24 Haziran genel seçimlerini geride bıraktık.  Gözler şimdi yerel seçimlere çevrildi. Olası bir erken yerel seçim olmaması halinde, 2019 yılının Mart ayında yerel seçimler yapılacak. Bundan dolayıdır ki, kulisler oldukça hareketli. Şimdiden, Aksu’da kimin, hangi partiden Belediye Başkan aday adayı olacağı kulislerde konuşulmaya başlandı. Bizlerde bir taraftan merakımızı gidermek, bir taraftan da kulislerde konuşulanları sizlere ulaştırmak için, bu hafta AK Parti kulislerinde konuşulanlara kulak verdik. Çok konuşulacak isimlere ulaştık. Bu isimlerin en dikkat çekenlerinden biride hiç şüphesiz Hakkı Coşkun.

Coşkun, bilindiği üzere AK Parti Aksu Belediye Meclis üyesi ve aynı zamanda Belediye Başkanı Halil Şahin’in yardımcısı pozisyonunda. Yani Şahin’in “A” takımının arasında. İşte bu konumundan dolayı Coşkun’un aday adayı olma düşüncesi kulislerde dikkat çekilen isimlerin arasında yer almasına neden oluyor. Bu arada Coşgun’un aday adayı olma düşüncesinin altında, aday kim olursa onun kadrosunda meclis üyesi olmayı hedeflediği, yine kulislerde konuşulanlar arasında.

AK Parti cenahında başka bir ayrıntıda Hüseyin Samani faktörü. Samani, eski il başkanı,  aynı zamanda 2011 yılından, 24 Haziran 2018 genel seçimlerine kadar 3 dönem milletvekilliği yaptı. 24 Haziran genel seçimlerinde ise kendi isteğiyle milletvekili aday adayı olmadı. Şu an Korkuteli’ndeki yazlığında köşesine çekilmiş bir pozisyonda. Kendisiyle yaklaşık olarak 3 hafta öncesi bir telefon görüşmesi yaptım. Dostane yaptığımız sohbette, düşüncesini sordum.  Kesinlikle bir düşüncesinin olmadığının altını çizen Samani, yanlış anlaşılmalara mahal verilmemesi adına elinden geldiği kadarıyla, yerel seçimlere kadar, siyasi arenadan uzak duracağına ısrarla vurgu yaptı.

Sayın Samani’nin açıklamaları bu yöndeyken, parti kulislerinde konuşulanlar ise Samani’yi doğrular yönde. Ancak aynı kulisler, Samani’nin her ne kadar aday olma gibi bir düşüncesi yoksa da, AK Parti Genel Merkezi’nin toparlayıcı bir rol üstlenmesi adına Samani’ye görev vermesi halinde,  Samani’nin bu görevi ret etme lüksünün olmadığını ifade ediyor.

Şimdi gelelim başka bir detaya. Bu detayda mevcut Başkan Halil Şahin ile ilgili konuşulanlar. Sayın Şahin’e görev verilmesi halinde, kamuoyunda konuşulan ihaleler,  bazı meclis üyeleriyle arasında yaşanan sorunlar ve bazı bürokratların yanlış yönlendirmesi sonucu ortaya çıkan algıların faturası, 2014 yerel seçimlerinde kendisiyle beraber yola çıkan yol arkadaşlarına kesileceği ifade ediliyor.  Kendisine sıfırdan yeni bir kadroyu ortaya çıkarması önerilecek. Burada İlçe teşkilatının izleyeceği yolda çok önemli.

İlçe teşkilatı derken, akla gelen başka bir isimde AK Parti Aksu İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin.  İlçe Başkanı Şahin’in adı kulislerde konuşulanlar arasında. Kendisiyle bu anlamda birkaç kere Parti binasında görüşmemiz oldu.  Sordum. Oda kesinlikle böyle bir düşüncesinin olmadığının altını çizdi. İlçe Başkanı olduğunu, şu an itibariyle partisinin icraatlarını kitlelere anlatmakla yükümlü olduğuna vurgu yaptı. Ama şöyle bir gerçek var ki, her insanın ileriye dönük bir hedefi olması. Hele ki bu kişiler, siyasetin içerisinde yer alıyorsa, mevcudun üzerinde ileriye dönük hedefinin olması kadar normal bir şey olamaz. Bu anlamda İlçe Başkanı Şahin’in aday adayı olma gibi bir düşüncesi her ne kadar yoksa da, görev verilmesi halinde, yok demeyeceği aşikâr. Bu düşünceyi parti kulisleri de bu şekilde yorumluyor.     

