Yüz naklinde bağış kucaklaşması

Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli olan 54 yaşındaki Edirneli çiftçi Salih Üslün'ün 25 yaşındaki oğlu Sedat Üslün, yüzü bağışlayan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın ağabeyi 35 yaşındaki Zeki Turan ile biraraya gelerek kucaklaştı.

24 Ağustos 2013 Cumartesi 13:00
Yüz naklinde bağış kucaklaşması
Muhittin Turan'ın geçirdiği üçüncü trafik kazasından sonra yoğun bakım servisinde verdiği yaşam savaşını kaybettiğini söyleyen Zeki Turan, “Kardeşim başka bedenlerde yaşayacak" dedi. Yüz nakli yaptığı Salih Üslün'ü bu sabah kontrol eden Prof.Dr. Ömer Özkan ise, "Her şey yolunda. Ama yoğun bakımda kaldığı sürece tedirgin oluyorsunuz. İlk 10 gün önemli" dedi.

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen simit satıcısı Muhittin Turan'ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Salih Üslün'e dün 8 saat süren ameliyatla nakledildi. AÜ'nün 4'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz naklini, Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı. Ameliyat sonrasında sağlık durumu iyi olan Salih Üslün'ün yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor. Tüm yüz, saç derisinin bir kısmı, alt çene, üst çene, dilin yarısı, burun, damak, ağız içi, dudaklar, göz kapakları, gözyaşı kanalları, yüz sinirleri ve damarları da nakledilen ameliyat 'tam komplike yüz nakli' olarak açıklandı.

BAŞKA BEDENLERDE YAŞAYACAK
Ameliyatın hemen ardından hastaneye gelerek yüz nakli olan Salih Üslün'ün oğlu Sedat Üslün ile ilk kez bir araya gelen organları bağışlanan Muhittin Turan'ın ağabeyi Zeki Turan'ın gözleri doldu. Duygulu anların yaşandığı buluşmada ağabey Zeki Turan, kardeşinin yüzünün başka insanlarda yaşadığını bilmenin mutluluğunu ve iç huzurunu yaşayacaklarını söyledi. Zeki Turan, "Kardeşimiz başka insanlarda yaşıyor. İçimizde acı var ama yine de sevinçliyim. En azından kardeşimin yüzü başka bir insanda yaşayacak. Biz bu şekilde kendimizi teselli ediyoruz. Tabi ki kardeşimin yüzünün bir başkasında yaşayacağı için çok mutluyuz. O insanı gördüğümüzde kardeşimizi görmüş gibi olacağız" dedi.

'YAŞAM SAVAŞINI BU KEZ KAYBETTİ'
Yaşlı gözlerle kardeşinin üç kez trafik kazası geçirdiğini anlatan Zeki Turan, Muhittin Turan'ın ilk kez 6 yaşındayken sokakta oynarken bir otomobilin çarpması sonucu 21 gün yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kazandığını söyledi. Zeki Turan, "Muhittin ikinci kazasını motosiklet ile yaptı ve az hasarla kurtuldu. Hafif sıyrıkları vardı. Fakat geçirdiği son motosiklet kazasında vücudu çok ağır darbe almıştı. Yine yoğun bakıma alındı, fakat bu kez ilki kadar şanslı değildi. Yoğun bakımda verdiği yaşam savaşını maalesef bu kez kaybetti. O şimdi başka bedenlerde yaşayacak" diye konuştu.

'YÜZÜN ÇOK GÜZEL OLDUĞU SÖYLENDİ'
Organ bağışı nedeniyle mutlu olduklarını söyleyen Sedat Üslün, duygularını şöyle anlattı:

“Organ bağışı yapan aileye ne kadar teşekkür etsek azdır. Organ bağışı nedeniyle mutluyuz. Allah razı olsun, kardeşimizin tüm organlarını bağışlamışlar. Bu babam için kurtuluş oldu. Allah herkesi böyle bilinçli insanlarla karşılaştırsın. Hayat kurtarmak güzel bir şey, ben de organlarımı bağışladım. Babam üç saat önce ameliyattan çıktı. Ben grip olmuşum o nedenle yanına giremedim. Ben de tedavi oluyorum. Hastalığım geçince babamın yanına girebileceğim. 10 gün yoğun bakımda kalacakmış. Doktorlar babamın çok güzel olduğunu söylediler. Biz de hocalarımıza güveniyoruz. Her şey onların elinde."

Yüz naklini 2 yıldır beklediklerini anlatan Sedat Üslün, "Bizim durumumuz çok zordu. Her gün babamın başında bir kişinin durması gerekiyordu. Biz de iki kardeşiz, ailemizi çok zor günler bekliyordu, fakat bu nakil bizi çok mutlu etti. Aile sorunu olmaktan çıkacak. Bir yıl sonra tedavimiz bitince herkes mutlu olacak" dedi.

'BİRAZ MUTLU BİRAZ ACILIYIM'
"Salih Üslün'ün oğlu Sedat Üslün ile görüştükten sonra ne kadar acılı olsam da bir nevi rahatladım" diyen Zeki Turan, “Şu an gördüklerim ne kadar acılı da olsam beni rahatlatıyor. Kardeşimin yüzünün bir başkasında yaşadığına şahit oldum. Biraz mutluyum, biraz acılıyım. Kardeşim yaşamayı çok seven bir insandı. Kendine çok iyi bakardı" dedi.

Kardeşi Muhittin Turan'ın çok bakımlı ve kendine özen gösteren biri olduğunu söyleyen Zeki Turan, 2 ay önce ektirdiği saçlarının yeni çıkmaya başladığını söyledi.

'YOĞUN BAKIMDAN ÇIKINCAYA KADAR TEDİRGİNİZ'
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, bugün sabah saatlerinde yüz nakli yapılan Salih Üslün'ü kontrol etti. Hastanın durumunu inceleyen Prof.Dr. Özkan, çıkışta gazetecilere açıklamada bulundu. Hastanın durumunun gayet iyi olduğunu belirten Prof.Dr. Ömer Özkan, “Her şey yolunda. Ama yoğun bakımda kaldığı sürece tedirgin oluyorsunuz. İlk birkaç gün önemli, 10 gün önemli. Arkadaşlarımız ellerinden geleni yapıyorlar. Gayet iyi durumda gidiyor" dedi.

2 AY SONRA SES ALABİLECEĞİZ
Hasta yoğun bakımdan çıktıktan sonra daha iyi olacaklarını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Hasta için ne ihtiyaç varsa onu yapmak gerekiyor, ama fark ettiyseniz bu ameliyatlar önemli ameliyatlar. Maddi olarak önemli, manevi olarak önemli, zahmet olarak çok ciddi ameliyatlar. Gittikçe daha fazla ihtiyacı olan hastalara yapmak gerekiyor. Çünkü talep çok fazla. Daha zorluk derecesi olan hastalara yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2 veya 2,5 ay sonra bu hastamızdan ses alabileceğiz" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 24.08.2013 13:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.