Dövizdeki artış meclise damga vurdu

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'nin ekonomik darbe girişimi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu girişimi, Türk milletinin birliği ve beraberliği, hükümetimizin dirayeti, cumhurbaşkanımızın iradesiyle mutlaka aşacaktır diye düşünüyorum" dedi.

10 Ağustos 2018 Cuma 16:44
Dövizdeki artış meclise damga vurdu

Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı devam meclisi, Menderes Türel başkanlığında yapıldı. 44 gündem maddesinin karara bağlandığı mecliste Tekelioğlu, Fener, İsmetpaşa, Recep Peker caddelerinde cep otoparklarının aynı şekilde ANET tarafından işletilmesine karar verildi. Türel, cep otoparkı taleplerinin esnaftan geldiğini kaydetti. Düzenlemeyi belediyenin yaptığını, denetlemenin de emniyette olduğunu belirten Türel, "Esnaf bir aracın sürekli park halinde kalmasını istemiyor. Bu cep otoparklarını kaldırdığımızda esnaf kapımıza gelir" dedi.

ULAŞIM ESNAFINI SEVİNDİREN KARAR

Mecliste ulaşım esnafını sevindiren bir karar da alındı. Menderes Türel, toplu ulaşım esnafının ücretsiz veya indirimli yararlananlar nedeniyle gelir kaybına uğradığını söyledi. Bu kaybı önlemek adına Ankara'da ilgili bakanlıklar ile görüştüklerini anlatan Türel, "Bir yasal düzenleme çıktı. 'Kooperatifler gibi kuruluşlara belediyeler destekte bulunabilir' yönünde bir düzenleme oluşturuldu. Hukuki sorun kalmadı. Esnafın maliyet artışından dolayı talepleri oluyordu. Bunu da karşılamak amacıyla her yeni yılda, esnafa Tüketici Fiyat Endeksi baz alınarak aylık ödediğimiz 32 bin liraya ek ödeme yapılacak" dedi. Türel, ulaşım esnafı ile güzel bir işbirliği meydana geldiğini, toplu ulaşımda şikayet oranının azaldığını aktardı. Memnuniyet oranının arttığını belirten Türel, "Her kutlu doğum olduğu gibi sancılı geçen günlerin ardından güzel günler geldi. Bu kapsamda esnafa destek verilmesi hususunda adım attık" dedi.

BELEDİYENİN DÖVİZ BORCU

Gündem dışı söz alan CHP'li meclis üyesi Recep Tokgöz, dövizdeki artışın belediyenin borçlarına nasıl yansıyacağını sordu. Özellikle raylı sistemin döviz borçlanmasıyla yapılan yatırım olduğunu belirten Tokgöz, dövizdeki yükselişten belediyenin nasıl etkileneceğini sordu. Başkan Türel, dış kredinin önemli bölümünün raylı sistemle ilgili olduğunu söyledi. Altyapıya yönelik kredileri uluslararası finans kuruluşlarının verdiğini hatırlatan Türel, "Bu krediler, Türk lirasına göre dövizde fahiş bir artış göstermediği sürece çok ekonomik krediler. İlk dönemde benim raylı sistemle ilgili almış olduğum kredi paketini, dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye'nin son 40 senesinde kullandığı en ucuz kredi paketi diye nitelemişti. Şu anda raylı sistem gelirlerimizle veya raylı sisteme garanti gösterdiğimiz hal gelirlerimizin bir kısmı gibi gelirlerimizle raylı sistemle ilgili hiçbir ödeme güçlüğümüz söz konusu değil. Biz kazandığımızla zaten bunu geri ödüyoruz. Dövizdeki artışın bugün var olduğunu biliyoruz. Ama yarın inşallah bu belki geriye gidecek. Bu kredilerin son aldığımız kredi paketi hariç, hepsi hazine garantisi altında. Eğer dövizde ödenemez bir yükseliş söz konusu olursa zaten bunların esas muhatabı hazine, yani Maliye Bakanlığı'dır" diye konuştu.

EKONOMİK DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye'nin birçok darbe girişiminden kurtulduğunu belirten Menderes Türel, Gezi'de toplumsal ayaklanmayla bir darbe girişiminde bulunulduğunu ileri sürdü. Türel, şöyle devam etti:

"17-25 Aralık'ta hain FETÖ ile bir yargı darbesi yapılmaya çalışıldı, olmadı. Arkasından bu milletin vergileriyle alınan tanklarla, toplarla, tüfeklerle asker giysisi içerisindeki şerefsizler, bu millete silah sıkarak, ateş ederek darbe girişiminde bulundular ama cumhurbaşkanımızın dirayeti, toplumun birlikteliği sayesinde onu da başaramadılar. Bu girişimler 'Türkiye güçlü bir ülke olmasın' diyen çevreler tarafından yüzyıllardır yapılıyor, yapılacak. O yüzden Türkiye artık yeni Türkiye, eski Türkiye yok. Eski Türkiye olmadığı için yeni Türkiye'yi hazmedemeyenler elbette durmayacaklar. Şimdi Türkiye bir ekonomik darbe girişimiyle karşı karşıya. Allah'ın izniyle bunu da aşacağız. Bunu fazla eğip bükmeye gerek yok. Bu ekonomik darbe girişimini de milletin birliği beraberliği, hükümetimizin dirayeti, cumhurbaşkanımızın iradesiyle mutlaka aşacaktır diye düşünüyorum."

Anahtar Kelimeler:
Antalya Haberleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.