Aksu adayını kulağıma söyle

Konuya girmeden önce, Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde ki aday tanıtım toplantısında Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ismi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak deklare edilen Sayın Türel’i kutladığımı belirtmek isterim. Yüce Mevla’m hayırlısını nasip eder inşallah.    

Geçen hafta AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Tonoğlu ile İl Gençlik Kolları Başkanı Ali Bayram Doğan’ı Aksu’da bir restoranda yemek molasını verirken gördüm. Masalarına giderek, önce “hoş geldiniz” dedikten sonra, Başkan Türel’e, “Hayırdır Aksu adayını açıklamaya mı geldiniz” diye esprili bir soru yönelttim. Sayın Türel soruma, “Sence kim olmalı?” şeklinde ki bir soruyla karşılık verdi.

İsim vermenin hadim olmadığının altını çizerek, ama Aksu’da mevcut Belediye Başkanı Halil Şahin’le seçim kazanmanın çok zor olduğunu ve bir hezimet yaşayacağını ifade ettim. Bu cevap karşılığında Sayın Türel, bir zamanlar benim Aksu’da Şahin’in borazanlığını yaptığımı ve şimdiyse değişenin ne olduğunu sordu. Sayın Türel’in bu benzetmeyi yapmasında oldukça haklılık payı var.

Evet, Sayın Başkan’ın dediği gibi, bir partili olarak her Aksulu vatandaşın düşündüğü gibi,  Halil Şahin’le Aksu’da çok şeylerin değişeceğine inancım tamdı. Çünkü denenmemiş bir idareci adayı, aynı zamanda Merkezi Hükümetin ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini arkasına alarak çok şeyler başaracağını, Aksu’ya altın çağını yaşatacağına, kendisine oy veren her Aksulu ve her partili gibi benimde inancım tamdı. Bundan dolayıdır ki, bir zamanlar ben Sayın Şahin’in borazanlığını yaptım.

Ama maalesef gelinen nerdeyse 5 yıllık süreç zarfında, beni de olduğu gibi tüm kendisine inanan Aksuluları hayal kırıklığına uğrattı. O mütevazi, iyi niyetli olarak toplumda yer alan Sayın Şahin, bu 5 yıllık süreçte, düşünülenin aksine, agrasif tutum sergileyen, kin besleyen, etrafında kendisini bataklığa sürükleyen 3-4 kişinin hipnozunda kalan bir Şahin portresiyle akıllarda kaldı. Bu yanlışlıklardan dolayı ama direk, ama dolaylı yollarla adı yolsuzluklara yama edilmeye çalışıldı. Bu durum karşısında sevenleri olan bizler üzüldük. Dostane uyarılara bulunmamız, bizleri onun nezdinde itici bir pozisyona sokmaya neden oldu. Bu tutumu ve davranışı partisine oy veren seçmenin AK Partiye ön yargıyla bakmasına neden oldu. Anlatılacak çok şey. Ama bu kısa anlatım bile Sayın Şahin’le girilecek bir seçimde bile partinin çok büyük bir yara almasına neden olacak. İşte buna benzer şeyleri Sayın Başkan Türel ile İl başkanı Sayın Taş’a üç dört cümleyle de olmasa kısa sohbetimize anlatmaya fırsat bulduk.

Sonrası Sayın Türel, ısrarla her ne kadar kulağına bir isim deklare etmemizi istediyse de haddimizi bildiğimizden dolayı bu ismin AK Partili yöneticiler tarafından ifade edilmesinin daha hoş olacağını ifade ettik. AK Partinin Antalya’daki A takımının kaptanları olan Sayın Taş ile Sayın Türel’le kısa diyaloğumuz böyle gelişti.  Umarım Aksu hak ettiğini fazlasıyla alır.          

İttifakın Aksu’ya yansımaları

İktidar ve muhalefet bloğu, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde de tabanda ittifak yapmanın yollarını arıyor. Bu süreçte Aksulu seçmenin merak ettiği, ittifakın hangi çatı altında olacağı ve ittifak adayının kim olacağı. İşte bu sorulara yanıt aramak için Parti kulislerine girerek, akıllardaki sorulara yanıt aralamaya çalıştık.

31 Mart yerel seçimler için geri sayım başladı. Tüm partiler, mahalli İdareler seçimlerinde başarılı çıkmak için sık eleyip ince dokuyor. Adeta matematiksel hesaplar yapılıyor. Parti kurmayları genel merkezler nezdinle görüşmeler içerisine girerek, bu çok ismi masaya yatırıyorlar. İttifak modelinde hangi çatıdan gidilirse, hangi isim aday gösterilirse seçim kazanılır notları üzerinde istişareler yapılıyor. İşte tüm bu hesaplar, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Aksu’da da merakla beklenen adayların açıklanmasının önünde engel oldu. Ama bu sürecin de çok kısa bir süre zarfında son bulacağı kulislerde ifade ediliyor.

Gelişmeler bu şekilde yaşanırken, Aksu için kulislerde konuşulan çatılar nasıl olacak?  Öncelikle Cumhur İttifakı yani AK Parti ve MHP penceresinde bakacak olursak. MHP ve AK Parti’de adayın kendi partilerinde çıkmasından yana. AK Parti, mevcut Belediye’nin ellerinde olması ve Genel seçimlerde AK Parti’nin aldığı oyları masaya koyarak, çatı adayının kendilerinden olmasından yana. MHP’de Aksu’da yabana atılmayacak bir tabanın olduğunu, 2014 yerel seçimlerinin kıl payıyla kaybedildiği gerçeğini öne sürerek, adayın MHP’den olmasının doğru olacağını tezini ortaya koymaktalar.

Ayrıca MHP’nin ortaya attığı ayrı tez var. O da çatının MHP’den, adayın ise AK Parti’den olması. Yani AK Parti’nin önereceği bir isim, MHP Belediye Başkan adayı olarak seçime girme önerisi. Bu öneriye parti kurmaylarının sıcak baktığı, kulislerde konuşulanlar arasında.  Cumhur ittifakının penceresinde kulislere yansıyan gelişmeler bu şekilde cereyan ederken, gelelim Millet ittifakı olan CHP ve İYİ Parti’ye. Bu pencereden ki gelişmeler, Cumhur ittifakındaki gelişmeleri aratmayacak cinsten.

CHP teşkilatı, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin aldığı oy oranını baz alarak, çatının CHP’den olması görüşündeler. Ama bu görüşe İYİ Parti pek sıcak bakmadığı ifade ediliyor. İYİ Parti,  24 Haziran milletvekili seçimlerinde oy oranı olarak Aksu’da ikinci çıktıklarını ve çatının İYİ Parti’den olması görüşünü masaya yatırdığı konuşulanlar arasında. İYİ Parti’nin bu tezine sıcak bakmayan CHP’liler, milletvekili seçimlerinde alınan oyların bir kısmının kendilerinden giden emanet oy olduğunu, temel alınacak olan oy oranın ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in aldığı oylar olduğunu savunuyor. Bu gelişmeler ışığında CHP’nin 30 Kasım’da Aksu adayının açıklayacağı ifade ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.