Geri sayım başladı

Siyasi partilerin uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü 2023 Türkiye genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için tarih resmi olarak belli oldu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini 14 Mayıs olarak duyurdu. Aksu’da ki ilçe teşkilatları ne derece hazır? Nasıl bir yol haritası izleyecekler? Hangi parti ne zaman başvuruları kabul edecek? Ve alınacak başvuru ücretleri ne kadar olacak?  Tüm soruların cevabı haberimiz de.

14 Mart 2023 Salı 15:04
Geri sayım başladı

Partilerin başvuru tarihleri

Türkiye seçime gidiyor. Uzun süredir kamuoyu gündeminde yer alan seçim tarihi Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs olarak duyuruldu. Bu karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Partilerin izleyecekleri yol haritasından tutunda, aday adayları başvurularında alınacak ücretlerin ne kadar olacağıyla ilgili soruları, siyasi partilerin ilçe başkanlarına sorduk. AK Parti’de aday adayı müracaatlarının 16 Mart'a kadar devam edeceği ifade edilirken, MHP’de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart'ta başlayıp 21 Mart'ta sona erecek. CHP'de de 13 Mart’ta başlayan aday adaylığı başvuruları 20 Mart'a kadar sürecek. İYİ Partide ise henüz resmi tarih belirlenmemesine rağmen aday adaylığı başvurularının alındığı ifade edildi.

Partilerin talep ettiği başvuru ücretleri

AK Parti’de başvuru aidatın bu dönem alınmayacağı bunun yerine AFAD’a bağış şeklinde yapılmasına karar verildiği ifade dildi.  Bağış rakamının yetişkin erkek adaylar için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL şeklinde, engelliler içinde 5 bin TL şeklinde olacağı söylendi. MHP’de başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek. CHP’de başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira da dosya ücreti alınacak. İYİ Parti’nin kadın ve erkek milletvekilliği adaylık başvurusu için tek rakam belirlendi, adaylardan 7 bin 500 TL alınacak. Engelli ve gazilerden başvuru ücreti alınmayacak.

İlçe Başkanları: Hazırız

Seçim sürecinde yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi veren AK Parti Aksu İlçe Başkanı Tevfik Fuat Cebeci, seçime hazır olduklarının altını çizerek, “Genel merkezimiz talimatları doğrultusunda hareket edeceğiz. Önümüzde oldukça kısa bir süre var. Ayrıca bu sürede 11 ayın Sultanı Ramazan Ayı’nı idrak edeceğiz. Bu ayın maneviyatına uygun olarak hareket edeceğiz. Polemiklerden uzak seçim çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çetin bir seçim süreci olacak. Güçlü ve dirayetli olmamız gerekiyor. Kendimizi oldukça şanslı hissediyoruz. 21 yıllık iktidarın mensubuyuz. Partimizin ve Genel Başkanımızın yaptığı çalışmalar ortada. Teşkilat olarak seçim tecrübelerimiz var. Her zaman hazırız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

  

MHP Aksu İlçe Başkanı Hasan Efe Üstün’de teşkilat olarak seçime hazır olduklarının altını çizdi. Aylar önce mahalle ve sandık temsilcilerini oluşturduklarını ifade eden Üstün, “Alt yapı çalışmalarımız tamam. Genel Merkezimizin göndereceği talimatları bekliyoruz. Gelecek olan genelgeler doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.

Sandık ve mahalle temsilcilerini birkaç kez süzgeçten geçirdiklerini ifade eden CHP Aksu İlçe Başkanı Kenan Yıldız, genel merkezden gelecek talimatlar doğrultusunda yol olacaklarını dile getirdi.

İYİ Parti Aksu İlçe Başkanı Recep Bal ise, son 2 yıldır olabilecek erken seçim ihtimalini göz önünde bulundurduğumuzdan dolayı hep hazırdık. Şimdi ise tarih belirlendi. Hedefimiz ittifak olarak seçimi kazanmak” dedi. 

BBP İlçe Başkanı İsmail Metin partisinin aday adaylığı başvuru sürecinin hafta içerisinde netleşeceğini belirtti. Cumhur ittifakının içerisinde yer aldıklarına vurgu yapan Metin, “Önceliğimiz ittifak olarak başarılı olmak bizler seçime her zaman hazırız. Genel merkezimizin talimatları doğrultusunda hareket edeceğiz. Ayrıca seçimlerde kendi logolu ve amblemimizle yer alacağız” dedi.    

Son Güncelleme: 14.03.2023 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.