Mevcutta ki gelişmeler bu şekilde yorumlanırken, bir de 2014 yerel seçimlerinde aday adayı olan, Emin Bal, Ali Akçan, Zeki Koyun ve eski İlçe Başkanı Mehmet Akif Ordu gibi isimleri de unutmamak gerekiyor.

Emin Bal; bilindiği üzere 2009 ile 2014 yerel seçimlerinde aday adayı oldu. Arkasında Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu gibi bir ismin olmasına rağmen, her iki seçimde de adaylık verilmedi kendisine. Ama tüm buna rağmen, AK Partiliğinden ödün vermedi. Her platformda “Partimin arkasındayım” açıklamalarında bulundu.  Bakan Çavuşoğlu’yla olan diyaloglarını da hiçbir zaman koparmadı. Hatta çoğu kere tanık olmuşluğumda vardır, Bakan Çavuşoğlu’na, “Mevlüt Abim” diye hitap etmiştir. Artık bu vefası, bu seçimlerde kendisine mükafat olarak “döner mi, dönmez mi?”  onu bilemem. Ama bildiğim tek şey var, kendisine direkt olarak adaylık verilmediği taktirde, önümüzdeki seçimlerde aday aday olmayacağı. Kendisiyle de yaptığım birçok görüşmede, bunu çoğu kere, bu şekilde dile getirmiş ve “Aday gösterilmesem bile, partimin göstereceği adaya sonuna kadar destek vereceğim” açıklamalarında bulunmuştu.

Ali Akçan’a gelecek olursak. Akçan, kendisiyle yaptığım görüşmede, “aday adayıyım” açıklamasında bulunmuştu. MHP’den İki dönem Yurtpınar Belde Belediye Başkanlığı görevini yapan Akçan, 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’yi desteklemiş ve 2014 yerel seçimlerinde ise AK Parti’den Belediye Başkan Aday adayı olmuştu. 

2014 yerel seçimlerinde aday adayı olan başka bir isimse eski İlçe Başkanı Mehmet Akif Ordu. Ordu’yla geçen hafta, “2014 vitrininde kimler aday adayı olacak?” haberini hazırlarken, bir telefon görüşmemiz olmuştu. Aktif siyaseti bıraktığını ifade eden Ordu, düşünmediğini ifade etmiş, ancak, “Bugüne kadar yürüttüğüm siyasi görevlerde, hiçbir zaman için talebim olmadı. Bana görev verildi. Başarıyla yerine getirdim” şeklinde açıklama yaparak, bir nevi kapı aralığı bırakmıştı.  Ordu’nun bu açıklamaları ve kulislerde konuşulanları yorumladığımızda, kesinlikle aday adayı olmayacağı, ama görev verilmesi halindeyse, görevden kaçmayacağı gerçeği ortaya çıkıyor.

Bu isimlerim yanı sıra başka isimlerde hiç şüphesiz aday adayı olma anlamında vitrine çıkacaktır. En azından benim şu anda bildiğim bir isim var. O da 24 Haziran genel seçimlerinde milletvekili aday adayı olan Turizmci Ali Aksu. Bunun yanı sıra 2014 yerel seçimlerinde aday adayı olan Zeki Koyun’un tekrar göz kırptığı siyasi kulislerde konuşulanlar arasında.

Mevcut kulis gelişmeleri bu şekilde yaşanırken, 2019 yerel seçimlerinin düğümünün kilit noktasının Hüseyin Samani olacağı kanısındayım. Genel Merkezin tanınacağı tutum sonrası, Samani’nin ismi  olumlu veya olumsuz bir şekilde netlik kazanması halinde, düğümün çorap söküğü halinde açılacağını düşünüyorum. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.