ÇİÇEK SEKTÖRÜNE CEZA İNDİRİMİ

Ceza indirimi kararının sektör için sevindirici olduğunu belirten ATB Çiçekçiler Meslek Komitesi Başkanı Ertan Altundağ, “Sektörün üzerinden büyük bir yük kalktı” dedi.

22 Mayıs 2019 Çarşamba 13:31
ÇİÇEK SEKTÖRÜNE CEZA İNDİRİMİ

KESME çiçek sektörü gümrük işlemlerindeki kodlama hatası nedeniyle ihracat ve ithalatta para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Gümrüklerde geriye dönük üç yıla ilişkin kesilen ihracat beyannameleri kapsama alınarak 12 milyon dosya incelendi. Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların neredeyse tamamının yanlış kodlama yapmasını gerekçe göstererek dosya başına 130 TL idari para cezası kesti. Çiçek üreticileri, ithalatçıları ve ihracatçılarına yüksek cezalar getiren uygulama, bakanlıklar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi gündemine taşındı. ATB Başkanı Ali Çandır, ceza uygulamasının kesme çiçek sektörünün önünde önemli bir sorun olduğuna değinerek çözüm için çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklara yapılan müracaat sonucunda süs bitkileri sektörünün cezaların yüzde 10’unu ödemesine karar verildi. İndirimli cezalara ilişkin ödemeler başladı.

ÜRETİCİ ÜZÜLMEYECEK

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, cezalarla ilgili Ticaret Bakanlığı’yla yaptıkları görüşmeler sonucunda mutabakata vardıklarını belirtti. Süs bitkileri ihracatçılarının kesilen cezaların yüzde 10’unu ödemelerine karar verilmesiyle sektörün rahat bir nefes aldığını aktaran Yılmaz, “Cezalar, son üç yıla ilişkin beyannameleri kapsıyor. O nedenle çok yüksek meblağlar ortaya çıkıyordu. İthalat ve ihracattaki 12 milyon beyannameyi kapsıyordu. Tahakkuk eden rakamların yüzde 10’unun ödenmesi kararı ile cezalar üreticiyi üzmeyecek” diye konuştu.

ÖZEL GÜNLER YÜZ GÜLDÜRDÜ

Cezalara neden olan sorunun gümrük memurlarının işlemler sırasında yaptıkları hatadan kaynaklandığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Çiçekçiler Meslek Komitesi Başkanı Ertan Altundağ, indirim kararının sektör için sevindirici olduğunu belirtti. Önce Paskalya, ardından da Anneler Günü nedeniyle Avrupa başta olmak üzere çiçek ihracatı ve yurt içi satışında çok hareketli günler yaşadıklarını belirten Altundağ, şöyle dedi: “Bu sezonu satış rakamlarında büyük bir yükselişle kapatıyoruz. Anneler Günü’nde Antalya’dan dünyaya yaklaşık 45 milyon kesme çiçek ihracatı yapıldı.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.