Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ve Yardımcısı Yusuf Koçyiğit, Aksu’nun eski Belediye Başkanı İsa Yıldırım hakkında ‘İftira ve hakaretten’ dolayı suç duyurusunda bulunmuş. Gerekçe olarak ta Yıldırım’ın kendi sosyal medya sayfasında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilmiş. 

Peki, nedir iftira ve hakarete neden olduğu iddia edilen bu paylaşımlar?

Öncelikli olarak, yolsuzluk ve peşkeş iddiaları. Bu iddiaları açacak olursak, Aksu’da iş yapan birçok iş insanının, adeta haraca bağlanarak, belediye yetkililerinin bu iş insanlarından avanta topladığı. Başkan Yardımcısı Koçyiğit’in birçok ortamda Başkan Halil Şahin ile ilgili ağza alınmayacak argolu birçok sözü ifade ettiği. Ve buna benzer birçok şey. Bu söylemler, Yıldırım’ın yaklaşık iki senedir sosyal medya sayfasında paylaştığı ifadeler. Bundan dolayıdır ki, Başkan Şahin ve Yardımcısı Koçyiğit’in attığı bu adımı anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim.  Ortada bir iddia var. İddia sahibi iddiasını ispatlamakla sorumlu. Yıldırım’ın da bir bildiği vardı ki, bu açıklamaları açık aleni bir şekilde, sosyal medya sayfasında paylaşmıştır. Artık ak ile karayı belirleyecek yüce Türk Yargısı olacağı için bu konu üzerinden fazla yorum yapmak istemiyorum.

Gelelim merak ettiklerimize

Bilindiği üzere yaklaşık iki sene öncesi Macun Mahallesinde yapılmak istenen Galericiler Sitesi’yle ilgili, Aksu Belediye Başkan Yarımcısı Yusuf Koçyiğit’in imzasının ve kaşesinin yer aldığı, Ankara merkezli 2 ayrı firmayla yapıldığı iddia edilen 16 sayfalık sözleşmeyi gündeme taşımıştık. Başkan Halil Şahin’le o zaman yaptığımız görüşmede, kendilerinin, yani belediye olarak mevcut alanla ilgili herhangi bir tasarruflarının olamayacağını, sözleşmeden de haberdar olduğunu, ancak sözleşmenin sahte olduğunu ifade etmişti. Bu cevap karşısında, gerçekleştirilen bu sahtekârlıkla ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacağı sormuştuk.

Çünkü sahtedir denilen belgede, bir taraftan belediyenin adı kullanılıyordu, öte yandan Aksu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koçyiğit’in imzası ve kaşesi yer alıyordu.  Yapılması gereken tek şey, ivedilikle sahtekârlığın kim ve kimler tarafından yapıldığının ortaya çıkartılması gerekiyordu. Ama bu gerçek karşısında verilen cevap bizleri hayrete düşürmüştü. Çünkü Başkan Şahin, suç duyurusunda bulunmadıklarını ve bulunmayacaklarını ifade etmişti. Oysaki devletin dili resmidir. Her ne kadar sahtedir denilerek geçiştirdiyse de, ortada 16 sayfalık bir sözleşme mevcuttu. Resmi olarak sahte olduğunun belgelendirilmesi lazımdı.

Bu gelişmeler üzerinden 3 hafta geçtikten sonra iddiaların baş muhatabı Koçyiğit, bizleri suçlayıcı açıklamada bulunarak, suç duyurusunda bulunacağı ifade etmiş ve bu söylemler, Aksu Belediyesi’nin Basın Bürosu aracılığıyla haber merkezlerine servis edilmişti. Bu açıklamaya bizler oldukça sevinmiş ve Koçyiğit’e sahtekarlığın ortaya çıkartılması için, istenilen her türlü bilgi ile belgeyi sunmaya hazır olduğumuzu gazetemiz aracılığıyla deklare etmiştik. Maalesef bu açıklamanın üzerinden 2 sene geçmesine rağmen atılan bir adım olmadı. Halada o mevcut alanla ilgili birçok şaibe kamuoyunda konuşuluyor.

