Karabibik ayakta alkışlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Devlet Tiyatrosu ve Beymelek Belde Belediyesi'nin işbirliğiyle tiyatroya uyarlanan Türk edebiyatının ilk realist köy romanı olan Karabibik, Demre'de tiyatroseverlerle buluştu.

13 Eylül 2013 Cuma 13:10
Karabibik ayakta alkışlandı
Beymelek Belediyesi Karabibik Kültür Salonu'nda sahnelenen oyunu, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, savcı Oğuz Giray Gökçebay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata ve meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 600 kişi izledi.

Nabizade Nazım tarafından 1890'lı yıllarda Beymelek Beldesi'nde yazılan romanda, Beymelek'teki köy yaşamı ve yöredeki Türk-Rum ilişkileri anlatıyor. Hüseyin Erdoğan'ın tiyatroya uyarladığı oyunu, Selim Gürata yönetti. Oyunda, Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör, eşi emekli öğretmen Aliye Güngör, emekli pilot hava yarbay Levent Ceylan, Demre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Haydar Yalçın'ın da bulunduğu öğretmen, belediye işçisi ve esnafın da aralarında yer aldığı 22 kişi rol aldı.

Oyunda evde kalmış kızıyla birlikte yaşayan Karabibik, elindeki birkaç dönüm tarlasını almak isteyen Yosturoğlu arasında geçen rekabet, bu çerçevede yöredeki yaşam savaşı, Türk-Rum nüfus arasındaki ticari ve yaşam ilişkileri anlatılıyor. Karabibik, faizle Rum tüccarlardan borç alarak iki öküz sahibi oluyor. Kızını da tarlasını elinden almak isteyen Yosturoğlu'nun oğluyla evlendiriyor. Oyun, Karabibik'in çifte mutluluğuyla sona eriyor.

Oyun sonunda salonu dolduran yaklaşık 600 izleyici, oyuncuları ayakta alkışladı. Oyunun sonunda konuşan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Başta Karabikik'i oynayan Münir Boztepe olmak üzere tüm oyuncuları kutluyorum. Burada şunu gördüm. Bir köy tiyatrosu kurulmuş. Bu topluluk dağıtılmamalı. Yeni oyunlarla tiyatroseverlerle buluşmalı. Bunu belediye başkanı ve Antalya Devlet Tiyatrosu'nda bekliyorum" dedi. 

Son Güncelleme: 13.09.2013 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.