına mantar satmak istiyorlar. Gazete olarak gittik, gördük ve sizlerle bu yeni oluşumu paylaşmak istiyoruz. Tarımın devi Aksu, artık mantar üreticiliğinde de söz sahibi olacak.

Feride Akdeniz, Celal Akbulut ve Veli Akbulut, bir araya gelmiş, Aksu’da bir ilke imza atmışlar. Aksu’da istiridye mantarı üreterek dünyaya açılmak istiyorlar. Feride Akdeniz, yıllar önce kültür mantarcılığı sektöründe çalışmış ama bu işini devam ettirememiş, Celal ve Veli Akbulut kardeşler marangoz olarak yaşamlarını sürdürürken, kendilerini bu işin içerisinde bulmuşlar. Kapı komşusu üç girişimci bir araya gelerek Akdeniz Mantarcılık firmasını kurmuşlar.

Geçtiğimiz yılbaşında küçük bir tesisle işe başlamışlar. Daha sonra Karaöz’de 7 dönüm yer kiralayarak tesislerini büyütmüşler. Şimdi ki tesislerinin kullanıma hazır 9 mantar üretme serasının 3’nü kullanıyorlar. Geri kalan seralarını mali olanakları ölçüsünde hayata geçirmeyi düşünüyorlar. İşlerine istiridye mantarı yetiştirmekle başlamışlar. Mantarın ilk aşaması pamuk ve tohumun bir makinede harmanlanarak poşetlenmesinden oluşuyor. Ardından bu poşetler sera içerisinde bulunan yerlere asılıyor. Isının ve nemin iyi korunmasıyla 35 gün sonra istiridye mantarı sofralarınızda yerini alıyor.

Akdeniz Mantarcılık ekibi daha ilk senelerinde bir ilke daha imza atıyorlar. Yazın mantar yetişmez diyenlere inat, Temmuz Ayında mantar yetiştiriyorlar ve bu mantarlarını otellere satıyorlar. –‘Oteller yazın mantar yetişmediği için menülerinden mantarı çıkarıyorlar, ama bizimle çalışan oteller bu yıl menülerine tekrar mantarı yazdılar’ diyor,” Akdeniz Mantarcılık ekibi ve üretici olmanın gururunu yansıtıyorlar gazetemize.


Hedefleri büyümek ve yurt dışına satış yapmak. Antalya bölgesinde bulundukları için her hangi bir kurumdan teşvik almadan tamamen kendi imkânlarıyla yollarına devam ediyorlar. “Biz bu işi Karaöz ve Aksu bölgesinde herkese tavsiye ediyoruz” diyorlar ve ekliyorlar ‘Kadınlarımız için rahatlıkla evlerinin altlarında yetiştirebilecekleri ve aile bütçesine destek olabilecekleri bir iş, tavsiye ediyoruz, isteyenlere bu işin eğitimini de vermeye hazırız’.

Son olarak firma yöneticileri üreticilere şöyle seslendi; Bursa Gürsu Mantarcılar Birliğinin Kooperatifinin Akdeniz temsilcisi biziz, bölge bayisiyiz. Bursa Gürsu Mantarcılık bayiliğini de alan firmayız. Pamuk, Tohum, gerekli malzeme, mantar yetiştiriciliği eğitimi ve üreticinin mantarını satışında yardımcı olacağız. Konserve ve kurutma tesisini de ilerleyen zamanlarda yine burada kurmayı hedefliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ergün 2020-12-24 15:09:18

Antalya aksumu

Avatar
Ergün 2020-12-24 15:09:33

Antalya aksumu abi

Avatar
Ergün 2020-12-24 15:12:57

Antalya aksumu

Avatar
Ahmet ÇELİK 2022-03-15 18:10:19

Merhaba. İşi bitmiş mantar toprağı alma şansım var mı? Bir de ücretli mi? Teşekkürler

Avatar
Ahmet ÇELİK 2022-03-15 18:10:34

Merhaba. İşi bitmiş mantar toprağı alma şansım var mı? Bir de ücretli mi? Teşekkürler

Avatar
Ahmet ÇELİK 2022-03-15 18:12:13

Bana yarım çuval toprak lazım dı. Alma şansım var mı, ücretli mi? Teşekkürler