Haber Merkezi-
Akcan, Nisan ayındaki piyasa durgunluğunun son 40 yılın en kötüsü olduğunu belirterek, "İhracat durmuş, iç piyasa bitmiş durumda. Ürünler kalite açısından daha iyi olmalı. Pazarlarımız her geçen gün daralıyor. Bu şartlarda artık tonaja değil kaliteye odaklanmalıyız" dedi. Özellikle domates fiyatlarının yerlerde süründüğünü ifade eden Akcan, kaliteli pembe domatesin 45-50 TL’ye alıcı bulabildiğini, bundan dolayı çiftçinin tonajı yüksek olan değil, kaliteli ürüne yönelmesi gerektiğini dile getirdi.
"Rusya pazarı artık hayal"
Türkiye’nin geçmişte en önemli pazarlarından biri olan Rusya’nın artık Türk üreticileri için kapandığını kaydeden Akcan, bu pazarın İranlı üreticilere kaptırıldığını söyledi. "İran’ın üretim maliyetleri bizim beşte birimiz. Onlarla rekabet edemeyiz. Rusya pazarını geri alma hayalini artık bırakmalıyız" dedi.
Avrupa pazarına da sürekli ürün satılamadığını ifade eden Akcan, "İspanya, İsrail, Fas, Tunus gibi ülkelerde doğal afet olursa biz o pazarlara girebiliyoruz. Avrupa pazarı sürekli açık değil" diyerek sektörün geleceğine dair karamsar bir tablo çizdi.
"Devlet tarımı yalnız bıraktı"
Tarımın devlet tarafından adeta kaderine terk edildiğini söyleyen Akcan, üreticilerin yalnız bırakıldığını ve desteklenmediğini belirtti. Tarım Bakanlığı'nın ve diğer ilgili kurumların üreticilere sahip çıkması gerektiğini ifade eden Akcan, ithalat politikalarının da yerli üreticiyi bitirdiğini savundu.
İç piyasada fiyatların yüksek görülmesinin asıl nedeninin halkın alım gücünün düşmesi olduğunu söyleyen Akcan, "Sebze meyve pahalı değil, vatandaşın alım gücü bitti" dedi.
"Denetimler kayıtlı esnafa değil, kayıt dışına yönelmeli"
Maliye Bakanlığı'nın hallerde ve organize sanayi bölgelerinde denetim başlatma kararını da değerlendiren Akcan, "Zaten kayıtlı olan esnaf denetleniyor. Asıl kayıt dışı satışlar, hal dışındaki yerlerde yapılıyor. Ürün 30 TL’ye alınırken 5 TL’den bildirilip gönderiliyor. Sonra da fahiş fiyat suçlamasıyla karşı karşıya kalıyoruz" diyerek sistemin yanlış uygulandığını ifade etti.
Akcan, denetimlerin doğru noktalara yöneltilmediği sürece tarım sektörünün kontrol altına alınamayacağını, kayıt altına alınamayan hiçbir sektöre de yön verilemeyeceğini sözlerine ekledi.