Gazetelerin 3.sayfalarının başköşelerinde yer alır. İnternet haber sitelerinin ise asayiş haberlerinde en çok okunan haberlerdir, trafik kazası haberleri.

Trafik kazasında 3 ölü, virajı alamadı sonu oldu, kafa kafaya girdiler, aşırı hız felaket getirdi, anne baba öldü çocuklar hastanede,  gibi başlıklar atılır ve iki satırla olay sonuca bağlanır.

Oysa giden, yiten yaşamlardır. Kiminin annesi, kiminin eşi, evladı, babası, kocası.

O gün işinden çıkmış evine gidiyordur. Akşam yapacağı yemek düşünürken…

Evladına kavuşmayı, onu okuldan alıp parka götürmek için sabırsızlanırken…

Belki birlikte yaş günü kutlamayı hayal ederken…

Yolda savrulup, yaşamını yitireceğini kim hayal eder.

Yol ıslaktır, yağ dökülmüştür kaygandır, koca tırlar yollar sadece kendilerinin zannederek sağa sola savururken kendilerinden küçük araçları, içlerinde onca hayatın varlığını ve hikâyesini akıllarına bile getirmezler.

Trafik kazası değil sadece, yitip giden hayaller ve yaşamlardır.

Bazen direksiyon hâkimiyetini kaybedince bazen de karşı taraftan kaynaklı… Kısacası yaşamları hayattan bir dakika da alır gider.

İki satırlık değil işte o sonlar.

Öncesi var, yaşananlar ve yaşanması planlananlar var.

Geçen sene bir trafik kazasına tanık olduk. İki araba kocaman ve bomboş bir yolda kafa kafaya girmişler. Biri domatesini toplayıp hale götürmek için yola çıkmış çiftçi, diğeri annesine bayram tatili nedeniyle gelmiş genç bir öğretmen. Genç öğretmen hasta evladına ilaç almak için eczane ararken, navigasyon yanlış yönlendirince, ölümün kucağına doğru ilerlediğinin farkında bile değildi. Bir anda iki araç sürücüsünün sonu oldu bu feci kaza. Görünen ortada sadece trafik kazası vardı. Gece olmuştu kaza. Sabah ortalık aydınlanınca olay da aydınlandı. O araçlardan çıkan yaşam hikâyeleri herkesin yüreğini burkmuştu.

Geçen hafta yine genç yaşta bir kadın öğretmen, iki evladıyla kanala uçtu. Okulda çıkış zili çaldığında belki de öğrencilerine yarın görüşmek üzere temennisinde bulundu. Önce çocuklarını eğitim gördükleri okuldan alarak henüz Aksu’yu çıktığı ana yolda, sebebi nedir bilinemeden elektrik direğine çarparak, kanala uçtu. 6 yaşındaki kızıyla beraber olay anında yaşamını yitirdi. Geriye 4 yaşında bir çocuk bir başına kalakaldı. Üstelik kocası başka bir şehirde görevli. Etraftan koşanlar araç içinde annesine ve ablasına ağlayan çocuğu gözyaşları içerisinde çıkardıklarını söylediler.

Nice nice örnekler.

Nice nice yaşamlar, ocaklar bu şekilde sönüyor ve son buluyor.

Trafik kazalarının önlenmesi konusunda ülke olarak çok başarılı çalışmalar içerisinde değiliz açıkçası. Ehliyetleri çok rahat alıyoruz. Hız yapma konusunda çok rahat davrandığımız ortada. Hepimiz bir yerlere yetişme telaşındayız. Yolda geçen süreyi gereksiz ve boşa giden zamanmış gibi algılıyoruz. Bir an önce varmak ve nerdeyse uçmak istiyoruz. Emniyet kemerini ceza yememek için belirli yerlerde takıyoruz. Tırlar ve kamyonlar, yolların tamamen kendilerine ait olduğu düşüncesiyle hareket ediyorlar. Ve bunların sonucu maalesef ortada.

Trafik de; Sabır, dikkat ve saygının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Kimsenin gözünden yaş akmasın, yürekler yanmasın artık!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.