Bir tarafı tarım kenti olan Aksu’nun, Üretici Birliği Başkanlığı görevini yürüten Turan Şahin, renkli bir kişiliğe sahip olmasının yanı sıra, çağımızın olmazsa olmazı olan iletişim araçlarından biri olan sosyal medyanın da, iyi kullanıcıları arasında yer alan bir üretici. 

Geçtiğimiz günlerde Aksu Üretici Birliği’nin sosyal medya sayfasında çok konuşulacak bir çıkış sergiledi.

Antalya Hal Esnafına sesleniyoruz diye başlayan paylaşımında; “Bu iş böyle olacak ise haller kapansın. Hükümet haller kapansın dediğinde, biz çiftçiler, kapanmaması yönün de eylem yaptık. Şimdi sebze değerli olunca günlerce piyasa aynı kalıp, fark yazılıyor. Sebze bolardı mı, fiyat ağır oldu mu aynı gün piyasayı düşürüyorsunuz. Neden bir hafta değerli iken, farkı günlerce piyasaya yansıtmıyorsunuz? Günlük sebzeyi kaça satıyorsanız, o parayı piyasaya yazınız. Gerekirse haller kapansın, çiftçi malını direk satsın. Zaten tüm halcilerin serası var, sıkıntı olmaz. Saygılar.” şeklinde peş peşe bir tepki ortaya koydu.

Sitem dolu bu paylaşımını, daha da net anlayabilmek için kendisini aradım. Çünkü paylaşımda oldukça ciddi ithamlar vardı. Bundan dolayıdır ki yarım yamalak bir bilgiyle, bilgi kirliliğine neden olmak istemedim.

Telefonuma yanıt veren Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin’e, bu paylaşımında tam olarak ne anlatmak istediğini sordum.

Üreticinin çok zor şartlarda üretim yaptığını dile getiren Şahin, “Bizim ürettiğimiz ürünler, gece 03.00’te açılan hale giriş yapıyor. En geç sabah 07.00-08.00 saatlerinde ürün satılır. Sonra fiyat belirleme borsası kurulur. Bizim talebimiz, ürün kaç paraya satılmışsa,  borsa da ki çıkan fiyat neyse, onun kamuoyuyla paylaşılması. Ama maalesef aksayan taraflar var. Ürün yüksek fiyata satıldığında, bu fiyat tahtaya yansımaz,  bir önceki düşük fiyat yansır. Aradaki fark, bazı komisyoncular tarafından üreticiye yansıtılır. Düşük fiyatın yansıması, yurt dışında ülkemizden ürün almak isteyen firmaların, maliyet hesaplarını haklı olarak bu düşük fiyat üzerinde yapmasına neden olur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, ürün o gün kaça satılmışsa, o fiyat tabloya yansır. Ama biz de sistemi böyle işletmiyorlar. Bu da üreticinin zararına neden oluyor” diye cevap verdi.

Bu cevap haliyle Antalya Toptancı Hal esnafını ilgilendirdiğinden dolayı, Hal Sezonu Açılışında ayaküstü konuşma fırsatı yakaladığım Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz’a, Turan Şahin’in bu tepkisini sordum.

Arz ve talebe göre fiyatların iniş ve çıkış sergilediğini dile getiren Hal Dernek Başkanı Yılmaz, “Biz isteriz ki sabit bir fiyat olsun. Kimsenin tekelinde olan bir şey değil. Bizim elimizde olan durum değil. Biz ortaya çıkan fiyatları söylüyoruz.  Bir ürünün, iyi, orta ve kötü şeklinde 3 kategorisi var. Bundan dolayı piyasa ve piyasa altı şeklide iki ayrı fiyat ortaya çıkıyor. Ürün kalitesinden dolayı aradaki doğan farkta üreticiye tanzim ediliyor. Ayrıca serbest piyasa kuralları işlemekte” açıklamalarında bulundu.

Açıklamalardan anlaşıldığı gibi bu alevlenen tartışma, ayaküstü bir iki açıklamayla net bir şekilde anlaşılacağa benzemez. Bundan dolayıdır ki, sektör temsilcilerinin de katılacağı bir canlı yayın program fikrini Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin’e ilettim. Sağlık sorunlarının olduğunu dile getiren Şahin, ama tüm buna rağmen böyle bir platforma önümüzdeki günlerde yer alacağını söyledi. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde bu konuyu enine boyuna masaya yatırmış olacağız. En azından kafalarda oluşacak sorulara net bir yanıt almış oluruz.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.