Yaz aylarında gıda zehirlenmesine dikkat

UZMAN Diyetisyen Gülşah Görgülü Bulut, yüksek sıcaklık nedeniyle gıda zehirlenmelerine engel olmak için, besinlerin saklanması ve tüketimine kadar geçen sürenin çok önemli olduğunu söyledi.

24 Ağustos 2018 Cuma 09:41
Yaz aylarında gıda zehirlenmesine dikkat

Yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle besin ve gıda zehirlenmelerinin daha çok olduğunu ifade eden Bulut, uygun ortam ve şekilde saklanmayan besinlerin her zaman gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi. Protein içerikli gıdalarda bu riskin daha fazla olduğunu kaydeden Bulut, "Potansiyel suçlu dediğimiz tavuk gibi gıdalara daha çok dikkat etmeliyiz. Uzun süre saklandığında bakteri üremesine sebep olur ve ölümle sonuçlanabilecek risk barındırır" diye konuştu.

'ŞEKERLİ İÇECEKLER BOŞUNA KALORİ'
Kafeinli içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını belirten Bulut, tam tersine vücuttan su atılımına neden olduğunu, bunların yerine ayran ve maden suyu tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Bulut, "Bireysel farklılıklar gösterse de günde ortalama 2-3 litre su tüketmeliyiz. Sıvı ihtiyacını gidermek için şeker ilaveli gıdalar tercih edildiğinde gereksiz kalori alımına neden oluyor" dedi. Gereksiz kalori almamak için besin değeri de olan gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirten Bulut, yoğurtlu çorbalar, cacık ve fermante içecek olan kefirin ara öğünde ve yemeğin yanında tüketilebileceğini aktardı. Bulut, "Öğün planı yaparken sadace salata da tercih edebiliriz fakat salatadan yeterli tokluk hissi ve besini almak için kuru baklagillerden faydalanabiliriz. Piyaz, haşlanmış mercimek gibi gıdaları salatamıza ekleyerek bunu sağlayabiliriz" dedi.


'PAKETLENMİŞ DONDURMADA KATKI ORANI FAZLA'
Paketlenmiş dondurmada yağ ve katkı oranının daha yüksek olduğunu kaydeden Bulut, "Mümkün olduğunca süt ve meyveden yapılmış dondurmalar tercih edilmeli. Yoğurt, meyve ve bal karışımı dondurmanın sevimli kaplara konularak tüketilmesiçocuklar için daha eğlenceli ve sağlıklı olacaktır" ifadelerini kullandı. Yaz aylarında et tercihinin balıktan yana kullanılması gerektiğini ifade eden Bulut, "Et tüketimi yaz döneminde daha hafif olmalı. Yağda kızartmak yerine sebzelerle birlikte fırınlanabilir, ızgara ya da buğulama yapılabilir. Etlerin yağlı kısımlarını çok tüketmemek gerekir. Yağlı beslenme sindirimi zorlaştırır" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.