Dillerin kültürleri etkilediği tartışmasız bir gerçektir. Peki, bilim ve teknolojideki gelişme ve ilerlemenin Türkçemizi etkilemesi hakkında ne söylenebilir? Bu noktada kesin yargı bilim ve teknolojinin Türkçemizi olumsuz etkilediği kadar gelişimine katkı da sağladığı gerçeğidir.

      Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırmak, düzene koymak ve insanı anlamlı kılmak için vardır, gereklidir. Ancak teknoloji alanındaki hızlı değişme ve gelişmeler her zaman iyiye, güzel ve doğru olana hizmet etmez, bazen birtakım problemleri de beraberinde getirir. İşte bu en temel problemlerden biri de teknolojik gelişmelerin dilin kirlenmesine sebep olduğudur. Şöyle ki bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi birçok teknolojik ürünlerin sosyal medyanın da etkisiyle yüzlerce, binlerce yabancı kelimeleri dilimize almışız. Örnek olarak kendi fotoğraflarımızı çekip teknolojik araçlarla sosyal medya programlarda paylaşımda bulunmanın adına “Selfie” ;İskandinav geleneklerinde korkunç görünen dev yaratıkların sosyal medyada her konuda dalga geçebilen insanlara “Trol”; bunun yanı sıra sosyal medyada takipçisi fazla olan insanlara “Fenomen”; Japonya`da ortaya çıkan görsel karakter anlamına gelen  “Emojiler” dahası “like” ler, “Om”lar ,”Lol” ler gibi birçok kelime teknoloji ile dilimize dahil olmuş ve konuşma dilimize yansımıştır. 

       Unesco günümüzde yeryüzünde konuşulan diller konusunda ortalama 6000 dilin ölümle yüz yüze olduğunu belirtmiştir. Her 14 günde bir, bir dil yeryüzünden silinmektedir. Teknolojinin ürünü olan bilgisayar türevi araçlar gerek dilin yapısını gerekse de dilin işleyişini derinden etkilemektedir. Meselâ, Türkçemizde “ç,ş,ğ,ü “ gibi harflerin elektronik posta adresinde kullanılmaması İngilizce karşısında Türkçemizi olumsuz etkilemektedir.

    Teknolojinin dilimize getirdiği bir diğer problem ise dilimizin yazı geleneğini bozmasıdır. Bu duruma örnek olarak bilişim alanındaki türlü yazışmaları örnek olarak verebiliriz. Şöyle ki, Türkçe harfinin okunuşuna benzeyen  “v” yerine İngilizce harf olan “w” kullanılması. Örnek olarak , “Walla (vallahi)” “mrb(merhaba)” ,”msj (mesaj)”, gibi ünlü harflerin yazı dilinde kullanılmaması ; “ii(iyi)”,  “böle(böyle)” ,”dio(diyor)” gibi kelimelerdeki ünsüz harflerin de kullanılmaması Türkçemizin yazı geleneğini yerle yeksan etmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.