Yine başka bir konu Asfalt ihalesi

Aksu kamuoyunun çok yakından tanık olduğu, 24.03.2017 tarihinde bir asfalt ihalesi gerçekleştirildi. 11 firmanın katıldığı ihale, 11 milyon 895 bin TL ile ekonomik açıdan en avantajlı teklif veren Temyol İnşaat firmasında kaldı. Bu karar, ihale komisyonu tarafından onaylanmasına rağmen,  Aksu Belediyesi’nden farklı eller, birçok akla hayale gelmeyecek bahaneler üreterek, kazanılmış ihaleyi iptal ettirdi. Bu gerekçelerin hiçbir resmi dayanağı yok. Bunu ben söylemiyorum.  Mağdur edilen Temyol yöneticilerinin bu gelişmeler karşısında açtıkları dava sonucu, Antalya 2’inci İdare Mahkemesi’nin verdiği kararda mevcut. Yani demek oluyor ki,  ihale mevzuatına aykırı şekilde hareket edilerek, kasıtlı olarak ihale feshedilmiş.  

Sonrası aynı farklı eller, doğal afet durumlarında yapılması gereken bir ihale olan 21/B’ye göre 2’inci bir ihaleyi gerçekleştirdiler. İlk ihaledeki bulunan mevcut hizmet, yüzde 30 artırıldı ve bunun karşılığında ikinci ihale 20 milyon 805 bin TL’ye verildi. Yani ilk ihale ile 2’inci ihale arasında ki fark 6 milyon 371 bin 604 TL. Bu para belediyenin kasasından hiçbir karşılık alınmadan başkalarına verildi. Yine bu söylem bana ait değil. Aksu Belediyesiyle ilgili 2018 yılı denetimlerini gerçekleştiren Sayıştay denetçilerinin raporlarında yer alan ifadelerdir. 13 sayfalık raporda o kadar akla hayale gelmeyecek yanlış uygulamalarla ilgili detaylar o kadar mevcut ki, o yanlışlıkları yazmaya kalsak, gazetemizin sayfaları yetmeyecek. Tüm bu raporun özetinde, yapılan yanlış uygulamadan dolayı belediyenin  6 milyon 371 bin 604 TL zarara uğratıldığını net bir şekilde ifade edebiliriz. Bu gelişmelerin hiçbiri Sayıştay raporlarına yansımadığı bir süreçte, bizler bu uygulamalarla kamu zararı oluştuğunu, yanlışlıktan derhal vazgeçilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik. Yine Aksu’nun eski Belediye Başkanı İsa Yıldırım’da sosyal medya paylaşımlarından bir soygunun ve talanın olduğunu ifade etmişti. Ama ne hikmetse bu ciddi iddia karşısında her hangi bir suç duyurusunda bulunulmamıştı.

Orion Pazar çok mu farklı?

Yine 3 senedir Aksu kamuoyunu her yönüyle meşgul eden beraberinde çok büyük tartışmaları da getiren bir Orion Pazar gerçeği var. Hem Antalya 2’inci İdare Mahkemesi, hem de Danıştay 13’üncü İdare Mahkemesi’nin kesin olarak verdiği kararlar ortada. Bu mahkemelerin verdiği kararlarda, mevcut alanla ilgili ihale ve ihalenin dayanağı olan encümen kararları iptal ettirilmiş. Hatta itiraz yollarını kapatmıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı mevcut alanla ilgili yaptığı tespitlerde, birçok usulsüzlükler tespit etmiş. En önemlisi ihale sözleşmesinde mevcut alanın 6 dönüm olarak inşa edilmesi gerekirken, sözleşme dışı ekstra 3 dönüm fazladan bir alan kullanılmış. Bu duruma Davacı Mustafa Poyraz’ın Avukatı Murat Erdoğan Kallavi ve katmerli peşkeş yorumunu yapmıştı. Tüm bu gelişmeler ışığında, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in ıslak imzasıyla, sözleşmenin tek taraflı fesih edildiği ve mevcut alanın 15 gün içerisinde boşaltılması gerektiği yönünde, Orion Pazar yöneticilerine resmi bir belge tebliğ edilmesine rağmen, bu bilgilendirmenin üzerinden yaklaşık olarak 18 ay gibi bir zaman dilimi geçmesine rağmen, hala atılan bir adım yok. Ayrıca bu mevcut alanda oluşan 216 kaçak yapı için İş yeri Açma ruhsatı düzenleyen Aksu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koçyiğit ile Ruhsatlardan Sorumlu Nevzat Avcı hakkında, görevlerini kötüye kullanmalarından dolayı Aksu Kaymakamı Aydın Ergün soruşturma açılması iznini verdi. Bu konuyla ilgili soracağım tek şey hala hafızlarda tüm sıcaklığıyla yer alan Avukat Erdoğan’ın “kallavi katmerli peşkeş” açıklaması ile ilgili neden bir suç duyurusu yok.  

