Küçük çiftçi yok olacak

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Hal Yasası’nın 2019 yılı sonuna kadar çıkartılmak istendiğini söyledi. Budak, yeni yasayla üretimin birkaç zincir marketin eline verileceğini ve yasanın küçük yok edeceğini söyledi

02 Eylül 2019 Pazartesi 15:16
Küçük çiftçi yok olacak

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Toptancı Hali esnafıyla bir araya geldi. Toplantıya, Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, AKGİAD Başkanı Fatih Ekinci ve hal esnafı katıldı.

HAL YASASI’NDA KARARLILAR

Yeni Hal Yasası’nın çıkarılması konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirten belirten Çetin Osman Budak, “Hal Yasası ile ilgili şunu söyleyeyim; bu adamlar kararlı. Yıl sonuna kadar bu kanun mutlaka gelecek.  Aşağı yukarı 120 milyar liralık, katrilyonluk bir pazardan bahsediyoruz. Yıllardır buna gözlerini dikmişlerdi. Kış aylarında fiyatın yükselmesi, yaz aylarında düşmesi umurlarında değil. Fiyat istikrarıyla ilgili yaptıkları hiçbir şey yok. Daha önce çıkarttıkları Hal Yasası’nda ‘Yapmayın, etmeyin, yanlıştır’ dediğimiz birçok şeyi o haliyle getirdiler. Eski yasa iflas etti, şimdi yenisini getiriyorlar. 2019 yılı bitmeden bu yasayı çıkartmak istiyorlar. Bu yasayla ilaç işi de, gübre işi de, üretim işi de tekelleşecek” dedi.

KÜÇÜK ÇİFTÇİ BİTECEK

Yeni yasanın küçük çiftçiyi yok edeceğini belirten Budak, “Küçük çiftçimizin, kendi tarlalarında işçi olacağı bir kanun geliyor. Orada hedeflenen, üretimi birkaç kişinin eline verip tüm Türkiye’de satışını yapmak. Bunlar 3-4 tane, toplam sayısı 28 bin olan zincir marketler. Çiftçi mallarını getirecek, onlar da, ‘Bugünkü fiyat bu, bu fiyattan alırım’ diyecek. Fiyat serbest oluşmayacak. Hazırlığını, altyapısını yapmışlar. Şimdi ‘Seranad’ diye yeni bir şirket kuruyorlar. Bu şirkete teşvik de verdiler. Devlet destekli krediler minimum 10 milyon TL’den başlıyor. Yani beş yüz dönüm, bin dönüm, beş bin dönüm; köylünün elindeki küçük tarlaları toplayıp oralarda üretim yapmayı amaçlıyorlar” şeklinde konuştu.

GEREKLİ DİRENİŞİ GÖSTERECEĞİZ

Komisyonculuğun da kaldırılması yönünde adımların atıldığına dikkat çeken Çetin Osman Budak, şöyle konuştu: “Komisyonculuğu kaldırmakta kararlılar. Antalya’dan Ankara’ya giden sebze ve meyvenin, vatandaşa gidene kadar fiyatının 1 liradan 7 liraya yükselme sebebini komisyoncu olarak görüyorlar. Biz anlatıyoruz. Dilimizde tüy bitti, ‘Komisyoncular olmazsa sistem çöker’ diyoruz. Bu kredi sistemi ortadan kalkarsa, zaten çiftçi bankanın eline düşmüş, burada zincir kırılır, sistem dönmez. Bizi dinlemiyorlar. Çünkü, hedef büyüklerin eline üretimi vermek, soğuk zincirini kurmak, ambalajlamasını kurmak ve bu şekilde satış yapmak. Biz elimizden gelen bütün direnişi göstererek bütün bilgileri size aktaracağız”.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.