Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2021-07-05 13:20:44

“ YALNIZ KALDIRIMLARIN İNSANI " “ADI DEĞMEZ”  ÜZERİNE EDEBÎ BİR BİYOGRAFİ

Murat BALCIOĞLU

05 Temmuz 2021, 13:20

Necip Fazıl`ı hepimiz henüz 24 yaşında iken ikinci çıkardığı şiir kitabı olan “Kaldırımlar” dan biliriz. Hatta kendi asıl ismi Ahmet Necip’i unutur, Kaldırımlar şairi lâkabıyla anarız.

Büyükbabasının ismini alan Ahmet Necip, Maraşlı bir ailenin tek çocuğudur. İlköğrenimini çeşitli okullarda sürdürdü. Fransız Frerler ve Amerikan Koleji gibi. Bu okullarda türlü sebeplerden ayrılan Ahmet Necip mahalle mekteplerinde okumaya başladı. Rehber –i İttihat Mektebinde ünlü yazarımız olan Peyami Safa ile yolları birleşmiştir. En son Heybeli ada Numune Mektebinde ilköğrenimini tamamladı. Sınavla öğrenci alan Bahriye Mektebinde Yahya Kemal, Nazım Hikmet gibi edebiyatçılarla buluştu ve yabancı dile, yabancı eserlere bu dönemde yoğunlaştı. Darülfünun Hukuk Fakültesinde başladığı yükseköğrenimine Edebiyat Fakültesi Felsefe ile devam etti. Burslu olarak gittiği Sorbon’da bohem bir yaşam sürdü.1934 yıllarında ilk şiir kitabı olan “Örümcek Ağı” ,ikinci şiir kitabı olan “Kaldırımlar” la büyük bir ilgi ve hayranlık topladı. ” Ben ve Ötesi “ ile de artık zirveye çıkmış oldu.

1934 Ahmet Necip Fazılın hayatında bir milat oldu. Abdulhâkim Ervasi ile tanışması hayatında yeni bir sayfa açmıştır. Onun etkisiyle eserlerinde tasavvufî izler görülmeye başlamıştır. Şairimizin eserlerinde yoğun olarak İslamcılık ve Turancılık anlayışıyla kaleme aldığını görmekteyiz bu dönem ile. Pozitivizmi reddettiğini “Bir Adam Yaratmak “adlı piyesinde görebiliriz. Yine bu döneme damgasını vuran “Çile“ adlı şiir kitabı olmuştur.

1943 yılı, Necip Fazıl`ın siyasî tavrını ve modernleşmeye karşı eleştirisini ortaya koyduğu bir yıldır. Bu noktada “Büyük Doğu Dergisi” İslâmî düşünceye açık rejime tepki olarak hizmet vermiştir ve dergide Necip Fazıl değişik takma adlar kullanmıştır. Bunlar: B.A.B. Fa, Tenkitçi, Abidin`in Kölesi, İstanbul Çocuğu, Bankacı, Dilci, Adı değmez, Dedektif x Bir, Bu dergi rejime itaatsizliğe tepki olarak 1944 Bakanlar Kurulu Kararıyla kapatıldı. Derginin sahibi olan eşi Neslihan Hanımla bu dergi 1947 `de tekrar açılsa da siyasî sebeplerden dolayı 1950 `ye kadar tekrar kapandı. Başkanlığını yaptığı “Büyük Doğu Cemiyeti” , Adnan Menderes`in partisiyle yakınlaşarak partinin islâm ekseninde gelişmesi önerisinde bulunmuştur. Daha sonra bu cemiyeti feshetmiş ve Büyük Doğu Partisinin nizamnamesini yayımlayarak CHP `ye karşı bir parti olarak duruş sergilemiştir. Turgut Özal`la da Erenköy`deki evinde zaman zaman görüşmeler sağlamış bir parti kurması hususunda telkinlerde bulunmuştur Necip Fazıl.

Haksız ve suçsuz yere Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun maddesinden dolayı hüküm giymiştir. İstanbul`da mayıs ayında gözlerini açan Kaldırımlar şairi, İstanbul`da mayıs ayında gözlerini kapamıştır. Ruhu şad olsun.

Yorumlar (4)

Derya 3 Yıl Önce

Kaleminize sağlık.yazilarinizi hep takip ediyorum.Harika ötesi

Sevgi 3 Yıl Önce

Birçok başlangıç ,birçok girişim siyasi nedenlere konu olmuş, oluyor... "Dünyada taşınacak bir kuru başınız var, onu da hangi diyar olsa götürürsünüz.." yerli yerinde söylenmiş Üstad tarafından.. Kaleminize sağlık ...

Ayşe 3 Yıl Önce

Kaleminize sağlık cok guzel bir yazı

Gizli 3 Yıl Önce

Hocam aksu gazetesindede okuyorum yazılarınızı cok guzel noktalara deginiyirsunuz.yureginize kaleminize sağlık.sizin gibi yazarlar var olmalı. TEBRIKLER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.