Diğer birkaç mevzu          

Deminde belirtiğim gibi her konuyu detaylandırmaya kalksak, gazete sayfalarına sığmayacak. O yüzden bir, iki konuyu maddeler şeklinde sıralayarak, yazımı toparlamak istiyorum.

Aksu güreşlerinin 2’inci yılında, Aksulu güreşçi Karaözlü Mehmet Yeşil’in “Aksu güreşlerinde yolsuzluk yapılıyor” şeklinde bir açıklaması gazete sayfalarında yer almıştı.

Yine Aksulu İş İnsanı tarım sektörünün önde gelen firma sahiplerinden biri, kendisinden zorla para istendiği yönünde açıklaması olmuştu.  Bu iddiayı dönemin Milletvekili Hüseyin Samani ile AK Parti MKYK üyesi olan Milletvekili Mustafa Köse’ye iletmişti. Buna benzer birçok iddia. Yazımın satır aralarında belirttiğim gibi bu çok ciddi iddialarla ilgili bugüne kadar neden herhangi bir suç duyurunda bulunulmadı. Yine de geç kalınmış bir şey yok. Özelikle Aksu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koçyiğit, kendi adına sürülen kara lekeleri temizlemesi adına bu adımı bir an önce atmalı. Aksi halde akıllarda hep soru işareti olarak kalacak.

Not:

Geçen hafta Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ile meclis üyelerinden oluşan bir grubun Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını ve bu ziyarette öne çıkan 3 ayrı konuyu ele almıştım.

Antalya’nın önceki dönem Belediye Başkanı olan Sayın Menderes Türel başkanlığında, özel bir protokolle, Altıntaş bölgesiyle ile ilgili Büyükşehir’e devredilen yetkilerin, tekrar Aksu belediyesine devredilmesi yönünde Başkan Halil Şahin’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’ten talebinin olduğunu ifade etmiş ve bu talebi eleştirmiştim.

Yazının yayınlandığı gün tesadüfen Başkan Halil Şahin’le karşılaşmış ve ayaküstü  sohbet etme imkanı bulmuştum. Başkan Şahin, yetki devri ile ilgili bir ayrıntıdan bahsetti. Sorunun çözümü ve imar planlarının gerçekleşmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesiyle bir protokol imzaladıklarını, ancak aynı protokolde imar çalışmalarının bitmesiyle beraber yetkinin tekrar Aksu Belediyesi’ne verilmesi gerektiği yönünde yasal bir ibarenin olduğunu ifade etti.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
esnaf 2019-09-09 20:57:59

sonuç......... oriyon pazarla ilgili ne olcak bunları hep okuyoruz da hep aynı hep aynı sen yazıyorsun biz okuyoruz sonra siliyoruz SONUÇ NE PAZAR GİDİYORMU KALIYORMU....

Avatar
Aristoteles. Lüzumsuz söz yanan ateş gibidir; onu ağızdan çıkarmamalısın, sonra kendin yanarsın. 2019-09-13 03:29:20

Aristoteles. Lüzumsuz söz yanan ateş gibidir; onu ağızdan çıkarmamalısın, sonra kendin yanarsın.