Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te yemin ederek 2028'e kadar sürecek olan görevine başladı. Öncelikle bu sürecin vatanımıza ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninde metni okurken ailesi, kabine üyeleri, AK Parti ve MHP'li vekiller Erdoğan'ı ayakta alkışladı. Saadet, DEVA ve Gelecek Partili vekiller de ayağa kalkarak Erdoğan'ı alkışladılar. Ama Yeşil Sol Parti ve CHP milletvekilleri, ayağa kalkmayarak Erdoğan’ı protesto ettiler. Bir birey olarak gözlemlediğimde Yeşil Sol Parti ve CHP milletvekillerinin bu tutumunu hiç yakıştırmadım kendilerine.

Öncelikle insan olarak herkesi sevmek zorunda değiliz. Ama saygı göstermeliyiz. Bu davranış insanlığın gereksinimidir. Hele ki o birey bir makamı temsil ediyorsa, bu davranış haliyle zorunluluğa dönüşür. Kültürümüzün ve aynı zamanda devletçiliğin bir gereğidir. Sayın Erdoğan bir bireyden öte, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıdır. Daha önceki Cumhurbaşkanlarında olduğu gibi, ülkemizin en üst makamını temsil eden bir bireydir. Yarın başkası olur, yine fark eden bir şey olmaz. Makamlar kimsenin tapulu malı değildir. Kişiler gelir geçer, ama makamlar kalıcıdır, devleti temsil eden simgelerdir. Kaldı ki Sayın Erdoğan halkın oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanıdır.

Devletin bir geleneği vardır. Bugün sıradan bir bürokratın makamına gittiğiniz zaman, kafanızın estiği gibi o makamı meşgul edemezsiniz. Bir adap ve üslup doğrultusunda hareket edersiniz. O makam da oturan kişiyi tanıyıp tanımamanız o kadar önemli değildir. Bugün tanıdığınız olur, yarın hiç tanımadığınız biri o makama oturur.  Yine o makama duyulan saygı değişmez. 

Sayın Erdoğan,  Türkiye Cumhuriyetinin 13’üncü Cumhurbaşkanı.  Ondan önce bu makama oturan 11 Cumhurbaşkanımız var. Cumhuriyet tarihimiz irdelendiğinde, sevsek te, sevmesek te, hayrıyla, sevabıyla bu Cumhurbaşkanlarımızla anılıyor. Bu isimleri tarih sayfalarında kimse yok edemez. Erdoğan’da Cumhuriyet tarihinin sayfalarına 12 ve 13’üncü Cumhurbaşkanı olarak girecek bir bireydir.

Erdoğan’ı sevmemek, makama saygı duyulmayacak anlamına gelmemeli. O yüzden Sayın Erdoğan’ın yemin töreninde ayağa kalkmayarak, protesto etmeye çalışan Yeşil Sol Parti ve CHP’li  vekillerin tavrı, aslında Sayın Erdoğan’dan ziyade makama karşı, dolaylı olarak devlete yapılan bir tavırdır. Bunun başka izahı olamaz. Başta da ifade ettiğim gibi bir bireyi sevmemek farklı bir şey, ama makama saygı duymamak ise apayrı bir şey.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.