Evet, kitapları şöyle bir karıştırdığımızda karşımıza; tarihte ilk vergi, maaş ödemesi, savaş sebebi, köle ticareti için ödenen bedel ve yokluğunda ölüm sebebi olarak çıkıyor.

Hakkında o kadar çok bilgi var ki!

Nereden nereye diyorsunuz…

Tarihin saltanatı şimdi ki zamanda markette en ucuz ürün olarak raflarda satılıyor.

O meşhur ürünün adı “TUZ” 

Tuzun tarihteki önemi konusuna vurgu yapmış ve en iyi dille anlatmış Prof. Dr. Ural Akbulut’un yazısından bir parça buradan paylaşmak istiyorum. Tamamını okumak isterseniz sayfasından ulaşabilirsiniz.

Tuz Para Yerine Kullanılırdı

 "Çin İmpartoru Yu, M.Ö. 2200’de tuza vergi koyarak devlet bütçesini dengede tutmuştu. Tuz vergisinin tarihteki ilk vergi olduğu söylenir. Roma İmparatorluğu 2 döneminde askerlerin maaşı, bazen para yerine tuz verilerek ödenirdi. Bu nedenle geçmişte görevini iyi yapan askerlere “aldığı tuzu hak ediyor” denilirdi. İngilizce maaş kelimesinin karşılığı olan “salary” kelimesinin Latince tuz demek olan “sal” kelimesinden türediği sanılıyor. Roma İmparatorluğu’nda tuzdan alınan vergi önemli bir gelir kaynağıydı. Savaş zamanı tuza zam yapılarak gerekli para toplanırdı. Barış zamanı tuz ucuzlatılarak fakir halkın tuzsuz kalmaması sağlanırdı. Roma İmparatorluğu’nun ilk yıllarında Roma’ya tuz taşıyan arabaların kolay ve hızlı hareket etmeleri için özel bir tuz yolu (Via Salaria) yapılmıştı. Antik Yunan’da esirler tuz karşılığında satılırdı ve tembel köleler için “tuzun karşılığını veremiyor” denilirdi. Savaş dönemlerinde sefere çıkan orduların tuz bulamayışı sorunlara neden olurdu. Napoleon’un orduları, Rusya seferi sırasında yemeğe koyacak yeterli tuz bulamamıştı. Bu nedenle Napoleon’un binlerce askeri hastalanıp öldü. Gezgin Marco Polo, Tibet’te tuz bloklarına kralın siluetinin basılıp para yerine kullanıldığını yazmıştı. Tuz, M.Ö. 523’te Habeşistan’da para yerine kullanılıyordu."

Bunu şundan dolayı paylaşmak istedim. İnsanlık tarih boyunca baş tacı yaptığı, uğruna mücadele verdiği metalar için bir bakıyorsunuz başka bir zamanda ne önemi kalmış nede saltanatı. Şuan altın, döviz, ev ve araba için insanlık imtihan veriyor.  Gün gelecek belki de tuz misali bunlarda marketlerde öyle bir köşede 3’e 5’e satılacak.

Kim bilir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.