Günümüzün en önemli sorunlarından biri de sanırım iletişim. Yok yok burada sizlere iletişim dersi vermek gibi bir niyetim yok. Sadece duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim. 

   Sık sık kendime şu soruyu sorduğumu biliyorum. "İyi bir dinleyici miyim?" Bu soruyu kendine sorup, hayır değilim, yanıtını veren pek çıkmaz sanırım. O nedenle ben de kendime hayır demiyorum tabi ki. 

   Ama iyi bir dinleyici nasıl olmalı, sorusunun da  yanıtını arıyorum kendi içimde.

   Öncelikle anlamak isteyerek başlanmalı dinlemeye. Eğer anlamak gibi bir derdimiz yoksa boşa yormayalım anlatanı. 

   Dinlediğimizin dinlemeye değer olup olmadığına karar vermeye de çalışmamak gerekir. Çünkü anlatmaya değer bulunduğu için anlatılır bize.

   Doğru anlamanın koşullarından biri, belki de en önemlisi ilk ağızdan, muhattabından dinlemek olsa gerek. İkinci, üçüncü ağızlarda değişikliğe uğrayabilir anlatılmak istenen. "Kulaktan Kulağa" oyununu bilirsiniz.

    Neden olduğunu pek anlayamasam da günümüzde sosyal medya üzerinden mesajlar veriliyor çoğu kez. Sanmıyorum ki bizim verdiğimiz mesajı, tam da vermek istediğimiz gibi anlasın okuyanlar. Bu yüzden pek tercih etmiyorum ben bu yöntemi.

   Doğru anlamak ve anlaşılmaksa niyetimiz, muhattabımızın gözüne bakıp dinlemek veya anlatmak olmalı tercihimiz. Ha, dinleyip dinlememekse onun tercihi.

   Eğer kişinin yüzüne söyleyemeyeceksek söylemek istediğimizi, onun olmadığı bir ortamda da tutmalıyız dilimizi. Ama eğer yönetici isek, daha çok tolere edebilmeliyiz yapıcı eleştirileri. 

   Doğru anlaşılmamaktan yakınırız kimi zaman. Unutmayalım ki, biz ne anlatırsak anlatalım, karşımızdakinin anladığı kadarız aslında. O nedenledir doğru anlamak anlatmaktan değerli olmasının nedeni belki de.

    Ama şunu da çok iyi biliriz ki, bizi doğru anlayacak, yargılamadan dinleyecek gerçek dostlara da çok ihtiyacımız vardır. Eğer bana anlatacaklarınız olursa, inanın sizi "CAN KULAĞI" ile dinlerim. 

   Bu yazıyı okuyan herkese, anlattıklarını "CAN KULAĞI" ile dinleyen dostlar dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatma Alkan 2020-02-03 10:44:35

Amin hcümlemize versin ben iyi bir dinleyici olduğumu düşünüyorum çocuklar konusunda biraz sabırsızım o kadar

Avatar
Elif çam KARACA 2020-02-03 13:00:17

Bu haftaya tam iyi başlangıç oldu...
....harikasınız Bu haftada

Avatar
Sezai Düz 2020-02-05 20:52:17

Çok teşekkür ederim