“AKSU ismi size ne hatırlatıyor?” diye sorsalar, eminim çoğumuz “Yörük Kültürü” yanıtını verir. Yaşadığımız, çalıştığımız, ekmeğini yiyip suyunu içtiğimiz bu dünyalar güzeli ilçeye Yörük yaşamının damgasını vurduğunu kim inkar edebilir ki? Ülkemizin dört bir tarafından iş ve aş umuduyla gelenlere kucak açan da, işte bu, konuksever ve yüce gönüllü Yörük insanıdır.
Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla büromuzu ziyaret eden Kötekli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Veli Altıntaş’la, uzun süreli bir sohbet boşluğunu giderme fırsatı bulduk ve sorduk: “Şu sıralarda gündeminizde neler var, hangi konulara ağırlık veriyorsunuz?”
Başkan Altıntaş, hiç tereddüt etmeden yanıtladı sorumuzu: “Aksu’nun Yörüklerini yeniden tek çatı altında toplama gayreti içindeyiz… Aksu Yörükler Derneğini tekrar canlandırıyoruz. Mayıs ayında büyük etkinliklerle Aksu’ya renk katacağız…” Ayrıntıları Başkan Altıntaş’tan birlikte dinliyoruz:



“Bizler, Kötekliler olarak Antalya, Muğla ve Denizli’nin de aralarında yer aldığı 15’in üzerinde vilayete yayılmış durumdayız. Sayımız 250-300 bin dolayında bulunuyor. Kötekli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, sadece Aksu’da değil, Antalya’nın diğer ilçelerinde ve 7-8 vilayette, her yıl çadırlar açıyoruz.
Bu çadırlarda Kötekli Yörüklerinin kültürünü yaşatmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz.
Yayık ayranlarımız, çadırlarımız, türkülerimiz, halk oyunlarımız ve geleneksel giysilerimizle hayata karışıyor ve “Yörük kültürü ölmedi, biz hâlâ ayaktayız ve birlikteyiz” mesajını veriyoruz. Bu etkinliklerimizin çok güzel sonuçları oluyor.
Ancak, bütün bunlar tek başına yeterli değil. Sadece Kötekli Yörüklerinin çabaları yetmiyor. Özellikle ilçemizde, bütün Yörük obalarının tek çatı altında, aynı faaliyeti yürütmelerini istiyoruz. Yörüklerin tek yürek halinde hareket etmelerini amaçlıyoruz. Bu amaçla başlattığımız bir girişimden de çok olumlu sonuçlar aldık.
Aksu Yörükler Derneği’nin yeniden canlandırılması için başlattığımız çalışma güzel bir sonuç verdi. Aksu’daki Kötekli, Honamlı, Hayta, Saçıkaralı, Karakoyunlu, Eski Yörükler ve Hacıseliler obalarının bu derneğin çatısı altında ortak projelere imza atmaları düşüncesindeyiz. Eğer çok büyük bir engel çıkmazsa, bütün obaların temsilcileri bir ay içinde toplanacaklar. Mayıs ayından itibaren de Yörük kültürünün tanıtımını içeren etkinliklere başlamayı planlıyoruz.”

* * *

Kötekli Yörükleri Derneği Başkanı Veli Altıntaş’ın sözlerini hayranlıkla dinledik, takdirle karşıladık. Sevgili okurlarım, sizler de çok iyi bilirsiniz ki, bir şehir sadece binalardan ibaret değildir. Şehirler de tıpkı biz insanlar gibi nefes alıp verirler. Eğer siz, bir şehrin kültürünü öldürürseniz, onu nefessiz bırakmış olursunuz. İşte o zaman o şehir, bina yığınlarından ibaret kupkuru bir kente dönüşür. Kent kültürüne yeni bir dinamizm kazandırmak için çalışan Veli Altıntaş gibi kanaat önderlerinin çabaları işte bu yüzden büyük önem taşıyor. Kendisini kutluyoruz.



Köteklilerden akademik atak

Kötekli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Veli Altıntaş, Aksu yöresindeki Yörük kültürünün akademik çalışmalara konu olması için çabaların devam ettiğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nde kurulan ve kısa adı YÖRKAM olan Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne de destek vereceklerini kaydeden Altıntaş, şöyle konuştu: “YÖRKAM Müdürü Yrd.Doç.Dr. Fatih Uslu ile iletişime geçerek desteğe hazır olduğumuzu bildirdik ve kendilerini Aksu’da kültürel araştırmalar yapmaya davet ettik. Antalya bölgesinin ve özellikle Aksu’nun Yörük araştırmaları için ideal bir ortam olduğunu dile getirdik. Kendileri de, bizim bu girişimimizden çok memnun kaldılar ve ‘Birlikte çok güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum’ yanıtını verdiler.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.