Muz için 'bilinçli üretim' uyarısı

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, son yıllarda artan örtüaltı muz üretimine bir standart getirilmesi ve bilinçli üretim yapılması gerektiğini söyledi

28 Ağustos 2019 Çarşamba 12:48
Muz için 'bilinçli üretim' uyarısı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Erdoğan Ekinci’nin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, tarım sektörüne dair açıklamalarda bulundu. Çandır, tarım sektörünün 2016 yılından beri ciddi kayıplar yaşadığını belirtti. Sektörel destek ödemelerinde memnuniyetsizlik olduğunu belirten Ali Çandır, tarıma yönelik yeni uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bölgedeki muz üretiminin son yıllarda arttığına da değinen Başkan Çandır, üretimin belli bir formata sahip olması gerektiğini söyledi.

DESTEKLER MEMNUN ETMİYOR

Ali Çandır, tarım sektöründe yaşanan yıpranmanın hayata geçirilecek uygulamalarla önlenmesi gerektiğini belirtti. Çandır, “Uygulamalar hayata geçirilmezse, sektörümüzün yıllardır uğradığı toprak ve insan kaynağı kaybı ile sahip olduğumuz dayanıklılığı tümden kaybedeceğiz. Ciddi meblağlara ulaşan tarımsal teşvik ödemelerinin de bu dayanıklılık kaybına engel olma özelliği giderek azalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yapmış olduğu sektörel destek ödemelerine ilişkin anket çalışmasında da, bu sonuç ortaya çıkmıştır. Mazot gübre desteğinde yüzde 82, fark/prim desteğinde yüzde 71, iyi tarım uygulamaları desteğinde yüzde 55, sertifikalı tohum desteğinde yüzde 62 ve süt prim desteğinde yüzde 77 memnuniyetsizlik hakimdir” dedi.

ÜRETİM ARTIŞIYLA MUZ İTHALATINDA AZALMA
Son 5 yıllık dönemde yatırım iştahı en yüksek alanlardan olan muz üretiminin, Antalya için özel konuma sahip olduğunu belirten Ali Çandır, özellikle örtü altı muz üretiminde 2007- 2013 dönemi için düşük hızda seyreden büyümenin 2014'ten itibaren yerini hızlı ve istikrarlı büyümeye bıraktığını söyledi. Çandır, "2018 yılında ülkemiz muz üretiminin yüzde 33'ünü gerçekleştiren kentimizde 160 bin tonun üzerinde bir üretim yapılmıştır. Bu rakamın yüzde 48'i yani 78 bin tonu örtü altında üretilmiştir. Üretim artışıyla ülkemizde muz ithalatı da hızla azalmıştır. 2018 yılı itibariyle muz ithalatımız 67 milyon dolara ve 100 bin ton seviyesine inmiştir. Muz ithalatımız Manavgat başta olmak üzere yapılan yeni örtü altı alanların üretime geçmesiyle daha da azalacaktır" dedi.

MUZUN SONU DA NAR GİBİ OLMASIN
Son yıllarda artan maliyetler nedeniyle meyveciliğe yönelen doğu ilçelerindeki bu gelişimi memnuniyetle izlediklerini dile getiren Ali Çandır, "Ancak muzda, gerek üretim gerek çeşit seçimi konusunda bazı problemler olduğunu ve geçmişte tecrübe ettiğimiz nar örneğine benzeyen bir yolda ilerlediğini görmekteyiz. Nar için defalarca uyarılarda bulunmamıza rağmen bu uyarılarımız sonuçsuz kalmıştı. Muzda da aynı sorunları yaşamak istemiyorsak öncelikle tanımlanmış standartlarda üretim konusunda bilinçlenmeliyiz. Eğer muzdaki stratejimiz yurt içi tüketimi karşılayacak bir yerli üretimse arz kapasitemizi buna göre belirlemeliyiz" diye konuştu.

MUZDA 3 YILDA İTHALATA GEREK KALMAYACAK
800 bin ton civarında olan muz tüketiminin mevcut durumda 500 bin tonunun yerli üretimle karşılandığını kaydeden Ali Çandır, "Son 5 yıldaki büyüme hızımızı düşünürsek 2- 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tüketimin büyük bir bölümünü yerli üretimle karşılayabileceğiz. Bu üretimin kalite ve çeşit standartları ile maliyet performansı, iç tüketim ve ihracat potansiyelimizi ortaya çıkaracaktır. Yüksek gümrük duvarlarıyla korunmakta olan muzun geleceği ise sözünü ettiğim standartlar ve rekabet gücüne bağlı olacaktır" dedi.

Son Güncelleme: 28.08.2019 13:18
Anahtar Kelimeler:
Ali ÇandırMuz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.