Bir büyük yatırım daha

FİNİKE İlçesi'nde bir süredir yapımı devam eden Kapıçay Barajı ile Kumluca'da Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projelerinin temeli törenle atıldı.

20 Ekim 2015 Salı 13:27
Bir büyük yatırım daha


Kapıçay Barajı inşaat sahasında düzenlenen temel atma törenine, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Devlet Su İşleri (DSİ) 13'üncü Bölge Müdürü Turkay Özgür, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Finike Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Ak Parti milletvekili adayları Hüseyin Samani, Atay Uslu ve İbrahim Türkiş, Antalya Büyükşehir Belediyesi Finike İlçe Koordinatörü Necati Bahçeci, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

'18 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK'

Törende konuşan DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, tarımın yaygın olduğu coğrafyada kalkınmanın sulama ile mümkün olduğunu belirterek, sulu tarımın da modern sistemler kullanılarak verimli hale getirildiğini kaydetti. Gökbük Mahallesi sınırlarında Başgöz Çayı üzerinde yer alan Kapıçay Barajı'nın temelden 50 metre yükseklikte olduğunu aktaran Turkay Özgür, bittikten sonra 18 bin 700 dekar tarım arazisinin sulama ihtiyacını karşılayacağını, santral ile de yıllık 4.87 milyon kilovat/saat enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

'TURİZM KADAR TARIM DA ÖNEMLİ'

Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projesi ve DSİ olarak son 13 yılda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Bölge Müdürü Özgür, "Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projesinde 4 köprü, 1 tersip bendi yapımı bulunmaktadır. İş tamamlandığında Kumluca'da taşkın kontrolü sağlanacak. Antalya'da turizm ne kadar önemliyse tarım da bir o kadar önemlidir. DSİ olarak son 13 yılda Finike'ye 10 milyon TL yatırım yapılarak mahalle ve 4 bin dekar araziye taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca 5 bin 170 dekar alanın sulaması hedeflenen gölet çalışmaları devam etmektedir" dedi.

'TARIM GEÇİM KAYNAĞI'

Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, yaklaşık 40 bin dönüm alanda, 2008 yılında coğrafi işaret almış dünyaca ünlü 'Finike Portakalı' üretildiğini ayrıca 'Hicaz Narı' yetiştirildiğini kaydetti. 11 bin dönüm alanda ise örtü altı sebze üretimi yapıldığını ve tarımsal faaliyetlerin ilçenin geçim kaynağı olduğunu anlatan Kaymakam Yakuta, "Su sorununu halledersek tarımı daha verimli hale getirmiş olacağız. Temelini attığımız baraj hizmete girdiğinde tarımsal alandaki su sorunu çözülmüş olacak" diye konuştu.

'ÇOK ŞANSLIYIZ'

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu da tarımın dünyada her zaman çok önemli olduğunu ve önemini giderek daha çok hissettirdiğini vurguladı. Başkan Sarıoğlu, "Tarımsız bir ülke kesinlikle kabul edilemez. Tarımınız olmadığı takdirde başka ülkelere muhtaç duruma düşersiniz. Tarım topraksız, toprak da susuz olmuyor. Toprak verimliliği açısından çok şanslıyız. Bizim yapmamız gereken de bunu mükemmel bir şekilde işletmek ve en verimli şekilde ürünü almaktır. Bu barajla hem taşkınlar nispeten önlenmiş olacak, Finike ovasındaki portakalımız ve narımızın değerine değer katacaktır. Hem dönüm bazında değeri artacak hem de üreticimizin cebine değer katmış olacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri önlerindeki butona basarak temel atma törenini gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra barajın yapıldığı inşaat alanını gezdi.

Son Güncelleme: 20.10.2015 19:06
Anahtar Kelimeler:
KumlucaYatırımBaraj
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.