Yerel seçimlere 2 haftadan daha az bir süre kala, anket firmalarının seçime yönelik yaptığı anket çalışmaları ile ilgili sonuçlar bir bir kamuoyuna açıklanmaya başlandı. 4 anket firmasının değişik zamanlarda yaptığı çalışmalarda, 4 ayrı sonuç ortaya çıkıyor. Bir tek ortak doğru var, o da AK Parti’nin oylarında genel seçimlere nazaran az da olsa bir düşüş var.

Gezici Araştırma'nın gerçekleştirdiği 2014 Şubat yerel seçim anketi Ak Parti'yi hayal kırıklığına uğratıyor. Yaklaşık 5 bin kişi ile görüşülen ankette, Ak Parti'nin milletvekili seçimlerinin aksine, yerel seçimlerde oy oranının düştüğü görülüyor. 1 Şubat’ta açıklanan ankete göre Ak Parti'nin oy oranı %40'ın altına düşerken, CHP'nin oy oranı ise %30'un üzerine çıkmış olarak görünüyor. Yapılan anket çalışmasına göre Ak Parti'nin yerel seçimlerdeki oy oranı %39,9 olarak çıkıyor. CHP ise %31,3'le Ak Parti'yi izlerken, MHP %19,2, BDP ise % 7,8 olarak görülüyor.

Konsensus Araştırma'nın 2014 yerel seçimleri öncesi hazırladığı anket sonuçları da oldukça dikkat çekici. Anketin sonuçlarına göre Ak Parti bir önceki yerel seçimlere göre oyunu ufak da olsa yükseltiyor. CHP ise yaklaşık %6'lık bir yükselişte.

Andy-Ar Araştırma'nın 30 ilde gerçekleştirdiği yerel seçim anketin sonucuna göre de Ak Parti yerel seçimlerde %43 civarı oy alırken, CHP ise %30'u zorluyor. Şirketin katılımcılara sorduğu, "30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde oy tercihinizi hangi partiden yana kullanacaksınız?" sorusuna verilen cevaplar şöyle olmuş: Ak Parti %43,5, CHP %29,3, MHP %13,6, BDP %6,5, BBP %2,2. Bu sonuçlara göre Ak Parti'nin 2009 yerel seçimlerine göre oy oranını %5 civarında yükselttiği görülüyor. CHP de aynı şekilde oyunu %6'ya yakın artırarak %30'u zorluyor.

ORC'nin gerçekleştirdiği seçim anketi ise Ak Parti'nin oy oranında 2011 genel seçimlerine göre düşüş, 2009 yerel seçimlerine göre ise yükseliş olduğunu görülüyor. Toplamda 81 ilde 1504 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen ankette, katılımcılara 30 Mart 2014 yerel seçimlerin de oy verecekleri partilerin yanı sıra, aynı zamanda siyasi parti liderlerinin performansları da sorulmuş. Yerel Seçim anketinde Ak Parti'nin ilk sırada çıktığını belirtmiş. Ankete göre Ak Parti'nin oy oranı %41,7, CHP %29,5, MHP %15,4, BDP ise % 6,5. Ancak anket şirketinin Ak Parti'nin oy oranını baz alırken, 2011 seçimlerini değil, 2009 yerel seçimlerini kullandığını hatırlatalım. Ankette dikkat çeken bir diğer ilginç nokta ise kararsızların çoğunluğu. Bu sonuçlar kararsızların da dağıtılmasıyla ortaya çıkmış. Kararsızlar dağıtılmadan ise sonuçlar şöyle; Ak Parti %32, CHP %22.6, MHP %11.8, BDP %5, Diğer %5.3, Kararsızım %12, Cevap yok %8.5.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.