50'nci Altın Portakal BAŞLADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı.

04 Ekim 2013 Cuma 16:08
50'nci Altın Portakal BAŞLADI
Festival için kente gelmeye devam eden ve Ulusal Jüri Başkanı Türkan Şoray'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar yoğun ilgi gördü.

Türk sinemasının olduğu kadar Türk siyasi tarihinin de son 50 yılına tanıklık eden, siyasi gelişmelerden izler taşıyan Altın Portakal, Antalya Kültür Merkezi'nde 'Rotary Film Festivali Ödüllü Filmler' seçkisinin gösterimiyle başladı.

AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin geride bırakmaya hazırlandığı 50 yıl içinde Antalya'nın hem yurtiçi hem de yurtdışında simgesi haline geldiğini söyledi. Bugün başlayan festivalde 1 hafta süresince sinema sanatının doruğuna ulaşacak boyutta bir programa sahip olduklarını kaydeden Dağıstanlı, “Antalya Altın Portakal Film Festivali, 50'nci yılında sanatsal noktada daha etkili bir boyuta taşındı" dedi. AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstanlı, 50 yıl için arşiv ve anı niteliği taşıyacak çalışmaları da hayata geçirdiklerini kaydetti.

50 YILIN MİRASI
Bunlardan biri, Tuncer Çetinkaya tarafından festivalin 50'nci yıl anısına hazırlanan 'Altın Portakal'ın Öyküsü' adlı kitap oldu. Kitap, çoğu ilk kez yayımlanan 600'ün üzerinde fotoğrafla birlikte çok sayıda gazete, dergi ve özel kişi arşivi taranarak, tarihin tozlu raflarında kalan belgelere ulaşılarak hazırlandı. Çalışmanın Altın Portakal tarihine ilişkin bugüne kadar yayımlanan en kapsamlı inceleme olduğunu belirten Tufan Dağıstanlı, “Altın Portakal'ı farklı yönleriyle, heyecanlı, tartışmalı anları ve yıllarıyla yansıtan bir 50'nci yıl kitabımız olsun istedik" dedi.

Tufan Dağıstanlı, bununla beraber gazeteci Nebil Özgertürk'ün festivalin 50'nci yılı için hazırladığı belgeselin Antalya'da sinemaseverle buluşacağını ve kentin arşivlerindeki yerini alacağını kaydetti. 'Venüs'ün Seyri' adlı 65 dakikalık belgesel, 10 Ekim Perşembe günü saat 11.00'de AKM Aspendos salonunda izleyiciyle buluşacak.

Festivalin 50'nci yılı adına hazırlanan bir diğer çalışma ise Cahit Berkay imzasını taşıyor. Tufan Dağıstanlı, sözlerini Metin Üstündağ'ın yazdığı, Cahit Berkay'ın bestelediği ve opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ve pop müzik şarkıcısı Nez'in seslendirdiği 'Bir Filmdir Ömrümüz' adlı şarkının festival süresince kırmızı halı törenlerinden etkinlik alanlarına duyulacağını kaydetti. AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstanlı, 2 Ekim'de satışa çıkan festival filmleri biletlerine ise ilginin yoğun olduğunu söyledi.

FESTİVALİN ANLAMI
Festivalin başlangıç gösterimini izleyenlerden Akdeniz Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema 2'nci sınıf öğrencisi Songül Akım ise festivalde olmanın kendi geleceği açısından da önemli olduğunu kaydetti. İlerleyen yıllarda sinemacı olmayı düşleyen Akım, “Biz de film yapacağız. İnşallah biz de filmlerimizi burada yarıştıracağız" dedi. AKM'de Muhsin Ertuğrul filmlerinin fotoğraflarından oluşan sergiyi gezen Bayram Kankal ise Ankara'da yaşamasına rağmen Altın Portakal Film Festivali'yle izin tarihini denk getirdiğini söyledi. Kankal, festivalin sadece Türk sineması açısından değil, Türkiye'de sanatın ve sanata bakış açısının gelişmesi açısından önemli görevler üstendiğini anlattı.

AKM'de Marten Persiel'in yönetmenliğini yaptığı 'Burası Kaliforniya Değil' adlı filmden çıkan Hicabi Doğan, “Altın Portakal, her yıl sinemanın insan hayatını nasıl değiştirdiğini gösterdiği için ilgiyle takip ediyorum" dedi. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Dilara Duman, festivalin tematik gösterimleri arasında bulunan 68'in Ruhu bölümünün kendisi için en ilgi çekici nokta olduğunu söyledi. Duman, “Bize çok uzak bir kuşak. O dönemi tanımak için de buradayım. Festival başka bir hava. Tüm filmlere gelebildiğimiz kadar geleceğiz. Hatta okulu bırakıp tüm haftamızı burada geçireceğiz" diye konuştu.

50 yıldır beyaz perdenin büyüsünü sinemaseverlere taşıyan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 11 Ekim Cuma günü CNNTürk ekranlarından canlı yayınlanacak ödül gecesiyle sona erecek.

ÜNLÜLER KENTE GELMEYE BAŞLADI
Yarım asrı geride bırakan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılacak sanatçılar Antalya'ya gelmeye başladı.

Sabah saatlerinden itibaren havalimanına gelen ünlüler, özel araçlarla kalacakları otellerine götürüldü. 12.15 uçağıyla İstanbul'dan Antalya'ya gelen Ulusal Jüri Başkanı Türkan Şoray, çiçeklerle karşılandı. Başına kahverengi eşarp takan Şoray, beyaz mont giyerek serin havaya karşı önlem aldı. Kapıda kalabalık hayran kitlesinin karşıladığı 'Türk Sinemasının Sultanı', mutluluğunu hayranlarıyla paylaştı.

TÜRKAN SULTAN'IN BÜYÜK HEYECANI
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkan Şoray, Antalya'ya adım atar atmaz heyecanlandığını söyledi. Ayaklarım titriyor diyen Şoray, “Jüri üyesi olmak büyük bir sorumluluk. Sinema adına güzel şeyler yaşanacağı için de heyecanlı ve mutluyum. Buraya adım atar atmaz heyecanım başladı. Çok güzel bir festival diliyorum, Antalya halkıyla beraber. Tüm Antalya halkına ve sanatseverlere selamlarımı iletiyorum" diye konuştu.

Gün içinde Gülsen Tuncer, Ayten Uncuoğlu, İpek Bilgin, Sumru Yavrucuk, Kuzey Vargın gibi isimler de Antalya'ya geldi. Türk sinemasının 'Tecavüzcü Coşkun' lakaplı oyuncularından Coşkun Gögen ve Engin Evin tarafından karşılanan ünlüler, Altın Portakal'ın Antalya'ya renk getireceğini belirtti.

TUNCER'DEN BAKANLIĞA ÖDENEK TEPKİSİ
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan oyuncu Gülsen Tuncer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın festivale sınırlı ödenek ayırmasını eleştirdi. Altın Portakal'ın Türk sinemasına renk katan en eski ve en önemli ulusal festival olduğunu söyleyen Tuncer, “Altın Portakal ve Altın Koza birlikte desteklenmeli. Geçen yıllara göre Kültür Bakanlığı'nın bütçesinin düşük olmasını kınıyorum. Bu festival sinema severlere armağan olsun" dedi. Tuncer, röportajın ardından koluna girerek kendisini otobüse götürmek isteyen Coşkun Gögen'e dönerek, “250 bin TL alamamışsınız. Yuh olsun size" diyerek, espri yaptı.
 

Son Güncelleme: 04.10.2013 16:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.